Επιχειρήσεις

Τρέχουν RF Energy - Κοπελούζος, πιέζουν Τέρνα, Μυτιληναίος για το big bang των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Τρέχουν RF Energy - Κοπελούζος, πιέζουν Τέρνα, Μυτιληναίος για το big bang των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Οι υποσχέσεις νομοθέτησης από την κυβέρνηση, ο κρυφός άσσος της παραγωγής υδρογόνου και το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά Άρθρα

Οι όμιλοι Κοπελούζου και R.F. Energy έχουν λάβει άδειες παραγωγής και τρέχουν τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα αλλά το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ακόμα θολό με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να νομοθετήσουν μια διαδικασία που βρίσκεται στον αέρα όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιες επενδύσεις.
Έτσι οι δύο εταιρίες «κινδυνεύουν» να αναγκαστούν να τροποποιήσουν τα σχέδια με βάση τις νέες διατάξεις ενώ στην καλύτερη περίπτωση δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία υπεράκτιο αιολικό πάρκο πριν από την παρέλευση τριετίας.

Ο ρόλος ΑΔΜΗΕ

Και αυτό διότι πρώτον η νομοθέτηση αποτελεί ένα βήμα στη σειρά διαδικασιών ώστε να ληφθεί η άδεια εγκατάστασης και να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τα έργα.
Σημειώνεται δε ότι για να κατασκευαστούν τα έργα θα πρέπει να υπάρχει και δυνατότητα διασύνδεσης γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εγκαίρως και οι απαιτούμενες μεγάλες επενδύσεις από τον ΑΔΜΗΕ.
Ο τελευταίος φαίνεται να έχει δώσει υποσχέσεις ότι θα υλοποιήσει τα απαιτούμενα αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρή πρόθεση για την πραγματοποίηση έργων υπεράκτιων αιολικών έχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία υπέγραψε συνεργασία με την Ocean Winds για την ανάπτυξη έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5GW. Σημειώνεται ότι η Ocean Winds αποτελεί κοινοπραξία δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ΑΠΕ στην Ευρώπη, της EDP Renewables και της Engie. Επιπλέον ενδιαφέρον δείχνει και ο όμιλος Μυτιληναίου ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών και ειδικά προερχόμενων εκ Νορβηγίας οι οποίοι πέραν των υπεράκτιων αιολικών έχουν τεράστια τεχνογνωσία στην παραγωγή του φιλικού προς το περιβάλλον υδρογόνου μέσω της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Σήμα από την Επίτροπο Ενέργειας

Επισημαίνεται δε ότι η Ευρώπη επισήμως δια στόματος της Επιτρόπου Ενέργειας κ. Kadri Simson κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει projects προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι το 37% των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν σε πράσινες δράσεις.
Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να το πράξει καθώς οι όμιλοι RF και Κοπελούζου έχουν σύμφωνα με πληροφορίες λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα έργα που έχουν προγραμματίσει θα ενταχθούν στη διαδικασία του fast track και των επενδύσεων με τη στήριξη του Ταμείου Ανάπτυξης.
Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτό από Τράπεζες και επενδυτικά funds τα οποία πολιορκούν τις δύο εταιρίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα έργα που έχουν προγραμματίσει πριν καν λάβουν τις άδειες εγκατάστασης.

Το πλεονέκτημα RF Energy-Κοπελούζου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η RF Energy (συμφερόντων Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη) έχει λάβει Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 498,15 MW, στα βορειοανατολικά της Νήσου Λήμνου (Καβείρια, μέσω της θυγατρικής της City Electric. Ο όμιλος Κοπελούζου την ίδια στιγμή έχει λάβει άδεια παραγωγής για την ανάπτυξη αιολικού υπεράκτιου πάρκου 212 MW στα ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Το ενδιαφέρον τόσο για την επένδυση Κοπελούζου όσο και της RF Energy είναι ότι και τα δύο πάρκα δεν θα έχουν πλωτές ανεμογεννήτριες αλλά ποντισμένες (σταθερές) καθώς οι περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιήσουν την επένδυση είναι χαμηλού βάθος. Έτσι το κόστος της επένδυσης είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις πλωτές ανεμογεννήτριες.
Επιπλέον με δεδομένο ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη στεριά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγής καθαρού υδρογόνου με ηλεκτρόλυση πράγμα που οι δύο εταιρίες δεν φαίνεται να έχουν εξετάσει προς το παρόν χωρίς να αποκλείεται να το πράξουν στο μέλλον.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης