Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σαράντης: Αποφεύγει τον ΣΕΒ και διπλασιάζει EBITDA σε μια πενταετία με γενναίες αυξήσεις μισθών

Σαράντης: Αποφεύγει τον ΣΕΒ και διπλασιάζει EBITDA σε μια πενταετία με γενναίες αυξήσεις μισθών

Αύξηση μερίσματος 34% το 2020 και δωρεάν μετοχές στο προσωπικό

Σχετικά Άρθρα

Σε διπλασιασμό των μεγεθών του, έχει προχωρήσει ο Όμιλος Σαράντη μέσα σε μια πενταετία λειτουργώντας ένα διαφορετικό μοντέλο απο τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ποιό είναι αυτό ;
Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης «Γρ. Σαράντης», κ. κ. Γρ. Σαράντης και Κυρ. Σαράντης, έχουν αποφασίσει η εταιρεία να παραμείνει εκτός ΣΕΒ, και αυξάνουν τους μισθούς του προσωπικού με υψηλότερους ρυθμούς ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η διανομή δωρεάν μετοχών στο προσωπικό. Ανάλογη, όμως, είναι η αντιμετώπιση προς τους μετόχους, καθώς το μέρισμα προτείνεται να αυξηθεί κατά 34% το 2020.
Μ αυτό το μοντέλο λειτουργίας, την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών και απόκτηση αντιπροσωπείων - όταν δημιουργούνται ευκαιρίες - αλλά και τις αυτοχρηματοδοτούμενες εξαγορές, η Σαράντης απο τοπικός διανομέας μετασχηματίστηκε σε μια ελληνική πολυεθνική σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Όπως θα δούμε, στην χρονιά της πανδημίας, μια απο τις δυσκολότερες περιόδους για όλες τις επιχειρήσεις, εξαιτίας της καλής τοποθέτησης στις 12 χώρες που δραστηριοποιείται με θυγατρικές ή στις 50 χώρες που εξάγει, οι εταιρείες του ομίλου κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας στο περιθώριο των λειτουργικών κερδών.
Για την χρήση του 2020, η εταιρεία αύξησε το μέρισμα της κατά 34% σε σχέση με την περασμένη χρονιά (0,21 ευρώ).
Οι μέτοχοι της Σαράντης είναι οι Γρ και Κυρ Σαράντης με 50,4%, η Fidelity με 10,59%, το Κas Depositary Τrust με 5%.
Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 628 εκατ. ευρώ και η εταιρεία παρακολουθείται απο αναλυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διπλάσια κέρδη και Ebidta σε μια πενταετία

Το 2015 ο όμιλος Σαράντη με προσωπικό 1563 εργαζόμενους είχε κύκλο εργασιών 278,7 εκατ. ευρώ έναντι 248 εκατ. ευρώ το 2014.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 29,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 19,7 εκατ. ευρώ και το μέρισμα ήταν 0,16 λεπτά. Πέντε χρόνια μετά το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 72% σε περισσότερους απο 2700 εργαζόμενους καθώς έχουν πραγματοποιηθεί εξαγορές κυρίως Κεντρική Ευρώπη. Οι πωλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 393,3 εκατ. ευρώ απο 370 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη Ebidta ήταν υπερδιπλάσια- σε σχέση με το 2015- φθάνοντας 62,7 εκατ. ευρώ απο 54,7 εκατ. ευρώ το 2019 – ενω το περιθώριο λειτουργικών κερδών όπως ανακοίνωσε η εταιρεία αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας ( 15,94% ).
Σε διπλάσια επίπεδα διαμορφώθηκαν και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων καθώς ανήλθαν σε 38,7 εκατ. ευρώ απο 38 εκατ. ευρώ το 2019. O τραπεζικός δανεισμός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα καθώς ο καθαρός δανεισμός προς Ebidta είναι 0,19 καθώς ανέρχεται σε 10,1 εκατ. ευρώ.

Πάνω απο 20 εξαγορές σε είκοσι χρόνια

Ο όμιλος Σαράντη έχει πραγματοποιήσει πάνω απο 20 εξαγορές εταιρειών - μέσα σε δυο δεκαετίες – οι οποίες εκ του αποτελέσματος συνεισφέρουν σε συνέργειες και σε μεγέθη, όπως η πρόσφατη στην Πολωνία.
Εκτός απο τις στρατηγικές συνεργασίες οι οποίες ξεπερνούν τις 25 η εταιρεία διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες.
Η εταιρεία, επίσης, σε εμπορικό επίπεδο, επιδεικνύει εμπιστοσύνη και δεν συνηθίζει να αποχωρεί απο τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ακόμα και κάτω απο έκτακτες συνθήκες ( λ.χ πόλεμος στην Σερβία ). Κι αυτό το γεγονός συνεκτιμάται αναλόγως απο τους καταναλωτές. Εντός του 2020, εν μέσω πανδημίας το κοινωνικό αποτύπωμα της Γρ. Σαράντης παρέμεινε υψηλό εντός και εκτός Ελλάδος, ενω ο επιχειρηματίας Γρ. Σαράντης για χρόνια είναι ο αφανής χορηγός των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της ΑΕΚ καταβάλλοντας γι αυτό προσωπικά κεφάλαια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης