Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μ. Τζελέπης (ΔΗΣΥ) στο BankingNews: Η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στην ΕΒΖ

tags :
Μ. Τζελέπης (ΔΗΣΥ) στο BankingNews: Η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στην ΕΒΖ
Η κυβέρνηση οδηγεί 4000 καλλιεργητές ζάχαρης  σε αδιέξοδο, υποστηρίζει ο Μ. Τζελέπης, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
«Ρολά» θα κατεβάσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εξαιτίας της αδιαφορίας της Κυβέρνησης και των αρμοδίων παραγόντων που αδυνατούν να κατανοήσουν την  σκληρή πραγματικότητα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Αυτό υποστηρίζει ο βουλευτής της Δημοκρατκής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος μίλησε στο bankingnews για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η ΕΒΖ.
Ο ίδιος καταγγέλλει την  κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη στάση της έναντι των παραγωγών και της βιομηχανίας, καθώς επιλέγει  τη λύση της ταφόπλακας για την Ελληνική  Βιομηχανία Ζάχαρης που να σημειωθεί μέχρι πρότινος είχε το μονοπώλιο στα Βαλκάνια καθώς ήταν ένα  ικανός παίχτης της αγοράς παρότι τα προβλήματα. Προσθέτει οι αγρότες δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσουν για τη φετινή σεζόν καθώς η ΕΒΖ τους χρωστάει 6,5 εκατ. ευρώ για την περυσινή παραγωγή και φοβούνται να καλλιεργήσουν εκ νέου ζαχαρότευτλα διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση για το μέλλον της ΕΒΖ ενώ τους λείπουν τα χρήματα για να καλλιεργήσουν.
Ο κ.Τζελέπης επισημαίνει ότι για τους παραγωγούς τελειώνει ο χρόνος καθώς μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να  ξεκινήσει η σπορά που θεωρείται η πιο αποδοτική περίοδος για τα ζαχαρότευτλα.
Περισσότεροι από 4.000 αγρότες που ασχολούνται με αυτή την καλλιέργεια βρίσκονται στην κυριολεξία στον …αέρα.  Ο βουλευτής Σερρών κ. Τζελέπης, θεωρεί ότι το θέμα  πρέπει να  συζητηθεί άμεσα στην Επιτροπή Παραγωγής και  Εμπορίου στη Βουλή, για να αναζητηθεί μία  λύση για την ΕΒΖ καθώς πρόκειται για μία βιομηχανία ζωτικής  σημασίας για τη Βόρεια Ελλάδα αφού διαθέτει τρία  εργοστάσια και δύο βιομηχανικές κερδοφόρες μονάδες στη Σερβία.  
Ο βουλευτής Σερρών, επισημαίνει ότι η νέα διοίκηση της ΕΒΖ η οποία είναι η πεμπτη κατά σειρά με την κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση των αποθεμάτων ζάχαρης για να αντιμετωπισθούν τα τρέχοντα  ζητήματα.
Τα λάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  άρχισαν με την χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ το 2015 τα οποία στη συνέχεια έγιναν δάνειο που είχε ως σκοπό να  υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ, που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Τα δάνεια της ΕΒΖ έχουν ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ  και οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 224,2 εκατ. ευρώ.  
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ η συνολική αξία της εταιρείας φθάνει μόλις τα 43,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των 180,5 εκατ. ευρώ να μην καλύπτονται από τα πάγια περιουσιακά στοιχεία  της εταιρείας.
Το βιομηχανικό κόστος ανά τόνο παραγόμενης ζάχαρης το 2016 - 2017 είχε διαμορφωθεί στα 741,96 ευρώ από 986,36 ευρώ το 2015 - 2016 και 811,58 ευρώ την περίοδο 2014 - 2015.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης