Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο κλάδος των κλωστών, η τιμή του βαμβακιού, η πορεία του εννεαμήνου και τι δείχνει το ταμπλό του ΧΑ

Ο κλάδος των κλωστών, η τιμή του βαμβακιού, η πορεία του εννεαμήνου και τι δείχνει το ταμπλό του ΧΑ
Ποια έχει τον καλύτερο ισολογισμό και σε ποιες η μόχλευση δείχνει να είναι αρκετά υψηλή
Σχετικά Άρθρα
Μικρά σημάδια αφύπνισης παρουσιάζει ο κλάδος των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών στο ταμπλό του ΧΑ, αποτέλεσμα και της πρόσφατης διάχυσης της ανόδου και στις κατηγορίες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Την ίδια ώρα στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τον κλάδο, σημειώνουν τη μεγάλη αύξηση της τιμής του βαμβακιού, η οποία έχει φτάσει σε υψηλά 2 ετών και κάτι.
Από την άλλη σημειώνεται και η αγορά βαμβακιού από τους παραγωγούς σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ το προϊόν πωλείται σε πολύ καλή τιμή που αγγίζει την «εξαιρετική ποιότητα».
Ο κλάδος έχει μικρύνει σημαντικά και έχει περάσει μία κρίση που διαρκεί πολλά χρόνια, ενώ ανάγκασε και κάποιες εισηγμένες να στραφούν και σε άλλους κλάδους, με βασικό αυτό της ενέργειας σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν μέρος του χαμένου τζίρου.

Χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας

Η πορεία των αποτελεσμάτων εννεαμήνου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και δείχνει ότι οι αποτιμήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοντά σε λογικά επίπεδα.
Ο υψηλός δανεισμός της Επίλεκτος ξεχωρίζει και ο όμιλος εμφάνισε στο εννεάμηνο ζημιά προ φόρων και τόκων 277 χιλ. ευρώ από 376 χιλ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια έχουν υποχωρήσει στα 1,2 εκατ. ευρώ δίνοντας υψηλή σχέση μόχλευσης.
Η εταιρεία περιμένει βελτίωση των αποτελεσμάτων λόγω της μονάδας βιοαερίου.
Ξεχωρίζει επίσης η αρνητική καθαρή θέση της Βαρβαρέσος με τον καθαρό δανεισμό να είναι στα 14,5 εατ. ευρώ.
Η καθαρή ζημιά διαμορφώθηκε στα 4,2 εκατ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με του 2019.
Μεγάλη αύξηση ζημίας προ φόρων και τόκων εμφάνισε και η Fieratex, η οποία έχει καθαρό δανεισμό 5,3 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 10,1 εκατ. ευρώ.
Συγκριτικά με την αποτίμηση ο δείκτης p/bv είναι αρκετά χαμηλός και περίπου στο 0,5.
Σε καλύτερη μοίρα είναι η Μουζάκης, όπου η ενοικίαση των ακινήτων της δίνει σταθερά κέρδη και έτσι τα προ φόρων κέρδη στο εννεάμηνο ανήλθαν στις 873 χιλ. ευρώ από 270 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 34,4 εκατ. ευρώ με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 11,7 εκατ. ευρώ που δίνει ελκυστικούς δείκτες, με την αγορά να ανησυχεί για το δάνειο που έχει λάβει η εισηγμένη από τους κληρονόμους και πως αυτό θα αποπληρωθεί.
Η Κλωστήρια Ναυπάκτου με αρνητικό καθαρό δανεισμό και ίδια κεφάλαια 9,9 εκατ. ευρώ δείχνει να έχει περιθώρια ανόδου.
Τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο του 2020 είναι μειωμένα στις 235 χιλ. ευρώ από 981 χιλ. ευρώ αλλά με την αποτίμηση 8,4 εκατ. ευρώ μία επιστροφή στην κανονικότητα το 2021 θα μπορούσε να δώσει καλούς δείκτες αποτίμησης.
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για την εταιρεία οι οποίες κάνουν λόγο για πιθανότητα επένδυσης σε φωτοβολταϊκό πάρκο αλλά και σε εκκοκκιστήριο.
Η μετοχή, όπως και οι περισσότερες του κλάδου έχουν βελτιώσει την εμπορευσιμότητά τους.
Η Ναυπάκτου έχει απομακρυνθεί από τα 0,50 ευρώ που ήταν μία καλή στήριξη και βλέπει την τιμή της μετοχής να κινείται πάνω από τα 0,70 ευρώ.
Ωραία, διαγραμματική εικόνα έχει η Μουζάκης, η οποία συσσωρεύει αρκετούς μήνες μεταξύ 0,30-0,40 ευρώ.
Διάσπαση της συσσώρευσης θα μπορούσε να δώσει καλή κίνηση στη μετοχή.
1.JPG

2.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης