Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα το ΓΕΜΗ δεν υπάρχει η Υπουργική Απόφαση για την επιβολή προστίμων

tags :
Στον αέρα το ΓΕΜΗ δεν υπάρχει η Υπουργική Απόφαση για την επιβολή προστίμων
Πάντως το σχέδιο  αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Λογιστικά τεχνάσματα εμφανίζουν οι ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των Ανωνύμων  Εταιρειών που δημοσιεύονται στο Γενικό  Εμπορικό  Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) (να σημειωθεί όταν δημοσιεύονται) αποκαλύπτουν οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών οι οποίες στην ουσία παραμένουν κενό γράμμα αφού δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του πάλαι ποτέ υπουργείου Εμπορίου καθώς σημαντικός μέρος των ελέγχων  έχουν  μεταφερθεί στην Περιφέρεια Αττικής
Οι Ανώνυμες Εταιρείες σε αγαστή  συνεργασία με το Γ.Ε.ΜΉ κινούν τα νήματα της δημοσιότητας των στοιχειών των εταιρειών  με την προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να σταθεί τυχερός στην προσπάθεια του να βρει τις επίσημες ανακοινώσεις.
Στο «μαξιλάρι» που κοιμούνται όλοι ήσυχοι είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί τα πρόστιμα κατά των εταιρειών που δεν τηρούν τους κανόνες δημοσιότητας με σκοπό την πλήρη διαφάνεια για τους υπόχρεους σε δημοσίευση ετήσιων ισολογισμών στο Γ.Ε.ΜΗ.
Σύμφωνα  με ασφαλείς πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομίας και  Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας με αρμοδιότητα τον τομέα του Εμπορίου σχεδιάζει  να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να εξαλειφθούν οι σημερινές αδυναμίες του Γ.Ε.ΜΗ, που κρύβονται κάτω από το χαλί.
Οι βασικές προτεραιότητες αναμόρφωσης, περιλαμβάνουν την έκδοση υπουργικής απόφασης έτσι ώστε να πληρώνονται τα πρόστιμα.
Πάντως το σχέδιο  αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα τρικ του Γ.Ε.ΜΗ  όπως και των  Ανωνύμων  Εταιρειών.  

Η αναζήτηση δημοσιευμένων στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ  θέλει αρκετή τύχη για να βρεις ισολογισμούς.
Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος  σταθεί  τυχερός εντοπίζει ότι σε αρκετές εταιρείες οι ισολογισμοί  που έχουν αναρτηθεί αφορούν παρελθόντων ετών  ενώ με βάση την ελληνική νομοθεσία θα πρέπει οι περίπου 45.000 με 50.000 Ανώνυμες Εταιρείας είναι υποχρεωμένες να έχουν αναρτήσει τα οικονομικά στοιχεία του 2016.
Το  bankingnews εστίασε σε εταιρείες του λιανεμπορίου δηλαδή σε  αλυσίδες  σουπερ μάρκετ.
Οι μεσαίες αλυσίδες σουπερ μάρκετ με τζίρο  άνω  των 150 εκατ ευρώ διαπιστώσαμε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου όπως αναγράφουν οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών παρεκκλίνουν από την ελληνική νομοθεσία καθώς δεν κάνουν σημαντικές λογιστικές εγγραφές  με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πραγματική οικονομική εικόνα της  εταιρείας αναφορικά με τα ίδια κεφάλαια
Στις παρατηρήσεις  του ελεγκτή αναφέρεται ότι αν είχε τηρηθεί η νομοθεσία η καθαρή θέση της εταιρείας  θα  ήταν  μερικά εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με την αναφορά που αναγράφεται  στις ετήσιες  λογιστικές καταστάσεις.
Επίσης υπάρχουν εταιρείες του κλάδου που τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις εμφανίζονται να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού  κεφαλαίους έως 3 εκατ. ευρώ χωρίς κανένας να ελέγχει αν πραγματικά έγιναν  και κυρίως αν μπήκαν  τα χρήματα ή πρόκειται για ένα ακόμη λογιστικό τρικ για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών .
Στέλεχος της αγοράς που γνωρίζει τον κλάδο λέει ότι η υπόθεση  της Folli – Follie πιθανόν  να είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι πρόκειται  για επιχειρήσεις  που πληρώνονται άμεσα από τον καταναλωτή για την πώληση του προϊόντος  και την ίδια στιγμή πληρώνουν τους προμηθευτές  μετά από  έξι μήνες.
Προσθέτει  ότι  το  μοντέλο ανάπτυξης των σουπερ  μάρκετ επι της ουσίας χρηματοδοτήθηκε από τους καταναλωτές  και  σήμερα που η οικονομική κατάσταση παραμένει  δύσκολη για να συντηρηθούν ή  για να επιβιώσουν προχωρούν σε λογιστικές αλχημείες.

Στο όνομα της διαφάνειας χάθηκαν οι ισολογισμοί.

Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών έφθασαν στο Γ.Ε.ΜΗ αφού αρχικά καταργήθηκε η δημοσίευση τους στον έντυπο Τύπο με το επιχείρημα του κόστους.
Όλα ξεκίνησαν  το 2010 με πρωτεργάτη τον πρώην πρόεδρο  του ΣΕΒ κ. Δημητρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος άσκησε έντονη πίεση για την κατάργηση της  δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων  στο Φύλλο  Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Η αρχική κατάργηση από  τον ημερήσιο Τύπο ολοκληρώθηκε με την κατάργηση στο  ΦΕΚ  και σήμερα  η δημοσιοποίηση  των στοιχείων έχει γίνει black box στα χέρια  του Γ.Ε.ΜΗ.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης