Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεμονωμένη κίνηση η αποχώρηση της Λάτση από την Lamda πουλάει και τα 15 εκατ μτχ – Τι συμβαίνει με τα δάνεια των τραπεζών και Bank of China

Μεμονωμένη κίνηση η αποχώρηση της Λάτση από την Lamda πουλάει και τα 15 εκατ μτχ – Τι συμβαίνει με τα δάνεια των τραπεζών και Bank of China
Τι συμβαίνει με τα δάνεια των τραπεζών στην Lamda και το ενδιαφέρον της Bank of China;
Η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της Lamda δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Ήδη έχει διαθέσει και προσεχώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των 15 εκατ μετοχών που κατείχε στην Lamda.
Ήδη έχει πουλήσει περίπου 8,9 εκατ μετοχές αντλώντας 51 εκατ ευρώ και απομένουν 5,9 εκατ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης.
Η αποχώρηση της Λάτση μπορεί να μην μεταβάλλει την στρατηγική της υπόλοιπης οικογένειας για το Ελληνικό αλλά ο χρόνος ρευστοποίησης των μετοχών προβλημάτισε την αγορά.
Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρία μετά από  συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πώλησε, στις 24/7/2020, 8.900.000 μετοχές της εταιρείας Lamda Development AE και θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5,992,760 μετοχών της Lamda Development AE προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή  τους στη Lamda Development ΑΕ και στο έργο του Ελληνικού.
Οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού.  
Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών,  η CLH θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development AE, διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development AE.

Τι συμβαίνει με τα δάνεια των τραπεζών στην Lamda και το ενδιαφέρον της Bank of China;

Την ώρα που η Lamda Development που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού συγκεντρώνει κεφάλαια για να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο… οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει το έργο… σχεδιάζουν να μειώσουν την δανειακή τους έκθεση.
Η Lamda έχει συγκεντρώσει έως σήμερα 650 εκατ από την αύξηση κεφαλαίου και 320 εκατ από το ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 3,40% και 618 εκατ προσφορές ή υπερκάλυψη 1,93 φορές.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς έχουν χορηγήσει πάνω από 900 εκατ δάνεια στην Lamda για το project του Ελληνικού.
Όμως και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά… ξαφνικό ενδιαφέρον από την Bank of China η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα για τα δάνεια του Ελληνικού αλλάζει τα δεδομένα.
Προσεχώς θα ξεκαθαρίσει εάν μπορεί το ενδιαφέρον της Bank of China να βρει πρόσφορο έδαφος.
Με βάση πληροφορίες η Bank of China έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 50% με 60% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες.
Αν και τα δάνεια δεν έχουν εκταμιευθεί… ωστόσο θα μπορούσε σε κάποιο χρονικό διάστημα εάν προχωρήσει το deal να πωληθούν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες στον κινεζικό τραπεζικό όμιλο.
Τα ερωτήματα είναι κατά βάση τρία
1)Γιατί οι κινέζοι θέλουν να αγοράσουν δάνεια στο Ελληνικό;
2)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια;
3)Τι συμβαίνει με την πολιτική χορηγήσεων των τραπεζών είναι η ενδεδειγμένη;

Απαντήσεις

1)Για τους Κινέζους είναι προφανές ότι η εμπλοκή τους στο Ελληνικό είναι μείζονος σημασίας για πολιτικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς λόγους.
Οι κινέζοι έχουν στιγματιστεί στην Ευρώπη ειδικά μετά τον κορωνοιό οπότε εύλογα θέλουν να συμμετάσχουν σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά project για οικονομικούς, πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους.
Το ερώτημα είναι εάν μπορούν και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.  

2)Το δεύτερο ερώτημα γιατί οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια που έχουν ή θα χορηγήσουν στο Ελληνικό και στην εταιρία Lamda η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην ανάληψη των πιστωτικών κινδύνων.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα ήθελαν να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους.
Το Ελληνικό ως έργο θα προχωρήσει αλλά η απόδοση των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας.

3)Υπάρχει και ένα ευρύτερο ζήτημα που δεν αφορά την Lamda και το Ελληνικό.
Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με αυστηρά ή χαλαρά πιστωτικά κριτήρια;
Χορηγούν δάνεια για να ικανοποιήσουν την απαίτηση της κυβέρνησης σε χρηματοδοτήσεις ή χορηγούν δάνεια με αυστηρά κριτήρια χορηγήσεων;
Επειδή υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά για ορισμένα θέματα, οι τράπεζες εάν βρουν ευκαιρίες μείωσης του πιστωτικού ρίσκου θα τις εκμεταλλευτούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης