Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Που… το πάει η πληροφορική – Πληροφορίες για εξαγορές, εισροές κεφαλαίων και νέα έργα ωθούν στα ύψη τις αποτιμήσεις

Που… το πάει η πληροφορική – Πληροφορίες για εξαγορές, εισροές κεφαλαίων και νέα έργα ωθούν στα ύψη τις αποτιμήσεις
Αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για τις μετοχές του κλάδου
Στα ύψη έχουν οδηγηθεί οι αποτιμήσεις στον κλάδο της πληροφορικής με τους επενδυτές να συνεχίζουν να τοποθετούνται, ωθούμενοι από τις προσδοκίες λόγω των νέων έργων, αλλά και από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά για εξαγορές.
Η πρόσφατη εξαγορά της SingularLogic από το σχήμα Space Hellas και Epsilon Net, η εξαγορά της Optinum από την Entersoft, αλλά και οι αναφορές διοικήσεων εταιρειών του κλάδου για αναζήτηση ευκαιριών, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικών ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, ο κύκλος των εξαγορών από την Entersoft δεν έχει κλείσει, με κάποιους να σημειώνουν πως οι επόμενες κινήσεις είναι έτοιμες.
Επίσης σημειώνεται πως στο παρελθόν η Profile έχει αναφέρει πως επιθυμεί να κάνει εξαγορές καθώς διαθέτει υψηλή ρευστότητα.
Επιπλέον μετά τη μετάταξη των Epsilon Net και Entersoft στην κύρια αγορά από την Εναλλακτική Αγορά, αναμένεται να πράξει το ίδιο και η Performance, εξέλιξη που θα βελτιώσει τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Το ενδιαφέρον λόγω ψηφιοποίησης

Εκτός όμως από τις εξαγορές που κάνουν οι εισηγμένες, υπάρχουν πληροφορίες για ενδιαφέρον ξένων ομίλων για εξαγορές ελληνικών εταιρειών λόγω των έργων που θα προωθήσει το κράτος.
Αυτά τα έργα ψηφιοποίησης, που αναμένεται να αλλάξουν και τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού κράτους, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, έχουν δημιουργήσει μεγάλες εισροές από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, εγχώριους και ξένους για τις μετοχές του κλάδου της πληροφορικής.
Γι΄ αυτά αν και πολλές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ και κάποιοι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να πουλάνε μετοχές, ειδικά σε περιπτώσεις εισηγμένων με περιορισμένη ελεύθερη διασπορά.
Στον αντίποδα τώρα, υπάρχουν και οι φωνές που λένε ότι οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών του κλάδου δεν δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν για το εννεάμηνο, ενώ θεωρούν πως για τα μεγάλα έργα θα εμφανιστούν στο προσκήνιο και θα τα διεκδικήσουν μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ.

Αποτίμηση… αποτιμήσεων

Η αποτίμηση της Entersoft ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ περίπου , με τα κέρδη προ φόρων εννεαμήνου να ανέρχονται στα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν και 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο.
Η αποτίμηση της Epsilon Net έχει φτάσει τα 67 εκατ. ευρώ και ακόμα και αν αφαιρεθούν τα 8,2 εκατ. ευρώ που ήταν το καθαρό ταμείο στο τέλος του εννεαμήνου, η κερδοφορία 1,2 εκατ. ευρώ (προ φόρων) φαντάζει μικρή συγκρινόμενη με την αποτίμηση.
Image
Το ίδιο δείχνει και το ύψος των ιδίων κεφαλαίων (20 εκατ. ευρώ) συγκρινόμενο με την αποτίμηση.
Η Performance με αποτίμηση 37 εκατ. ευρώ είχε κέρδη προ φόρων 1,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Image
Αν διατηρηθεί το growth του τελευταίου τριμήνου του 2019 και στο αντίστοιχο του 2020, τότε θα μπορούσε κάποιος να πει πως συγκριτικά η αποτίμησή της έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Η Profile από την άλλη με καθαρό ταμείο 11 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων στο εννεάμηνο 870 χιλ. ευρώ έχει αποτίμηση 61 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.
Image
Ακόμα και αν αφαιρεθεί το ταμείο, η αποτίμησή της είναι σημαντικά υψηλότερη της Performance, η οποία και καλύτερη κερδοφορία είχε και καλύτερο τζίρο.
Από τις εταιρείες του κλάδου με μικρότερη κεφαλαιοποίηση το ράλι της Ideal είναι πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα η αποτίμηση να είναι στα 22 εκατ. ευρώ.
Δυνατή κίνηση έχει καταγράψει και η μετοχή της Byte με αρκετούς να σημειώνουν πως συγκρινόμενη με τις άλλες του κλάδου και με δεδομένα τα κέρδη προ φόρων και τόκων ύψους 1,27 εκατ. ευρώ από 820 χιλ. ευρώ στο εννεάμηνο, τα 14,7 εκατ. ευρώ της καθαρής θέσης και στα 22 εκατ. ευρώ τζίρου, η αποτίμηση των 26,5 εκατ. ευρώ δε θεωρείται υψηλή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης