Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ κερδίζει ως παραγωγός και ως προμηθευτής εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά.

Η ΔΕΗ κερδίζει ως παραγωγός και ως προμηθευτής εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά.
Η Protergia παραμένει στην κορυφή ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με μερίδιο αγοράς στο 3,5% από 3,53% που ήταν το Μάιο
«Μπετόν αρμέ» το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ για τo μήνα Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
Πιο αναλυτικά, το μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 85,5% ενώ στους επόμενους έξι μήνες πρέπει να μειωθεί στο 75,21% το Δεκέμβριο του 2017.
Η προοπτική μείωσης στα επίπεδα του 10% θεωρείται αδύνατη καθώς πρέπει να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια καταναλωτές.
Το σύνολο των προμηθευτών παρουσίασε κάμψη των μεριδίων αγοράς διότι έπεσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Protergia παραμένει στην κορυφή ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με μερίδιο αγοράς στο 3,5% από 3,53% που ήταν το Μάιο.
Ακολουθεί η εταιρεία Heron με μερίδιο αγοράς στο 3,49% από 3,43% του Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε επιθετική πολιτική προσέγγισης πελατών.
Αντίθετα, η Elpedison εμφάνισε μερίδιο αγοράς 3,38% τον Ιούνιο από 3,43% τον Μάιο.
Οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν μερίδιο αγοράς κάτω του 1% με εξαίρεση την εταιρεία Vatt and Volt η οποία στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου παρουσίασε άνοδο της πελατειακής της βάσης.
Το Ιούνιο το ποσοστό της ανήλθε στο 1,14% από 1,03% τον Μάιο και 1,01% τον Απρίλιο.
Τα ΕΛΤΑ ανεβαίνουν με σταθερά βήματα και το μερίδιο αγοράς τους , ανήλθε στο 0,8% τον Ιούνιο από 0,5% τον Απρίλιο.
Ο συνολικός αριθμός πελατών της «αγγίζει» τους 3.000.
Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ αποκαλύπτουν ότι οι μηνιαίες χρεώσεις προμήθειας ανά συμμετέχοντα διαμορφώνεται από 51,78 ευρώ / Mwh και φθάνει μέχρι τα 51,82 ευρώ /Mwh.
Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ το κόστος ανήλθε στα 51,71 ευρώ /Mwh. Δηλαδή ο βασικός παίχτης της αγοράς έχει το ίδιο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους ιδιώτες προμηθευτές, παρότι η ΔΕΗ δεν συμμετέχει στα ΝΟΜΕ.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Οριακή Τιμή Συστήματος το Ιανουάριο ήταν στα 754,60 ευρώ / Mwh , έπεσε στα 56,22 ευρώ τον Φεβρουάριο , τον Μάρτιο στα 46,22 ευρώ , τον Απρίλιο στα 44,57 ευρώ τον Μάιο στα 45,73 ευρώ και τον Ιούνιο στα 51,32 ευρώ / Mwh. Σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ (4.963 MW) , οι λιγνιτικές μονάδες (3.912 MW) , οι μονάδες φυσικού αερίου (4,658 MW) και οι υδροηλεκτρικές μονάδες (3,173 MW). Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 η παραγωγή ρεύματος από υδροηλεκτρικές μονάδες συμμετείχε με ποσοστό 19% στη συνολική παραγωγή.
Η ΔΕΗ σε ρόλο παραγωγού και προμηθευτή εμφανίζεται να κερδίζει ως παραγωγός από τη συμμετοχή των υδροηλεκτρ8ικών μονάδων κατεβάζοντας το κόστος παραγωγής ενώ η τιμή ΟΤΣ διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα για όλους του προμηθευτές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ ως παραγωγού γίνεται πλεονέκτημα και ως προμηθεύτριας εταιρείας αφού είναι σε θέση να διαμορφώνει τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στο όριο του κόστους των ιδιωτών προμηθευτών.
Στελέχη της αγοράς λένε ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσας θέση στην αγορά και συνάμα κάνει χρήση του ρόλου ως παραγωγού και του προμηθευτή που εφαρμόζει την έκπτωση του 15% στα τιμολόγια ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης