Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μαρλαφέκας (αντιπρόεδρος Λουξ): Η χαμηλή προστιθέμενη αξία το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, όχι το χρέος

Μαρλαφέκας (αντιπρόεδρος Λουξ): Η χαμηλή προστιθέμενη αξία το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, όχι το χρέος
Ο αντιπρόεδρος της ΛΟΥΞ κ. Μαρλαφέκας ανέφερε ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταναλώνουν περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από ό,τι ελληνικά
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος, αλλά η χαμηλή προστιθέμενη αξία, όπως και ο τεράστιος όγκος των εισαγωγών.
Την άποψη αυτή διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του ΛΟΥΞ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, μιλώντας στην εκδήλωση του thin tank Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση ( Ρ.Ε.Υ.Μ.Α.), που συμμετέχει και στο φορέα « ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ» που στόχο έχει την προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο αντιπρόεδρος της ΛΟΥΞ κ. Μαρλαφέκας ανέφερε ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταναλώνουν περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από ό,τι ελληνικά, άλλοτε από επιλογή, άλλοτε χωρίς καν να το γνωρίζουν.
Υπολογίζεται ότι σήμερα άνω του 60% του συνολικού τζίρου της κατανάλωσης μας, ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες, πολυεθνικές ή μη.
Δηλαδή προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό ή παράγονται ολικά ή μερικά στην Ελλάδα από θυγατρικές ξένων εταιρειών.
Στο συμπυκνωμένο γάλα, τα αναψυκτικά, την μπύρα, το τσάι, ακόμα και τον ελληνικό καφέ, περίπου το 80-90% του συνολικού τζίρου πωλήσεων μονοπωλείται από πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Και μάλιστα στην κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες προϊόντων από μονάχα 2-3 πολυεθνικές αντίστοιχα.
Ακόμα και στον ελληνικό καφέ βλέπουμε 2 πολυεθνικές να κατέχουν το 83% της συνολικής αγοράς!
Ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας τόνισε ότι μόνο την τελευταία πενταετία δώσαμε συνολικά 240 δισ. για εισαγόμενα προϊόντα, διατηρώντας σταθερά ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο κατά 23 δισ. ετησίως.
Να εισάγουμε αυτοκίνητα, ελικόπτερα και άλλα προϊόντα από χώρες που έχουν σαφές τεχνολογικό προβάδισμα, μπορούμε να το συζητήσουμε, επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι τι θα μπορούσαμε, ωστόσο, να συζητήσουμε για τα 33 εκατ. που δαπανήσαμε για να εισάγουμε ιταλικό χαρτί υγείας, τα 122 εκατ. σε ισπανικά ρούχα και παπούτσια, τα 16,5 εκατ. σε γαλλικές προτηγανισμένες πατάτες.
Για εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος δαπανήσαμε 1 δισ. ετησίως!
Πώς μεταφράζεται αυτό;
Παραγωγή χαμηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, χαμηλή ανάπτυξη, απώλεια επιχειρήσεων, φυγή ταλέντων προς το εξωτερικό -πιο γνωστό ως brain drain-, χαμηλές δυνατότητες ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης