Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Σωσίβιο» για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου τα μερίσματα των εισηγμένων

«Σωσίβιο» για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου τα μερίσματα των εισηγμένων
Οι «χρυσές» μετοχές της Καρέλιας, του ΟΠΑΠ, και της Μότορ Όιλ
Μερίσματα συνολικού ύψους 918.513.315 ευρώ έδωσαν 37 εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου για την οικονομική χρήση του 2015 και καταβλήθηκαν στους μετόχους το πρώτο εξάμηνο του 2016, έναντι 688 εκατ. ευρώ πέρυσι. 
Οι διοικήσεις των εταιρειών για να κρατήσουν «ζεστούς» τους επενδυτές για να μη τους απομακρύνει η χρηματιστηριακή κρίση επέλεξαν να αυξήσουν έως 25% τη διανομή των μερισμάτων ως δέλεαρ για την παραμονή τους στο μετοχολόγιο της εταιρείας.
Η κατρακύλα του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και οι χαμηλές προσδοκίες τους για καλύτερες ημέρες τους επόμενους μήνες, οι διοικήσεις των εταιρειών για να στηρίξουν τα «μαγαζιά τους έβαλαν σε εφαρμογή τη διανομή μερίσματος καταγράφοντας αποδόσεις έως 15%.
Όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως βάζει εμπόδια στην στρατηγική των εταιρειών καθώς αύξησε τη φορολογία των μερισμάτων στο 15% έναντι 10% για τα κέρδη του 2016.
Η πολυδάπανη κρατική μηχανή για να λειτουργήσει απομυζά τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος δίνει μάχη επιβίωσης.
Σε σύνολο 145 εισηγμένων εταιρειών μόλις οι 37 μοίρασαν μέρος των κερδών τους, φθάνοντας στο αστρονομικό ποσό των 918,5 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των καθαρών χρημάτων που διανεμήθηκαν ανήλθαν σε 863 εκατ. ευρώ, έναντι 746 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Το υψηλότερο μέρισμα που διανεμήθηκε ήταν τα 8,5 ευρώ ανά μετοχή από την εταιρεία Καρέλιας.
Ο συνολικός αριθμός των μετόχων ανέρχεται σε 2.760.000 μετοχές εκ των οποίων σε ποσοστό 75% ανήκει στους βασικούς μετόχους.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έδωσε μέρισμα 0,97 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό αριθμό μετοχών να ανέρχεται σε 319 εκατομμύρια μετοχές.
Η μετοχή έχει μεγάλη διασπορά στο ευρύ επενδυτικό κοινό στα επίπεδα του 50%.
Το συνολικό ύψος των χρημάτων που πήγε στους επενδυτές έφθασε τα 278, 4 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Auto Hellas έδωσε μέρισμα ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ποσό που δόθηκε ανήλθε σε 10,3 εκατ. ευρώ.
Το μέρισμα της Μότορ Όιλ ήταν στα 0, 65 ευρώ ανά μετοχή κα για το σκοπό αυτό διατέθηκε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε μέρισμα 0,672 ευρώ ανά μετοχή.
Οι υπόλοιπες εταιρείες έδωσαν μερίσματα από 0,01 λεπτό του ευρώ ( Καραμολέγκος) μέχρι 0,48 ευρώ ανά μετοχή.
Αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος οι μερισματικές αποδόσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα αφού ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 10%.
Ο ίδιοι θεωρούν ότι η επιλογή μιας μετοχής με βασικό κριτήριο τη διανομή μερίσματος είναι πιο αποδοτική σε σχέση με την τραπεζική κατάθεση.
Παράδειγμα ένας καταθέτης ταμιευτηρίου αν μεταφέρει στο χρηματιστήριο το ποσό των 1000 ευρώ και αγοράσει ΟΠΑΠ θα πάρει 140 μετοχές με τιμή αγοράς στα 7 ευρώ.
Για την οικονομική χρήση του 2015 θα έβλεπε στον τραπεζικό λογαριασμό επιπλέον 122 ευρώ καταγράφοντας απόδοση 12%. Η απόδοση του αντίστοιχου τραπεζικού λογαριασμού θα ήταν μηδενική.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει ανακοινώσει προμέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2016.
Πρόσκαιρα όμως η τιμή της μετοχής μπορεί να έχει διακυμάνσεις και σε κάποια χρονική στιγμή ο επενδυτής των 1000 ευρώ μπορεί να καταγράψει στιγμιαία λογιστικές ζημιές όταν πέσει η τιμή της μετοχής ή όταν ανέβει σε επίπεδα υψηλότερα από την τιμή κτήσης να έχει εξίσου λογιστικές υπεραξίες.





Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης