Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο άθλος του Γιώργου Περιστέρη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι fake… αλλά πραγματικότητα – Αποτελεί πρότυπο επιχειρηματία

Ο άθλος του Γιώργου Περιστέρη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι fake… αλλά πραγματικότητα – Αποτελεί πρότυπο επιχειρηματία
Ο Γιώργος Περιστέρης αγοράζει πραγματικά, με δικά του χρήματα, οι ολλανδοί αποεπενδύουν, αποχωρούν χωρίς αστερίσκους
Σχετικά Άρθρα

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Reggeborgh που κατείχε το 30,25% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποεπενδύει – το bankingnews αποκάλυψε το θέμα αυτό – ορισμένοι εκτίμησαν ότι η αποχώρηση της Reggeborgh είναι fake και η κίνηση του Γιώργου Περιστέρη βασικού μετόχου και manager της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν ένα σχέδιο για να μην βρεθεί αντιμέτωπη η Reggeborgh με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Να τονιστεί ότι η Reggeborgh κατείχε το 30,25% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγόρασε το 14,75% του Ελλάκτωρ και διόρισε και το management.
Υπήρχε μια διάχυτη υποψία ότι όλο αυτό είναι ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο.
Μάλιστα αναφερόταν ότι η Reggeborgh θα εγγυηθεί δάνειο που θα πάρει ο Γιώργος Περιστέρης για να αγοράσει τις μετοχές των ολλανδών.
Κοινώς ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόταν ότι όλο αυτό είναι απλά ένα colpo grosso.

Ο άθλος του Γιώργου Περιστέρη είναι αληθινός, αγοράζει τις μετοχές πραγματικά

Μετά από έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο Γιώργος Περιστέρης δεν έχει κάνει μυστικό deal με τους ολλανδούς.
Ο Γιώργος Περιστέρης αγοράζει πραγματικά, με δικά του χρήματα, οι ολλανδοί αποεπενδύουν, αποχωρούν χωρίς αστερίσκους.
Οπότε το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας πρέπει να βρει 185 εκατ για να αγοράσει τις μετοχές προσδίδει στον ίδιο και στις μετοχές που αγοράζει ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Ο Γιώργος Περιστέρης διοικεί ένα υγιή όμιλο, εύρωστο και με ισχυρό ταμείο αλλά δεν είναι αυτό που λέμε εκατομμυριούχος εκατοντάδων εκατομμυρίων σε προσωπικό επίπεδο.
Επίσης να θυμόμαστε άλλο προσωπικά χρήματα και άλλο ταμείο εταιρίας.
Ο Περιστέρης κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε σοβαρός επιχειρηματίας και μέτοχος, να αναλάβει ρίσκα, να στηρίξει την μετοχή και να πάρει τον έλεγχο του ομίλου άπαξ και η Reggeborgh αποχώρησε κατά τρόπο μη συμβατό και μη ορθολογικό με βάση τα χρηστά επιχειρηματικά ήθη.

Ποια τα δεδομένα

Η Reggeborgh κατείχε το 30,25% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 31,29 εκατ μετοχές αλλά πριν ανακοινώσει ότι αποχωρεί είχε μειώσει το ποσοστό της στο 28,18% καθορίζοντας την τιμή πώλησης 11,20 ευρώ.
Το 28,18% είναι αυτό που πωλείται ή 29,14 εκατ μετοχές έναντι 11,20 ευρώ δηλαδή συνολικό τίμημα 326 εκατ ευρώ.
Η εταιρία συμμετοχών Latsco πήρε 7,85 εκατ μετοχές ή 7,59% έναντι 88 εκατ ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο Γιώργος Περιστέρης που κατέχει το 15,98% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να αγοράσει επιπλέον 16% δηλαδή θα κατέχει περίπου 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το 16% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 16,55 εκατ μετοχές αποτιμάται με τιμή 11,20 ευρώ στα 185 εκατ ευρώ.
Άρα ο Γιώργος Περιστέρης πρέπει να βρει 185 εκατ ευρώ.
Μέχρι τώρα έχει προβεί σε δύο κινήσεις πούλησε 3,52 εκατ μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αντλώντας 45,79 εκατ ευρώ και επίσης πούλησε 2,15 εκατ μετοχές αντλώντας 27,99 εκατ ευρώ.
Από την πώληση 5,67 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή άντλησε περίπου 73,7 εκατ ευρώ.
Με βάση την μετοχική σύνθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,30%, ο Περιστέρης 19,54% και οι λοιποί μέτοχοι 43%.
Με 115,85 εκατ μετοχές που διαθέτει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο Γιώργος Περιστέρης πούλησε το 4,9 με 5% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αντλώντας 73,7 εκατ ευρώ.
Με τα κεφάλαια αυτά αγόρασε 4 εκατ μετοχές ή 3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 45 εκατ ευρώ οπότε από 15,98% κατέχει 18% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πόσα κεφάλαια χρειάζεται ακόμη ο Περιστέρης

Ήδη έχει βρει τα 73,7 εκατ σε σύνολο 185 εκατ οπότε απομένουν περίπου άλλα 111 εκατ ευρώ.
Αυτά θα βρεθούν μέσω δανείου που θα πάρει μεταξύ άλλων και από την Εθνική Τράπεζα καθώς και από περαιτέρω πώληση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Περιστέρης θα κατέχει το 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ελέγχει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ το ποσοστό του στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως φυσικό πρόσωπο θα μπορούσε να μειωθεί στο 13-14%.
Την ίδια στιγμή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει 6,5% ίδιες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι με 32% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με τις ίδιες μετοχές και κατέχοντας ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ως φυσικό πρόσωπο το 50% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Γιώργος Περιστέρης ελέγχει πλήρως και με τρόπο επιχειρηματικά ορθό και ηθικό τον όμιλο.


Ορισμένες υποσημειώσεις

  • Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Περιστέρης εκβιάστηκε από την Reggeborgh ότι εάν δεν αγοράσει… θα βρει άλλο επενδυτή για να πουλήσει το 28,18%.

Άλλοι αναφέρουν ότι τον εκβίασαν προσωπικά, αμφισβητώντας τον σε γενική συνέλευση.
Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό ισχύει ή όχι αλλά αυτό που είναι απόλυτα ρεαλιστικό, είναι ότι αυτό που κάνει σήμερα ο Περιστέρης να βρει 185 εκατ για να πάρει πίσω τον επιχειρηματικό του όμιλο θα το έκαναν ελάχιστοι έλληνες επιχειρηματίες.
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι ψήφος εμπιστοσύνης και απόδειξη στους άλλους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι ο βασικός μέτοχος, όχι είναι απλά εδώ αλλά συγκεντρώνει κεφάλαια με κάθε τρόπο για να ενισχύσει το στρατηγικό του ποσοστό.
Είναι ένα πολύ καθαρό και θετικό μήνυμα προς την χρηματιστηριακή αγορά και τους μετόχους.

  • Η Reggeborgh φεύγει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδος 150-155 εκατ πραγματικά σπουδαίο κέρδος.
  • Από το 28,18% που πωλεί η Reggeborgh το 7,59% πήρε η Latsco της Μαριάννας Λάτση και 16% θα αγοράσει ο Περιστέρης δηλαδή 23,59%.

Απομένει ένα ποσοστό 4,59% κάτω από το όριο του 5% το οποίο μπορεί να το αγοράσει η Motor Oil ή ο Μαρινάκης ή κάποιος ξένος επενδυτής αλλά όλα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Μάλλον θα το αγοράσει ξένο χαρτοφυλάκιο.

-Οι αναφορές ότι έπρεπε να είχε αγοράσει τα ποσοστά του Κάμπα παλαιού μετόχου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι ωραία όταν επισημαίνονται φιλοσοφικά αλλά στη πράξη εκείνη την περίοδο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης