Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φρένο στην πληρωμή προμηθευτών και απολύσεις από μεγάλες εταιρείες μαρμάρου

tags :
Φρένο στην πληρωμή προμηθευτών και απολύσεις από μεγάλες εταιρείες μαρμάρου
Βουτιά στις εξαγωγές το 2020
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί λόγω πανδημίας ο κλάδος μαρμάρου στην χώρα μας, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δράμα όπου πολλές εταιρείες μαρμάρου έχουν τα λατομεία τους, προχωρούν σε στάση πληρωμών αλλά και απολύσεις των εργαζομένων τους.
Η FHL Κυριακίδης, η άλλοτε εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές και συνεργεία.
Σε επικοινωνία που έχει πάντως η διοίκηση του Ομίλου με το bankingnews, τονίζει ότι «η εταιρεία μας εκπληρώνει όλες ανεξαιρέτως τις οικονομικές υποχρεώσεις της εμπροθέσμως και προσηκόντως και ουδεμία ληξιπρόθεσμη αξίωση υπάρχει σε βάρος της. Το  προσωπικό της  όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτως αυξάνεται,  απασχολείται δε σταθερά και αδιάλειπτα, λαμβάνοντας τις αποδοχές του χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση», ενώ απολύσεις 40 ατόμων έχουν δρομολογηθεί από 1η Φεβρουαρίου και από την Danae του Ομίλου Birros.
Εντούτοις και αυτό το διαψεύδουν στελέχη του Ομίλου, κάνοντας λόγο ότι δεν τίθεταιθ θέμα περικοπών καθώς ο Όμιλος έχει καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση τζίρου. 

Ισχυρή πίεση

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου μαρμάρου η κατάσταση τους τελευταίους μήνες έχει επιβαρυνθεί πολύ, ενώ παρόλο που η αγορά της Κίνας έχει ανοίξει (η πλειονότητα των εξαγωγών του ελληνικού μαρμάρου κατευθύνεται στην κινέζικη αγορά), εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται άλλες αγορές με πιο φθηνή πρώτη ύλη.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας και των δυσκολιών που βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος μαρμάρου, είναι πως τον Ιανουάριο Φεβρουάριο του 2020 οι εξαγωγές του ακατέργαστου μαρμάρου σημείωσαν πτώση 37,40% στην αξία και πτώση 39,07% στον όγκο, σε σχέση με το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019.

Καταμέτρηση απωλειών

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, οι εξαγωγές μειώθηκαν σταθερά, αλλά από το Μάιο έως τον Ιούλιο άρχισαν να αυξάνονται.
Η άνοδος σταμάτησε τον Αύγουστο, αλλά επέστρεψε τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα επίπεδα αξίας και όγκου εξαγωγών μέσα στους 9 αυτούς μήνες.
Παρά τη θετική πορεία των τελευταίων μηνών, οι εξαγωγές μαρμάρου παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από ό, τι το 2019.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των εννεαμήνων 2019-2020, παρατηρείται μείωση της αξίας των εξαγωγών -32,73% και μείωση ως προς τον όγκο κατά -28,16%.
Οι μεμονωμένες εξαγωγές μαρμάρινων τεμαχίων και πλακών μειώθηκαν -43,11% και τελικά προϊόντα μαρμάρου -15,06%.
Ελλάδα εξάγει το 76% της παραγωγής της σε μάρμαρο προς περισσότερες από 120 χώρες, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου των εγχώριων εξαγωγών.
Περί το 60% των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου κατευθύνεται στην Κίνα.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης