Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτή είναι η πρόταση Σαββίδη για τον Πήγασο - Η άρνηση των τραπεζών και ο κίνδυνος της ειδικής διαχείρισης

Αυτή είναι η πρόταση Σαββίδη για τον Πήγασο - Η άρνηση των τραπεζών και ο κίνδυνος της ειδικής διαχείρισης
Η αρνητική στάση των τραπεζών συνδέεται με το γεγονός ότι η πρόταση του Ιβάν Σαββίδη εμπεριέχει την παραμονή Μπόμπολα στην εταιρία
Κούρεμα δανείων της τάξεως του 50% και εναλλακτικά σενάρια για μικρότερο κούρεμα το οποίο θα συνδέεται με επιμήκυνση των δανείων και πολύ χαμηλό επιτόκιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Σαββίδη για τον Πήγασο που γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες και οι οποίες σε πρώτη φάση δήλωσαν αρνητικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η αρνητική στάση των τραπεζών συνδέεται με το γεγονός ότι η πρόταση του Ιβάν Σαββίδη εμπεριέχει την παραμονή Μπόμπολα στην εταιρία και, μάλιστα, με ισχυρό ποσοστό το οποίο θα του δίνει την δυνατότητα να επηρεάζει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρίας.
Προκειμένου μάλιστα να διαμορφωθεί το τελικό ποσοστό Μπόμπολα προβλέπεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή Σαββίδη αλλά και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρίας προς την οικογένεια Μπόμπολα, με ποσά που έχει εισφέρει είτε με την μορφή δανείων, είτε με τη μορφή προκαταβολής έναντι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Σαββίδη αφορά κατ’ αρχήν στα δάνεια του ομίλου Πήγασος ύψους 170 εκ Ευρώ, αλλά και σενάριο στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα δάνεια της εκτυπωτικής εταιρίας ΙΡΙΣ για τα οποία ο όμιλος Πήγασος έχει εγγυηθεί μέχρι το ποσού των 58,5 εκ Ευρώ και δεν περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις καθώς η ΙΡΙΣ ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Επισημαίνεται ότι με την πρόταση Σαββίδη τα δάνεια του ομίλου περιορίζονται αισθητά καθώς πέρα από το κούρεμα προβλέπουν και την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα αποκτούν υπεραξία, τόσο η συμμετοχή στο Mega, όσο και στην ΙΡΙΣ.
Τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζεται η αποπληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού των δανειακών υποχρεώσεων της Πήγασος, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν.
Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνονται ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση Σαββίδη η υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με εκκαθάριση εν λειτουργία είναι μονόδρομος και οι προσδοκίες για ανάκτηση σημαντικών ποσών των δανείων σε μια τέτοια περίπτωση περιορίζονται αισθητά.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης