Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κλωστοϋφαντουργία: Βλέπουν… φως όσες επιχειρήσεις ανέπτυξαν άλλες δραστηριότητες – Αναλυτική εικόνα

Κλωστοϋφαντουργία: Βλέπουν… φως όσες επιχειρήσεις ανέπτυξαν άλλες δραστηριότητες – Αναλυτική εικόνα
Η εκμετάλλευση ακινήτων και η είσοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βελτιώνουν τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εταιρειών
Επί σειρά ετών ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας παρουσιάζει ζημιές και στα χρόνια που πέρασαν το ΧΑ είδε τον αριθμό των εισηγμένων από το συγκεκριμένο κλάδο να μειώνεται σημαντικά.
Στις τελευταίες χρήσεις παρατηρήθηκε μία βελτίωση αποτελεσμάτων και θετικά σχόλια από συγκεκριμένες διοικήσεις, τα οποία αναφέρονται παρακάτω.
Ωστόσο, στη χρήση 2019, η αισιοδοξία δε μεταφράστηκε σε κέρδη.
Από τον κλάδο ξεχωρίζουν όσες απέκτησαν άλλη δραστηριότητα και έτσι περιόρισαν τις ζημιές από την κλωστοϋφαντουργία με κάποιες να βγάζουν και κέρδη.
Η στροφή των καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, βελτίωσε και την εικόνα κάποιων εισηγμένων και δημιουργεί προσδοκίες για κάποιες άλλες.
Πιο αναλυτικά, η Μουζάκης, μέσω της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει άλλαξε την πορεία των αποτελεσμάτων του ομίλου.
Το 2019 από νήματα και κλωστές είχε έσοδα 4,8 εκατ. ευρώ και αυτός ο τζίρος δημιούργησε ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, από ενοίκια είχε έσοδα 2,18 εκατ. ευρώ και τα οποία πέρασαν στην τελική γραμμή δίνοντας αντίστοιχα κέρδη με αποτέλεσμα συνολικά ο όμιλος να εμφανίσει κέρδη 385 χιλ. ευρώ.
Η Επίλεκτος δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον παραδοσιακό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας
Η πρώτη μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου η οποία άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010 ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011.
Από τον Μάρτιο του 2011 μετά την επιτυχή διασύνδεση στο δίκτυο της Δ.Ε.Η ο Όμιλος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οι αποδόσεις ξεπερνούν τις αναμενόμενες.
Η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα εξασφαλίζει στον όμιλο στα επόμενα χρόνια επαρκή κεφάλαια για επέκταση των δραστηριοτήτων του και ανάπτυξη αυτών.
Η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφορά την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής από σταθμό βιοαερίου.
Ο σταθμός ισχύος 5,252 MW έχει εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη έκταση στη θέση Βαμβακού του Δήμου Φαρσάλων, Νομού Λάρισας και βρίσκεται σε κανονική λειτουργία από το τέλος της προηγούμενης χρήσης (Απρίλιο 2019 ).
Η μονάδα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, θα διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα από κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής με μεγάλα περιβαλλοντικά, αλλά και αστικά οφέλη τόσο για την περιοχή των Φαρσάλων, όσο και για την Ελληνική επικράτεια γενικότερα.
Η διοίκηση σημειώνει πως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ομίλου.
Παρά το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε καθώς είναι η μοναδική χώρα που παράγει στον πρωτογενή τομέα την πρώτη ύλη (σύσπορο βαμβάκι), βασική ύλη για την μεταποίηση στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις με μακρά ιστορία στην καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία ο κλάδος πλήττεται τα τελευταία χρόνια χωρίς να μπορεί να προσδώσει την προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα από το βαμβάκι προϊόντα.
Στο εξάμηνο που έληξε στο τέλος του 2019 οι πωλήσεις από ηλεκτρικό ρεύμα ανήλθαν στα 3,33 εκατ. ευρώ από 1,57 εκατ. ευρώ με τις συνολικές να ενισχύονται στα 15,5 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ.
Από το τζίρο της κλωστοϋφαντουργίας είχε ζημιές προ φόρων 1,3 εκατ. ευρώ και από την ενέργεια κέρδη 255 χιλ. ευρώ.
Η Κλωστήρια Ναυπάκτου, μετά την επαναλειτουργία του κλωστηρίου στη Ναύπακτο από το Α τρίμηνο του 2014 συμμετέχει ουσιαστικά στη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών του Ομίλου .
Η ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε. δραστηριοποιείται για σειρά ετών στην αγορά σύσπορου βαμβακιού καθώς και στην εκκόκκιση και εμπορία αυτού και υποπροϊόντων του και,
η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΗΝΕΙΑΣ 2 Α.Ε. δραστηριοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου 2012 με την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,3 MW σε μισθωμένο αγροτεμάχιο στην περιοχή Πηνείας του Νομού Ηλείας.
Παράλληλα εκμισθώνει ακίνητα αλλά τα έσοδα είναι περιορισμένα.
Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 14% τα ο2019 και στα 14 εκατ. ευρώ και η εταιρεία πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά EBITDA κοντά στο 1 εκατ. ευρώ (1,023 εκατ. ευρώ το 2019 από  900 χιλ. ευρώ το 2018).
Όπως αναφέρει η διοίκηση αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της κερδοφορίας της θυγατρικής μας ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε., η οποία κατάφερε να επεξεργαστεί 20% περισσότερο βαμβάκι σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Αναφορικά με τη θυγατρική Ενεργειακή Πηνείας 2 Α.Ε., το Νοέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αντικατάσταση των πανέλων εντός των όρων εγγύησης από την εταιρεία Yingli Solar και ήδη καταγράφεται αύξηση παραγωγής πάνω από 10% από το τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τη Fieratex, παρόλο που οι Ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν είδη κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης δείχνουν να ανακτούν την εμπιστοσύνη των μεγάλων οίκων διακίνησης τέτοιων ειδών της Ευρώπης.
Η εταιρεία διέθετε καλό ταμείο στο παρελθόν αλλά οι επενδυτικές επιλογές που έκανε σε μετοχές στο ΧΑ, δημιούργησαν ζημιές και έλαβε προβλέψεις απομείωσης αντίστοιχες με την επένδυση.
Η Βαρβαρέσος, τον Ιούνιο του 2016 παρουσίασε το Επιχειρηματικό της Σχέδιο στις Τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Alpha με αίτημα τη χρηματοδότηση του.
Το Φεβρουάριο του 2017 κατατέθηκε αίτημα για υπαγωγή του Επιχειρηματικού Σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο με τίτλο «Επενδυτικό Σχέδιο θεμελιώδους αλλαγής του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας μονάδος κλωστοϋφαντουργίας» προϋπολογισμού 4,75 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2017 γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία από το Υπουργείο Β. Ελλάδος ότι πληρεί τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή της στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Το Σεπτέμβριο του 2017 έγινε συνάντηση με τις Τράπεζες όπου εκφράστηκε η συναίνεση των για τη χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου με τον όρο η κύρια μέτοχος να βάλει 500.000 ευρώ στην εταιρεία για την ικανοποίηση του Επιχειρηματικού Προγράμματος όπως και έγινε.
Στις διατραπεζικές συναντήσεις που έγιναν με την εταιρεία τέθηκαν χρονοδιαγράμματα όπως και με τη ΔΕΗ που ποτέ δεν τηρήθηκαν.
Στις 29.04.2019 εγκρίνουν όλες οι Τράπεζες τη χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου της εταιρείας.
Οι καθυστερήσεις ωστόσο, χρηματοδότησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου έχουν τραγικές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, σημειώνει η διοίκηση.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, με την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα και με την ανεξάρτητη επισκόπηση επιχειρηματικού πλάνου (IBR) που εκπονήθηκε από την Grant Thornton αποκτά βιώσιμη προοπτική διεισδύοντας σε νέες καινοτόμες niche-αγορές, μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα, βελτιωμένη ρευστότητα και κερδοφορία.
Η χρηματοδότηση ξεκίνησε μετά τις 10 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
Πέρασε δε περισσότερο από ένας χρόνος από την έγκριση χωρίς να έχει τελειώσει όλη η διαδικασία των συμβάσεων και η έκδοση των ομολογιακών δάνειων με άπειρες καθυστερήσεις, με τεράστιο οικονομικό κόστος για την εταιρεία.
Επιπλέον το κόστος έκδοσης των ΚΟΔ θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ για ένα επενδυτικό μακροπρόθεσμο δάνειο 2,37 εκ ευρώ.
Τέλος, για την Τρία Άλφα, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι το ακίνητό της (οικοδομικό τετράγωνο περίπου πέντε στρέμματα στη Νέα Ιωνία Αττικής).
Σε πολλές παλαιότερες ανακοινώσεις, είχε αναφερθεί από την εταιρεία ότι γίνονταν  προσπάθειές και σχέδια, που δεν είχαν οδηγήσει σε έναρξη εργασιών.
Με την έλευση της κρίσης, οι σχετικές προσπάθειες είχαν καταστεί άνευ νοήματος, όμως, είχε αρχίσει να παρατηρείται αλλαγή κλίματος, και είχαν διαφανεί πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές, που αναφέρονταν είτε σε μεταβίβαση του ακινήτου, είτε σε μακροχρόνια μίσθωση, είτε ακόμη και σε διατήρησή του, αλλά με σημαντικές οικοδομικές παρεμβάσεις, που θα αποβλέπουν σε νέα, πρωτοποριακής μορφής, αξιοποίηση των κτιρίων.
Σήμερα, στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν συζητήσεις, οι οποίες και πάλι έχουν να κάνουν με το ακίνητο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης