Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχεται υποχρεωτική διάσπαση των εταιριών ορκωτών με νόμο - Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και οι κινήσεις της ΕΛΤΕ στην Ελλάδα

Έρχεται υποχρεωτική διάσπαση των εταιριών ορκωτών με νόμο - Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και οι κινήσεις της ΕΛΤΕ στην Ελλάδα
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τις ελεγκτικές εταιρίες στην Ευρώπη
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τις ελεγκτικές εταιρίες στην Ευρώπη και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές φτάνει και στην Ελλάδα όπου αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου να νομοθετηθεί σκληρό πακέτο μέτρων το οποίο θα υποχρεώνει τις ελεγκτικές εταιρίες να ξεκινήσουν το διαχωρισμό του ελεγκτικού από το συμβουλευτικό κομμάτι τα οποία στο εξής θα καταλήξουν να έχουν διαφορετικούς μετόχους.
Οι εποπτικές αρχές των ελεγκτικών εταιριών ανά την Ευρώπη έχουν εντοπίσει ότι μια από τις βασικές πηγές του κακού είναι το μπλέξιμο των ελεγκτικών με τις συμβουλευτικές εργασίες με τις τελευταίες να αναδεικνύονται ιδιαίτερα προσοδοφόρες σε βάρος της ελεγκτικής διαδικασίας.
Βεβαίως το σπάσιμο δραστηριοτήτων δεν είναι πανάκεια καθώς υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστεί το ίδιο έργο με εταιρίες αφανούς συγγένειας.
Άλλωστε στην Ελλάδα αυτό είναι εμφανές σε εταιρίες της Big Four οι οποίες «χρησιμοποιούν» συγκεκριμένες μικρότερες εταιρίες για να διενεργούν για παράδειγμα αποτιμήσεις οι οποίες μπορεί και να θεωρηθούν αμφισβητούμενες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να θεωρείται καλύτερη από χώρες με πολύ προηγμένες αγορές αν και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες η ΕΛΤΕ έχει εντοπίσει πολύ υψηλές αμοιβές των ελεγκτικών εταιριών από συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στις τράπεζες παράλληλα με τον έλεγχο. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχεδιασμό της είναι η διεξαγωγή θεματικών ελέγχων στους ορκωτούς και τις ελεγκτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Επιπλέον τρέχουν έλεγχος σε δύο τουλάχιστον εταιρίες της BIG Four αλλά και σε τουλάχιστον πέντε μικρότερες.
Χαρακτηριστική πάντως της προβληματικής κατάσταση που επικρατεί με τις ελεγκτικές εταιρίες είναι η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας όπου η εποπτική αρχή των ελεγκτικών FRC θεωρεί μη αποδεκτή την υποβάθμιση της ποιότητας του έργου των ελεγκτικών εταιριών.
Η FRC σε έλεγχο που διενήργησε στις ελεγκτικές της Big Four δηλαδή τις ΕΥ, PwC, Deloitte, KPMG και δύο μικρότερες τις EDO κ.α. κατέληξε σε απογοητευτικά αποτελέσματα.
Τις χειρότερες επιδόσεις εμφάνισαν οι PwC , KPMG λόγω και της εμπλοκής στις σκανδαλώδεις περιπτώσεις των Carillion, Thomas Cook και Paitisserie Valerie.
Μη ικανοποιητικές χαρακτηρίστηκαν οι επιδόσεις PwC και KPMG ενώ h ΕΥ είχε ποσοστό προβληματικών ελέγχων 29% και η Deloitte 24%.
Υπό αυτές τις συνθήκες η FRC έχει δρομολογήσει εντός τετραετίας τον πλήρη διαχωρισμό ελεγκτικών από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης