Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλήγμα έως 30% στις πωλήσεις της AS Company λόγω Covid-19 – «Ασπίδα» η ισχυρή ρευστότητα

tags :
Πλήγμα έως 30% στις πωλήσεις της AS Company λόγω Covid-19 – «Ασπίδα» η ισχυρή ρευστότητα
Όσον αφορά στις επενδύσεις των διαθεσίμων της Εταιρίας, η σημερινή επίδραση στο σύνολο του χαρτοφυλακίου κυμαίνεται στα επίπεδα του -8%
Mειωμένες ήταν οι πωλήσεις της AS Company το 2019 επηρεάζοντας και την πορεία των κερδών.
Ωστόσο, οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 κατέγραφαν σημαντική άνοδο, αλλά η εξάπλωση του Covid-19 και τα μέτρα της κυβέρνησης μείωσαν αισθητά τις πωλήσεις και η διοίκηση εκτιμά πως μπορεί να μειωθούν έως και 30% έναντι του 2019, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα.
Η Διοίκηση της Εταιρίας, έθεσε αρχικά ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων του Ομίλου στις τρείς χώρες που δραστηριοποιείται - Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία με την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων στις κύριες κατηγορίες της.
Το πρώτο δίμηνο του 2020 ο Όμιλος να παρουσιάσει βελτίωση των πωλήσεων σε ενοποιημένη βάση περίπου 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ήδη όμως, από τις αρχές Μάρτιου 2020 έχει παρατηρηθεί - λόγω της πανδημίας του COVID-19 αντιστροφή αυτής της βελτιωμένης πορείας, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και στους επόμενους μήνες.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της
πανδημίας του COVID-19 έλαβε μέτρα που περιόρισαν την ομαλή λειτουργία του εμπορίου,
συμπεριλαμβανόμενης και υποχρεωτικής αναστολής εργασιών πολλών επιχειρήσεων.
Λόγω των ανωτέρω ρυθμίσεων στο λιανικό εμπόριο, από τις 18 Μαρτίου 2020 τα προϊόντα της εταιρίας μας διατίθενται σε περιορισμένα κανάλια διανομής.
Παρόλα αυτά, η Εταιρία δε διέκοψε τη λειτουργία της και συνέχισε να τιμολογεί πελάτες που δεν ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανταποκρινόμενη σε ζήτηση σαφώς πολύ χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.
Αναμένοντας ότι οι ειδικές συνθήκες του λιανικού εμπορίου αναμένεται να επηρεάσουν τη λειτουργία της αγοράς καθ’ όλο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Διοίκηση εκτιμά πως η αρνητική επίδραση στις πωλήσεις θα κυμανθεί σε επίπεδο περίπου -30% σε ετήσια βάση σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά μεγέθη, εφόσον η διάρκεια των εκτάκτων μέτρων (κλειστά τα καταστήματα λιανικής) δεν υπερβεί τις 10 εβδομάδες .
Όσον αφορά στις επενδύσεις των διαθεσίμων της Εταιρίας, η σημερινή επίδραση στο σύνολο του χαρτοφυλακίου κυμαίνεται στα επίπεδα του -8%.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου της 30ης Μαρτίου 2020 η κυβέρνηση παρέτεινε κατά 75 ημέρες την προθεσμία λήξης και εμφάνισης αξιογράφων με ημερομηνία λήξης από 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2020 για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή έχουν χαρακτηρισθεί πληγείσες βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Η Εταιρία μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πελάτες, προσπαθώντας καλόπιστα να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν ευρύτερη διατήρηση του συμφωνημένου χρόνου αποπληρωμής.
Μέχρι την ημέρα σύνταξης της παρούσας έκθεσης, η πλειοψηφία των πελατών μας έχει τηρήσει το συμφωνηθέντα χρόνο αποπληρωμής.
Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση εκτιμά ότι η μη έγκαιρη πληρωμή αξιογράφων με λήξη τον Απρίλιο και Μάιο θα έχει αντίκτυπο στις ταμειακές ροές αλλά δεν θα επηρεάσει την χρηματοοικονομική θέση της Εταιρίας.
Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα, η Διοίκηση πιστεύει ότι - ακόμα και σε ακραία δυσμενή σενάρια – η Εταιρία βρίσκεται σε θέση ν’ ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της κρίσης για τους εξής λόγους:
-Η Εταιρία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα στις 31.3.2020 με περίπου 13 εκατ. ευρώ.
-Ο Όμιλος είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του αφού ο δείκτης της
Πραγματικής Ρευστότητας (acid ratio) παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (31.12.2018:
4,0 και 31.12.2019 : 4,6).
Στις 31.12.2019 το κεφάλαιο κίνησης ήταν στα 24,6 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 26 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο.
-Δεν υφίσταται Τραπεζικός Δανεισμός.
-Υφίστανται διαθέσιμα τραπεζικά πιστωτικά όρια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
-Δεν υφίσταται στη παρούσα χρονική στιγμή κανένα θέμα επισφάλειας που να έχει υποπέσει σε γνώση της Διοίκησης.
-Η Εταιρία διαθέτει Στρατηγικούς Συνεργάτες/ Προμηθευτές με παγκόσμια εμβέλεια.
-Η κρίση στην Κίνα δεν επηρέασε τον εφοδιασμό της Εταιρίας και του Ομίλου για τα εμπορεύματα Α΄ εξαμήνου καθώς οι σχετικές παραγγελίες και αποστολές είχαν γίνει πριν το κλείσιμο των εργοστασίων στην Κίνα.
Τα εμπορεύματα αυτά μπορούν να πωληθούν κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.
-Δεν αναμένονται σημαντικά θέματα στον εφοδιασμό της Εταιρίας για τα εμπορεύματα Β εξαμήνου καθώς σταδιακά επαναλειτουργούν τα εργοστάσια στην Κίνα.
-Οι δεσμοί της Εταιρίας με το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της (Διοίκηση & Εργαζόμενοι) είναι ιδιαίτερα ισχυροί.
Η συνολική επίπτωση στα μεγέθη του Ομίλου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό εξάπλωσης και την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και από τις γενικότερες συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο της οικονομίας.
Με τις τρέχουσες συνθήκες, την αβεβαιότητα και το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με το πέρας της κρίσης, η AS Company έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση της ρευστότητας του Ομίλου.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης