Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστολή Άκτωρ σε ΤΑΙΠΕΔ για παράταση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας κατά ένα μήνα

Επιστολή Άκτωρ σε ΤΑΙΠΕΔ για παράταση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας κατά ένα μήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Ακτωρ θα αποστείλει και την προ ημερών επιστολή της Roadis (που μαζί με την Ακτωρ συμμετέχουν στο διαγωνισμό)....

Σχετικά Άρθρα
Επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με τον οποίο θα ζητά την παράταση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού κατά ένα μήνα, προτίθεται να αποστείλει σήμερα 26/3 Παρασκευή η διοίκηση της Ακτωρ του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Ακτωρ θα αποστείλει και την προ ημερών επιστολή της Roadis (που μαζί με την Ακτωρ συμμετέχουν στο διαγωνισμό), η οποία ενημερώνει τον κατασκευαστικό Όμιλο ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού επικαλούμενοι ζημιές που έχουν υποστεί από την πανδημία.
Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον ελληνικό Όμιλο που ζητά παράταση του διαγωνισμού κατά ένα μήνα, προκειμένου να κατέβει μόνο τους στο διαγωνισμό, καθώς δεν επιτρέπονται αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των σχημάτων ένα μήνα πριν την κατάθεση των προσφορών.
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου.

Η προετοιμασία

Η Άκτωρ όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμάστηκε κατάλληλα (καταφέρνοντας μάλιστα να εξασφαλίσει και χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα) και ήταν έτοιμη για την κάθοδο στο διαγωνισμό.
Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα η Roadis, o επενδυτικός βραχίονας του καναδικού fund PSP Investments στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις οδικών αξόνων, που εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί τομείς από την πανδημία Covid-19 δεν ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, χωρίς όμως να το έχουν δηλώσει επίσημα τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαρτίου, ημερομηνία που θα έδινε στον Ακτωρα την επιλογή της αυτόνομης καθόδου στο διαγωνισμό.
Για το λόγο αυτό η Άκτωρ ζητάει να δοθεί παράταση στο διαγωνισμό κατά ένα μήνα, προκειμένου να μπορέσει να κατέβει μόνος του και να διεκδικήσει το έργο.
Η παραχώρηση της Εγνατίας είναι ιδιωτικοποίηση οικονομικού αντικειμένου 1,5 δισ. ευρώ περίπου, με το 50% αυτού του ποσού να αφορά επενδύσεις και έργα συντήρησης και αναβάθμισης και το υπόλοιπο, το τίμημα της παραχώρησης.
Το αντικείμενο της παραχώρησης είναι ο βασικός άξονας μαζί με τρεις κάθετους άξονες.
Δηλαδή ο βασικός άξονας από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου μήκους 658 χλμ. και οι κάθετοι άξονες Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα - Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας με μήκος και οι τρεις 225 χιλιομέτρων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης