Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πράσινο φως από τη DGCom για το ερευνητικό έργο της Sunlight - Στα 105 εκατ η επένδυση

Πράσινο φως από τη DGCom για το ερευνητικό έργο της Sunlight - Στα 105 εκατ η επένδυση
Στα 50 εκ ευρώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να δοθεί το πράσινο από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεγάλη επένδυση της Sunlight στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης για «φιλική ενέργεια» που αφορά καινοτόμες μπαταρίες τεχνολογιών λιθίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έγκριση της DGCom, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η η επένδυση, συνολικού ύψους 105,26 εκατ ευρώ η οποία αφορά τη δημιουργία ενός νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον κέντρο που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη.

Οι θέσεις εργασίας

Θετικό αποτέλεσμα του έργου είναι η συμβολή στη δημιουργία 800-1.500 έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, η δημιουργία πάνω από 200 νέων άμεσων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (160 στη Sunlight και 40 σε συνεργαζόμενες εταιρείες), καθώς και 30 θέσεις εργασίας στις θυγατρικές της Sunlight στη Γερμανία, Ιταλία και Αμερική, που θα περιλαμβάνουν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου γνώσεων και εξειδίκευσης. Επίσης προβλέπεται συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και υποτροφίες που αναμένεται να δοθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου.
Η Sunlight στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment - FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.
Από τα 105,26 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 49,9 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, με την εταιρεία να συμμετέχει στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (EuBatIn). Τα υπόλοιπα 55,26 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ίδια κεφάλαια της Sunlight.

Η μοναδική συμμετοχή

Η Sunlight είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών», όπου το συμμετέχουν 46 εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt) από 12 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe).
Η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αναμένεται να λειτουργήσει ως προπομπός για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου για την παραγωγή καινοτόμων μπαταριών στην περιοχή της Κοζάνης.
Να σημειωθεί ότι η αξία της αγοράς μπαταριών υπολογίζεται ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αγγίξει τα 250 δισ. ευρώ το 2025, ενώ με την ολοκλήρωση της επενδυσης η Sunlight, θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών στα Βαλκάνια.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης