Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νομοθετική παρέμβαση για τους μετόχους που είναι στα «μαχαίρια» από την κυβέρνηση

tags :
Νομοθετική παρέμβαση για τους μετόχους που είναι στα «μαχαίρια» από την κυβέρνηση
Θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΓΕΜΗ
Νομοθετική φόρμουλα για τους μετόχους που είναι στα «μαχαίρια» μελετά να φέρει η πολιτική  ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Στέργιος  Πιτσιόρλας, στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΓΕΜΗ.
Η  πρόταση για νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης  έγινε αρχικά  από τον πρόεδρο της Κεντρικής  Ένωσης  Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Η  πρόταση περιγράφεται  ως Επίλυση Διαφορών» ανάμεσα στους μετόχους που διαφωνούν και  δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις που συμμετέχουν με ποσοστό 50% ο καθένας.
Οι διαφορές των μετόχων και σε περιπτώσεις αδυναμίας συμβιβασμού θα προβλέπεται , ότι ο μέτοχος με ποσοστό 50% θα μπορεί να προσφέρει τίμημα εξαγοράς όπως  και να δεχθεί αντιπροσφορά εξαγοράς από  τον βασικό  μέτοχο ή και από τρίτους.
Στο ενδεχόμενο η σύγκρουση των δύο μετόχων να συνεχίζεται με ένταση η λύση θα δίνετε από τη Διαιτησία έτσι ώστε να δίνετε οριστική λύση στη διένεξη των μετόχων.
Να αναφερθεί  ότι το τίμημα εξαγοράς με βάση την πρόταση νόμου δεν καθορίζεται αλλά εκτιμάται ότι θα είναι  κοντά στην αξία της εταιρείας διότι υπάρχει πρόβλεψη αντιπροσφοράς.
Σε ένα  τίμημα που είναι υπερβολικά υψηλό μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό από τον μέτοχο  ενώ  ένα χαμηλό τίμημα θα διαμορφώσει συνθήκες αντιπροσφοράς και ο ένας μέτοχος θα υποχρεωθεί να πουλήσει τις μετοχές του.
Η νομοθετική διάταξη θεωρείται επιβεβλημένη από την αγορά η οποία έχει δοκιμαστεί  στις ΗΠΑ όταν η συμβίωση των μετόχων είναι αδύνατη και το περιβάλλον είναι  συγκρουσιακό  που  καθιστά την συγκατοίκηση των δύο μετόχων ανέφικτη και κανένας  μέτοχος από τους δύο δεν  θέλει  να αποχωρήσει.
Η νομοθετική πρωτοβουλία και ένταξη στο νομοσχέδιο αναμόρφωσης του ΓΕΜΉ καθίσταται αναγκαία και για τα ελληνικά  δεδομένα.
Το παράδειγμα των μετόχων του Ελλάκτωρ κάνει ακόμη πιο  ουσιαστική τη νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να προσφέρεται μία λύση μεταξύ των μετοχών.
Στην περίπτωση  της εισηγμένης εταιρείας ο Λεωνίδας Μπόμπολα ένας εκ των βασικών μετόχων  έχει επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με τους αδελφούς Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση, ενώ η διευθέτηση του ζητήματος αναμένεται να αντιμετωπισθεί από το σύνολο των μετόχων στη γενική  συνέλευση  της Τετάρτης 25η Ιουλίου.
Στο ενδεχόμενο η πρόταση Επίλυσης Διαφορών συμπεριελάμβανε και τις περιπτώσεις εταιρειών που οι μέτοχοι είχαν ποσοστό από 20% έως 30% θα ήταν μια καλή προοπτική λέει στέλεχος εταιρείας διότι σε άλλη  περίπτωση  ο δρόμος της λύσης περνά  μέσα από τη δημόσια πρόταση  όταν ο ένας μέτοχος έχει στην κατοχή του το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης