Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα πάρε δώσε της ΦΑΓΕ με εταιρίες των βασικών μετόχων - Τι συμβαίνει με την ελληνική θυγατρική της

tags :
Τα πάρε δώσε της ΦΑΓΕ με εταιρίες των βασικών μετόχων - Τι συμβαίνει με την ελληνική θυγατρική της
Οι αγορές των 33 εκ Ευρώ, οι απαιτήσεις και οι πάσης φύσεως αμοιβές της οικογένειας Φιλίππου
H Fage International μπορεί να εμφανίζεται ότι καλπάζει στο εξωτερικό και να επιτυγχάνει θετικές επιδόσεις αλλά την ίδια στιγμή η εταιρία που εδρεύει στην Ελλάδα και είναι θυγατρική της φαίνεται ότι διοικείται με τον… «παραδοσιακό» ελληνικό τρόπο.
Αλλιώς πως μπορεί κάποιος να εξηγήσει το γεγονός ότι διεξάγει πλήθος συναλλαγών με εταιρίες των βασικών μετόχων και με φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τους βασικούς μετόχους γεγονός που επηρεάζει την καθαρή κερδοφορία του ομίλου.
Η εταιρία αναφέρεται στη ζημιογόνα αγορά γάλακτος από την οποία αποχωρεί και με βάση την οικονομική κατάσταση του 2015 αυτό φαίνεται καθώς το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό 448 χιλιάδες Ευρώ και αναλυόμενο οφείλεται στο αρνητικό αποτέλεσμα των 7,3 εκ Ευρώ της διακοπείσας δραστηριότητας το οποίο αφαιρείται από το κέρδος των 6,9 εκ Ευρώ των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων.
Αυτό όμως οφείλεται κυρίως σε διαφορές αποτίμησης λόγω των απομειώσεων που αποφασίστηκαν.
Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι δαπάνες διοίκησης το 2015 ήταν 7,021 εκ Ευρώ εκ των οποίων 6 εκ Ευρώ ήταν αμοιβές του ΔΣ στην οποία μετέχουν οι βασικοί μέτοχοι της ΦΑΓΕ.
Ταυτόχρονα μέσω διανομής φορολογηθέντων αποθεματικών χρήσεων των τελών της δεκαετίας του 1990 οι μέτοχοι έλαβαν το 2015 το ποσό των 6,65 εκ Ευρώ.
Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός ότι η ΦΑΓΕ έχει υψηλές συναλλαγές με άλλες εταιρίες συμφερόντων που εδρεύουν στην Ελλάδα όπως η ΑΓΑΝ, η HFD και η Μόρνος.
Οι αγορές από τις συνδεδεμένες με τους βασικούς μετόχους εταιρίες από την ΦΑΓΕ ήταν το 2015 33,371 εκ Ευρώ και οι πωλήσεις 1,088.
Θα περίμενε εξ αυτού του λόγου κάποιος να υπάρχουν υποχρεώσεις προς τις εταιρίες αυτές.
Αντ’ αυτού η ΦΑΓΕ έχει απαιτήσεις από την ΑΓΑΝ 3,593 εκ Ευρώ, από τη Μόρνος 2,173 εκ Ευρώ και από την HFD 5,99 εκ Ευρώ.
Είναι άγνωστο πως προκύπτουν αυτές οι απαιτήσεις και αποτελεί ερώτημα πως εμμέσως χρηματοδοτούνται εταιρίες συμφερόντων των βασικών μετόχων με τις οποίες μάλιστα γίνονται και εκτεταμένες συναλλαγές.
Από τον πίνακα υποχρεώσεων προς προμηθευτές δείχνει να λειτουργεί με πίστωση προς τρίτους αλλά αυτό δεν προκύπτει από τις συναλλαγές με τις συνδεδεμένες με τους βασικούς μετόχους εταιρίες.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης