Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η βιασύνη της Viohalco για μεταφορά έδρας και τα μηδενικά αποτελέσματα στο κομμάτι της χρηματοδότησης

Η βιασύνη της Viohalco για μεταφορά έδρας και τα μηδενικά αποτελέσματα στο κομμάτι της χρηματοδότησης
Τρία χρόνια μετά τη μεταφορά στις Βρυξέλλες δεν έχει καταφέρει να δανειστεί από τράπεζα του εξωτερικού
Η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου ό,τι ελληνικό κουβαλάς και επομένως θα μπορέσεις να μειώσεις το χρηματοοικονομικό σου κόστος, ανοίγοντας άλλους δρόμους στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης.
Αν και έχει γίνει μόδα η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, για κάποιες εταιρείες τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν όσο θα περίμεναν.
Ένας από τους λόγους που επέλεξαν κάποιες επιχειρήσεις να φύγουν από τη χώρα, ήταν το γεγονός ότι εδώ τα επιτόκια δανεισμού δεν είναι ανταγωνιστικά, ενώ και οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση.
Ωστόσο, όταν τα εργοστάσια παραμένουν στην Ελλάδα, το λεγόμενο country risk συνεχίζει να ακολουθεί την εταιρεία και στα νέα της γραφεία εκτός Ελλάδος.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την χθεσινή παρουσίαση της Viohalco στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και μάλιστα ήταν και ένας λόγος που δέχθηκε τα βέλη των στελεχών της αγοράς.
Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια που μετέφερε την έδρα της στις Βρυξέλλες, με έναν από τους λόγους η πρόσβαση σε δανεισμό με ευνοϊκότερους όρους, όπως έγινε γνωστό ακόμα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την πρόσβαση αυτή.
Και μάλιστα όπως αναφέρθηκε ίσως πάρει και ακόμα άλλα δύο χρόνια για να το πετύχει, ενώ αυτό που περιμένει τώρα είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών μήπως και ηρεμήσει η κατάσταση στη χώρα και μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού.
Με άλλα λόγια αν και πήγε στις Βρυξέλλες ακόμα έχει το βλέμμα της στην Ελλάδα, προκειμένου να χαμηλώσει τα επίπεδα των επιτοκίων της και να γλιτώσει κάποια κεφάλαια.
Σημειώνεται πως βάσει των αποτελεσμάτων το συνολικό ύψος των δανείων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Το χρηματοοικονομικό κόστος παραμένει πολύ υψηλό για τον όμιλο και τα EBITDA που το 2015 διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. ευρώ δεν ήταν αρκετά για να μείνει και κάτι στους μετόχους, αφού οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 2015 το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε στα 111 εκατ. ευρώ.
Επομένως, άξιζε τελικά αυτή η βιασύνη της εταιρείας να φύγει από την Ελλάδα και να ακολουθήσουν όσα χρηματιστηριακά έγιναν, τα οποία δεν τιμούν κανένα, όπως για παράδειγμα αναστολές διαπραγμάτευσης, πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μη υποβολή δημόσιων προτάσεων κ.α.;
Γίνεται τελικά αντιληπτό ότι οι ελληνικές εταιρείες κουβαλούν το βάρος που λέγεται «ελληνικό πρόβλημα» όπου και να πάνε, αφού τα εργοστάσια παραμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας είναι δεδομένο ότι οι ξένες τράπεζες δεν θα αρκεστούν στο που βρίσκεται η έδρα σου για να σε χρηματοδοτήσουν.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης