Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προοπτικές του ΟΠΑΠ είναι ιδιαίτερα θετικές – Στα 18 ευρώ η οικογένεια Μελισσανίδη θα μπορούσε να πωλήσει το 8% που κατέχει

Οι προοπτικές του ΟΠΑΠ είναι ιδιαίτερα θετικές – Στα 18 ευρώ η οικογένεια Μελισσανίδη θα μπορούσε να πωλήσει το 8% που κατέχει
Το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή χρονιά για τον ΟΠΑΠ, όπως και το 2022 και σε αυτό τον ορίζοντα η κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα μπορούσε με βάση τα δεδομένα του 2020 να διπλασιαστεί
Οι προοπτικές του ΟΠΑΠ είναι ιδιαίτερα θετικές.
Παρά το lockdown της οικονομίας όπου ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο είχε επίδραση στα έσοδα της εταιρίας, στις μεικτές εισπράξεις και στα EBITDA, η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τον Ιούνιο 2020.
Για το 2020 αναμένεται ότι τα ΕΒΙΤDA θα ανέλθουν στα 270-290 εκατ ευρώ από 412 εκατ  το 2019 και τα κέρδη με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών θα διαμορφωθούν στα 110 με 118 εκατ ευρώ από 202 εκατ ευρώ το 2019.
Οι επιδόσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα θετικές εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει μεσολαβήσει μια κρίση σοκ στην εθνική οικονομία.
Για το 2021 η ανάκαμψη όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών του ΟΠΑΠ θα είναι εντυπωσιακά αυξημένες καθώς εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα επίπεδα των +200 εκατ ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 2,98 με 3 δισεκ. ευρώ και στο βασικό σενάριο η εταιρία θα μπορούσε να φθάσει στα 4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση ή 12 ευρώ ανά μετοχή.
Η οικογένεια Μελισσανίδη με μεγάλη και θετική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και στο αθλητισμό ως γνωστό κατέχει περίπου 26 εκατ μετοχές στον ΟΠΑΠ που ισοδυναμεί περίπου με το 8% των μετοχών.
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις τα 26 εκατ μετοχές έχουν χρηματιστηριακή αξία 231 εκατ ευρώ.
Εάν και δεν υπάρχει καμία βιασύνη, ούτε κάποιος προγραμματισμένος σχεδιασμός αποεπένδυσης, ούτε κάποια πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, εάν σε ένα βάθος χρόνου η μετοχή του ΟΠΑΠ έφθανε τα 18 ευρώ – στόχος ρεαλιστικός εάν τα κέρδη ξεπεράσουν τα 400 εκατ ευρώ – η οικογένεια Μελισσανίδη θα μπορούσε να ρευστοποιήσει την συμμετοχή της.
Ο χρονικός ορίζοντας δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος αλλά μεσοπρόθεσμος π.χ. 2ετία.
Επενδυτικά και στρατηγικά η οικογένεια Μελισσανίδη παραμένει στοχοπροσηλωμένη στον ΟΠΑΠ μια υγιή και δυναμική εταιρία του ελληνικού χρηματιστηρίου και leader στα τυχερά παιχνίδια… ωστόσο ποντάρει στην άνοδο της μετοχής και της κεφαλαιοποίησης.
Υπάρχει πρόσφορο έδαφος σε βάθος χρόνου η μετοχή του ΟΠΑΠ να εκπλήξει τους μετόχους και να αποκομίσουν μεγάλες υπεραξίες.
Το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή χρονιά για τον ΟΠΑΠ, όπως και το 2022 και σε αυτό τον ορίζοντα η κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα μπορούσε με βάση τα δεδομένα του 2020 να διπλασιαστεί δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου.
Τα κεφάλαια του ομίλου στο α΄ τρίμηνο του 2020 πιέστηκαν στα 633 εκατ και είναι βάσιμο να λεχθεί ότι και στο δεύτερο τρίμηνο θα δεχθούν πίεση.
Αλλά αναμένεται ανάκαμψη στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης