Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Υπογράφηκε η συμφωνία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών - Ενδιαφέρον για εξαγορά από Σαββίδη;

tags :
ΕΒΖ: Υπογράφηκε η συμφωνία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών - Ενδιαφέρον για εξαγορά από Σαββίδη;

ΕΒΖ: Υπογράφηκε η συμφωνία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών – Ενδιαφέρον για εξαγορά από Σαββίδη;
Υπογράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία μεταξύ της EBZ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών για την παροχή δανείου για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών οι οποίοι παραέμουν απλήρωτοι από τα Χριστούγεννα.
Οι οφειλές προς τους τευτλοπαραγωγούς ανέρχονται στα 6,2 εκατ. ευρώ και τα χρήματα δόθηκαν από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών έναντι ενεχυρίασης περίπου 23.000 τόνων ζάχαρης που είναι αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα σεραίοι τευτλοπαραγωγοί, που είναι ήδη μέλη της συγκεκριμένης Τράπεζας, έχουν ήδη αποπληρωθεί ενώ στέλνονται  τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στους παραγωγούς άλλων περιοχών, που καλούνται να γίνουν μέλη της τράπεζας.
Ενδοαφέρον και από Σαββίδη για την εξαγορά της ΕΒΖ;
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, φουντώνουν τα σενάρια για επικείμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην ΕΒΖ, που ως γνωστόν διαθέτει εργοστάσια-εγκαταστάσεις στην Ορεστιάδα αλλά και στην Ξάνθη.
Αν και οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το 2012 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τους εννέα υποψήφιους αγοαστές της ΕΒΖ ένας από αυτούς που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ήταν  βουλγαρική Litex Commerce, «εταιρεία συμφερόντων του νέου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
Το  «φιλέτο» πάντως για τον υποψήφιο επενδυτή είναι οι δύο θυγατρικές παραγωγικές μονάδες στη Σερβία που εμφανίζουν ικανοποιητικά μεγέθη, σε αντίθεση  με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπου χρειάζεται εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους.
πως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΒΖ για την οικονομική χρήση Ιουλίου 2016 – Ιουνίου 2017, τα χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και η κίνηση των τιμών σε γενικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το υψηλό παραγωγικό, βιομηχανικό και λειτουργικό κόστος, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους και συνακόλουθα τον περιορισμό της ταμειακής ρευστότητας της εταιρίας και του ομίλου.
Μετά την αποτυχία της πώλησης των δυο θυγατρικών βιομηχανιών που ελέγχει στη Σερβία, λόγω προσφορών χαμηλού τιμήματος, έχει αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, ενώ αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την εξόφληση των συνεργατών της Ελλήνων τευτλοπαραγωγών για τα τεύτλα που της έχουν προσφέρει, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας της μαζί τους.
Εντός του 2017 εκποίησε τα κεντρικά γραφεία της και άλλο επιχειρηματικό ακίνητο που διέθετε στη Θεσσαλονίκη, αντί συνολικού ποσού 7,13 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική θέση της επιβαρύνεται από τη σημαντική απώλεια του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, όπου λειτουργούν πλέον θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων ζάχαρης που διαθέτουν ζάχαρη σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και από την πλήρη κατάργηση, από το 2017, του συστήματος ποσοστώσεων, καθώς η εξέλιξη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση των διεθνών οίκων.
Η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης πλήττεται από τη χαμηλή παραγωγή, το σημαντικό κόστος υποαπασχόλησης και το υψηλό κόστος προμήθειας ζαχαρότευτλων και λειτουργίας, που συνεπάγεται η αντιοικονομική παραγωγή.
Η βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας εξαρτάται απολύτως, σύμφωνα με τους ιθύνοντές της, από τη διατήρηση του χαρακτήρα της ως ομίλου με τις θυγατρικές βιομηχανίες του στη Σερβία και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο εκποίησης των σερβικών βιομηχανιών.
Αντ' αυτού αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για ολόκληρο τον όμιλο και προωθούνται συνεργασίες και συμμαχίες στρατηγικού χαρακτήρα στον εμπορικό τομέα.
Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για την αναθέρμανση της εγχώριας παραγωγής τεύτλων και ζάχαρης, ώστε να περιοριστεί η ανάθεση παραγωγής ζάχαρης σε άλλες ευρωπαϊκές, ομοειδείς εταιρείες για λογαριασμό της ελληνικής βιομηχανίας.
Συγχρόνως, η επιχείρηση προωθεί, στο μέτρο του δυνατού, μέτρα περιστολής των ενεργειακών δαπανών της και του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο τον Ιούλιο του 2016 μειώθηκε κατά 19% αναδρομικά από τον Απρίλιο του έτους αυτού και κατά 14% από τις αρχές του 2017, με προοπτική νέα μείωσή του κατά 10% το 2018.
Ακόμη, λαμβάνει μέτρα με σκοπό τον περιορισμό λοιπών λειτουργικών δαπανών, την αύξηση των καλλιεργούμενων με τεύτλα στρεμμάτων και την παραγωγή νέων προϊόντων και υποπροϊόντων ζάχαρης.
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται, στο μεταξύ, το εάν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν για τη νέα ζαχαρική περίοδο οι παραγωγοί αλλά και εάν θα θελήσουν να το κάνουν, ενώ εδώ και αρκετό καιρό έχει διαρρεύσει ότι ένα σενάριο που προωθείται από μέρος των εμπλεκομένων είναι η μετατροπή της εταιρείας σε αμιγώς εμπορική.
Σε εκκρεμότητα παραμένει, εξάλλου, συνολικότερα, το μέλλον της εταιρείας συνολικότερα, καθώς οι πληροφορίες φέρουν μεν να ενδιαφέρονται δυο – κατά άλλους τρεις – επενδυτές, εκ των οποίων τα δύο είναι funds,  και ο ένας τουλάχιστον  να έχει υποβάλει και δεσμευτική προσφορά.
Με αγωνία κατά συνέπεια αναμένεται η αναβληθείσα για τις 27 Απριλίου γενική συνέλευση, με την ελπίδα επίσημων ανακοινώσεων για το μέλλον της εταιρείας, να πωλείται ή όχι και εάν τελικά σταματήσει η παραγωγική της δραστηριότητα και παραμείνει  ενεργή μόνο εμπορικά.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης