Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πιθανό να ανοίξουν στις 23 Μαίου αντί για τις 25 Μαΐου, εστιατόρια και καφέ

Πιθανό να ανοίξουν στις 23 Μαίου αντί για τις 25 Μαΐου, εστιατόρια και καφέ
Νωρίτερα από τις 25 Μαΐου ενδέχεται να ανοίξουν εστιατόρια και καφέ
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα από τις 25 Μαΐου οι επιχειρήσεις εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο εστιατόρια και καφέ να ανοίξουν δύο μέρες νωρίτερα, ήτοι το Σάββατο 23 Μαΐου.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου να ανοίξουν νωρίτερα από τη προσεχή Δευτέρα προκειμένου να υπάρξει κίνηση στα καταστήματα λόγω του Σαββατοκύριακου.
Αν και οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν ακόμη ληφθεί, εκτιμάται ότι το άνοιγμα εκτός από την εισροή εσόδων σε έναν από τους κλάδους που αντιπροσωπεύει άνω του 40% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των δημόσιων χώρων, όπου καταγράφονται εικόνες συνωστισμού των πολιτών.
Ενδεικτική είναι και η επιστολή που εστάλη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην οποία επισημαίνεται ότι «είναι καλύτερο και για τη δημόσια υγεία αλλά και για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας που έχει πληγεί βαθύτατα από την πανδημία, να επισπευσθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης.
Οι κανονισμοί που θα ισχύσουν και τα μέτρα προφύλαξης που θα ληφθούν, όπως η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των φαινομένων συνάθροισης σε σημεία που σήμερα δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.
Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης επαναλειτουργίας σε ένα κλάδο που είναι κομβικός για την ελληνική οικονομία αλλά και την απασχόληση.
Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με την ύφεση να είναι προ των πυλών, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χαθεί καθόλου χρόνος για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης».
Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχει τεθεί και το θέμα της επιβίωσης του κλάδου, που μετρά μεγάλες απώλειες από την αρχή του lockdown.
Για την ενίσχυση του κλάδου η κυβέρνηση εξετάζει ένα φορολογικό πακέτο που περιλαμβάνει: την μετάταξη του καφέ, των αναψυκτικών και των ροφημάτων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% ή 11% και επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.
Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για διάστημα από 3 έως 6 μήνες.

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης