Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λίγες οι επενδύσιμες εταιρείες στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας – Ποιες ξεχωρίζουν

Λίγες οι επενδύσιμες εταιρείες στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας – Ποιες ξεχωρίζουν
Η κρίση στον κλάδο διαρκεί πολλά χρόνια και όσες επιβίωσαν προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον 
Μέσω εξαγωγών προσπαθούν οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες να βελτιώσουν τον τζίρο τους και να πετύχουν καλύτερες ταμειακές ροές, ενώ σε ό,τι αφορά τις προοπτικές τα μηνύματα από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων είναι μικτά, καθώς άλλες σημειώνουν πως η θέση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας βελτιώνεται και άλλες τονίζουν την κρίση στη χώρα που έχει μειώσει το εισόδημα και άρα τις πωλήσεις.
H Fieratex αναφέρει πως το 60% και πλέον του κύκλου εργασιών της αφορά εξαγωγές, ενώ το 30% αφορά πωλήσεις προς Ελληνικές εταιρείες εξαγωγείς, επομένως υπάρχει και όπως εκτιμάται θα συνεχιστεί η ομαλή ροή εμβασμάτων από το εξωτερικό και έτσι πληρώνονται και θα συνεχίσουν να πληρώνονται οι προμηθευτές εξωτερικού και όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της εταιρείας.
Μία πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Βαρβαρέσσος η οποία εκδηλώθηκε στις 06.01.2018 είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις παραδόσεις προϊόντων και η απώλεια παραγωγής 380 τόνων νημάτων.
Αντίκτυπο είχε και στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου όπου ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος κατά 8% περίπου.
Η εταιρεία κάνει προσπάθειες και επαφές για την εύρεση επενδυτή για χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου.
Βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτικά funds του εξωτερικού για πιθανή χρηματοδότηση του Επενδυτικού σχεδίου.
Οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 77,77% των πωλήσεων.
Η Κλωστήρια Ναυπάκτου αναφέρει πως στην παρούσα εκκοκκιστική περίοδο αναμένεται να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή βάμβακος κατά περίπου 10% και να αγγίξει τους 290 χιλ. τόνους , οπότε και η εταιρεία αναμένεται να επεξεργαστεί περίπου 10 χιλ. τόνους σύσπορου βάμβακος δηλαδή περίπου 5-10% περισσότερους από πέρυσι.
Η ποιότητα φαίνεται να είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής , επικρατεί όμως η άποψη ότι η διάθεση του προϊόντος δε θα είναι τόσο εύκολη όσο τις προηγούμενες εκκοκκιστικές σεζόν λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος από την Τουρκία, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους 2018.
Αναλύοντας τις λογιστικές καταστάσεις, αξία στον ευρύτερο κλάδο, ήτοι κλωστές-ένδυση, εντοπίζεται στην ΕΛΒΕ Ενδυμάτων η οποία έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που αντιστοιχούν στο 50% της αποτίμησης, μικρό δανεισμό και άρα χαμηλή μόχλευση και διαπραγματεύεται χαμηλότερα της καθαρής θέση.
Η κερδοφορία κρίνεται ικανοποιητική και ο πολλαπλασιαστής κερδών αναμένεται χαμηλός.
Δούρος και Μινέρβα έχουν υψηλή σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων με τη Μινέρβα να έχει το μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων σε δάνεια.
Επιπλέον εμφανίζουν ζημιές στο εξάμηνο.
Καθαρή από δάνεια είναι η Κλωστήρια Νουπάκτου η οποία έχει ελκυστικό δείκτη p/bv και εμφάνισε μικρά κέρδη στο εξάμηνο.
Υψηλή είναι η μόχλευση της Βαρβαρέσσος και η εταιρεία παράγει ζημιές.
Η Μουζάκης αποτελεί μία διαφορετική περίπτωση αφού ο Ελ. Μουζάκης, εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την επιχείρηση αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από το θάνατό του.
Μέρος των υποχρεώσεων έχουν να κάνουν με αυτή τη χρηματοδότηση, αλλά κατά τα λοιπά η εταιρεία είναι καθαρή.
Χρειάζεται όμως τζίρο για να βελτιώσει τα κέρδη της και να πάρει μία καλύτερη θέση στο ταμπλό.
Η Τρία Άλφα είναι μικρή σε τζίρο και αυτό δεν μπορεί να τραβήξει επενδυτικά βλέμματα.
Η Fieratex έχει καλό τζίρο αλλά με μικρά κέρδη, παίζει με μικρό p/bv και ξένα προς ίδια 1,38 φορές και αν βελτίωνε την κερδοφορία θα μπορούσε να αυξήσει αποτίμηση.
Η Λανακάμ, είναι μία εισηγμένη που θέλει κουβέντα, καθώς έχει μικρό τζίρο και ζημιές, αλλά υψηλή καθαρή θέση, μηδενικό καθαρό δανεισμό και ελάχιστες συνολικά υποχρεώσεις.
Διαπραγματεύεται με χαμηλό p/bv και σημαντικά χαμηλότερο έναντι ομοειδών με περισσότερα δάνεια και επίσης ζημιές.
Αν μπορούσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της ώστε να φέρει τζίρο θα μπορούσε να δει καλύτερα νούμερα.
Νομίζουμε πως σε αυτήν την αποτίμηση αν ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία οι μέτοχοι θα πάρουν περισσότερα.
Τα ακίνητα που διαθέτει αξίζουν 8,3 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο πούλησε δύο οικόπεδα προς 1,1 εκατ. ευρώ και κατέγραψε ζημιά 340 χιλ. ευρώ λόγω υψηλότερης αξίας κτήσης.
Ο τζίρος στη χρήση εκτιμάται από τη διοίκηση στα 2,1 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο είχε 35.721 μετοχές της ΕΧΑΕ που σήμερα αξίζουν 140 χιλ. ευρώ.
Τέλος η Επίλεκτος δεν έχει δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 30/6/18 αλλά το εξάμηνο δείχνει τρομερά υψηλή μόχλευση και ζημιές που δικαιολογούν το χαμηλό p/bv.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης