Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτές είναι οι κορυφαίες εταιρείες χωρίς δανεισμό του ΧΑ – Η σχέση ταμειακών διαθεσίμων με την αποτίμηση

Αυτές είναι οι κορυφαίες εταιρείες χωρίς δανεισμό του ΧΑ – Η σχέση ταμειακών διαθεσίμων με την αποτίμηση
Υπάρχουν εταιρείες που διαπραγματεύονται όσο τα ταμειακά διαθέσιμα και την ίδια ώρα έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία
Γεμάτα ταμεία και καλά αποτελέσματα στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να παρουσιάζουν στις λογιστικές τους καταστάσεις περισσότερες από 30 εισηγμένες του ΧΑ.
Μέσα στην πολυετή κρίση της χώρας, η οποία διέλυσε εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν φαίνεται πως άγγιξε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ισχυρή διάρθρωση ισολογισμού.
Η καλή αυτή όμως εικόνα δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό του ΧΑ με τους επενδυτές να αγνοούν αρκετές από αυτές.
Μπορεί στα χρόνια της κρίσης να άντεξαν και χρηματιστηριακά και να βελτίωσαν την αποτίμηση, όμως στα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ελκυστικά.
Στην πρώτη θέση με τις εισηγμένες που διαθέτουν «γεμάτα ταμεία» είναι η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας.
Στο εξάμηνο είχε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 215 εκατ. ευρώ, αλλά αν προστεθούν οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, money markets certificates, τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα, το ποσό ανεβαίνει στα 411 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός και στο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 32,7 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 450 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η αποτίμηση είναι στα 706,5 εκατ. ευρώ, επομένως αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα η αποτίμηση είναι μόλις στα 295 εκατ. ευρώ.
Η στρέβλωση στο ταμπλό δικαιολογείται εν μέρει λόγω της χαμηλής διασποράς των μετοχών.
Από το ξεκίνημα της κρίσης πάντως μέχρι σήμερα η μετοχή έχει ενισχυθεί άνω του 300% την ώρα που έχουν χαθεί δεκάδες δισεκατομμύρια στις τράπεζες για παράδειγμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το τμήμα αναλύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, η Aegean είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) 355,5 εκατ. ευρώ, ενώ το  εννεάμηνο αναμένεται εξαιρετικό λόγω της μείωσης της ζημιάς στο εξάμηνο και την πολύ καλή πορεία του τουρισμού.
Η αποτίμηση είναι στα 496 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έχει αποτίμηση 541 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 322 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη στο εννέαμηνο ανήλθαν στα 17,9 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 918 εκατ. ευρώ.
Άκρως υποτιμημένη επομένως η μετοχή.
Στη χρήση που έληξε στις 30/6/18, η Jumbo είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 287,2 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση πρόσφατα να ενημερώνει αναλυτικά για τις καταθέσεις της την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαλύοντας όποιες αμφιβολίες που τυχόν υπήρχαν.
Ο ΟΛΘ έχει 94,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του με την αποτίμηση στα 260 εκατ. ευρώ.
Με καθαρά κέρδη 10,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και η συγκεκριμένη μετοχή είναι φθηνή.
Η ΕΧΑΕ έχει 84,6 εκατ. ευρώ ταμείο και περιορισμένη κερδοφορία λόγω μικρού τζίρου στο ΧΑ.
Πρόσφατα πάντως έχει επιβεβαιώσει τη στήριξη των 3,75 ευρώ και περαιτέρω διολίσθηση θα αποτελέσει καλό σημείο εισόδου, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα αποτιμάται λίγο πάνω από τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Επομένως στην τιμή που έχει κάποιος αγοράζει το ταμείο και παίρνει δωρεάν τα ακίνητα της εισηγμένης.
Περιορισμένη και εδώ η εμπορευσιμότητα, αλλά ξεκάθαρη η στρέβλωση αφού  και η καθαρή θέση είναι στα 129 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη δηλαδή από την αποτίμηση.
Η ΕΥΑΘ με αποτίμηση 153 εκατ. ευρώ είχε κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, άρα θεωρείται σίγουρο το χαμηλό P/E για το 2018 και παράλληλα ο επενδυτής έχει μπόνους τα 74 εκατ. ευρώ που είναι στο ταμείο και τη διαπραγμάτευση της μετοχής χαμηλότερα από την καθαρή θέση.
Η Πλαστικά Κρήτης με αποτίμηση 325,8 εκατ. ευρώ και μεγάλες επενδύσεις, δεν φαίνεται να έχει ανάγκη τις τράπεζες αφού ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 32,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν στα 12,3 εκατ. ευρώ.
Οι Μινωικές Γραμμές εξόφλησαν τα δάνειά τους και έμειναν 31,2 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση είναι στα 256 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 286 εκατ. ευρώ.
Δυστυχώς η εταιρεία θα φύγει από το ΧΑ με απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Το Πλαίσιο έχει περίσσευμα 22,8 εκατ. ευρώ, η αποτίμηση είναι στα 83 εκατ. ευρώ λίγο κάτω από την καθαρή θέση των 90 εκατ. ευρώ αλλά είχε χαμηλή κερδοφορία στο εξάμηνο.
Η Mermeren έχει πλεόνασμα 14,2 εκατ. ευρώ είχε εξαιρετικά κέρδη (12 εκατ. ευρώ) στο εννεάμηνο και αναμένεται για το σύνολο της χρήσης χαμηλό p/e.
Περιορισμένη η διασπορά και εδώ.
Η Quest έχει ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό επενδυτή με την πορεία της μετοχής.
Έχει αποτίμηση 170 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.
Κανάκης και ΓΕΚΕ έχουν επίσης περίσσευμα στο ταμείο τους, όπως και η ΕΚΤΕΡ, η οποία διαθέτει μεγάλη έκταση στην Πάρο, ενώ έβγαλε και καλά κέρδη στο εξάμηνο συγκριτικά με την αποτίμηση.
Η Nexans έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της περισσεύουν κεφάλαια και δίνεται μάχη στο ταμπλό για το αν θα παραμείνει ή όχι η μετοχή.
Η AS Company αποτιμάται στα 33,3 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη στο εξάμηνο 1,9 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό αρνητικό κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Με αρνητικό καθαρό δανεισμό είναι και η Ιντεάλ, όπως και η Newsphone μετά την είσπραξη απαιτήσεων που είχε από το ελληνικό δημόσιο, ενώ έχει ακόμα ανάλογες υποθέσεις από τις οποίες διεκδικεί μεγάλα ποσά.
Η πώληση δραστηριότητας της Centric δημιούργησε πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ, αλλά από τους όρους του συμβολαίου πώλησης φαίνεται ότι έχει να εισπράξει ακόμα κεφάλαια σχεδόν αντίστοιχα με την αποτίμησή της.
BriQ και Κρι-Κρι έχουν επίσης αρνητικό καθαρό δανεισμό, με την τελευταία να έχει κέρδη στο εξάμηνο 7,3 εκατ. ευρώ και αποτίμηση150 εκατ. ευρώ.
ΕΛΒΕ, Κλωστήρια Ναυπάκτου και Λανακάμ, έχουν μικρό πλεόνασμα ταμειακών διαθεσίμων, με την τελευταία να αποτιμάται χαμηλότερα από την αξία ρευστοποίησης των ακινήτων της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης