Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μόλις 6.000 οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 των επιχειρήσεων

Μόλις 6.000 οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 των επιχειρήσεων
Μοιράζουν χρήμα και οι επιχειρήσεις δεν βιάζονται να το πάρουν!
Σχετικά Άρθρα

Μία μόλις στις 133 επιχειρήσεις έχει υποβάλλει αίτηση στο πανδημικό πρόγραμμα επιδότησης τραπεζικών δανείων που έθεσε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος έχουν υποβάλλει αίτηση μόλις 6000 εταιρείες όταν το δικαίωμα το έχουν δυνητικά περίπου 800.000 εταιρείες που επλήγησαν από τον COVID 19 και να σημειωθεί έχουν λάβει τουλάχιστον μια επιστρεπτέα προκαταβολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΓΕΦΥΡΑ 2 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η Κυριακή 9 Μαΐου δηλαδή απομένουν 27 ημέρες.
Πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά όταν πρόκειται μια επιχείρηση να χρηματοδοτηθεί δεν υπάρχει λόγος να εξαντλήσεις τις ημερομηνίες και να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος την τελευταία ημέρα.
Όσοι σπεύσουν έγκαιρα να υποβάλλουν αίτηση σε διάστημα λίγων ημερών θα λάβουν σχετικό μήνυμα στο email που θα τους πληροφορεί για το αποτέλεσμα της αίτησης τους.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια και είναι ενήμερα η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο εύκολη και άμεσα ενώ για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μικρότερη ή μεγαλύτερης διάρκειας των 90 ημερών, ο χρόνος της απάντησης ένταξης στο πρόγραμμα εξαρτάται από την τράπεζα.
Στις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται να υπάρχει συμφωνία ρύθμισης προς την δανειολήπτρια εταιρεία πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των δανείων.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 180.000 αιτήσεις.
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν δάνεια ονομαστικής αξίας 30 δισ ευρώ και το συνολικό πακέτο που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης καθημερινά πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με Επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει τα μέλη τους για το Πρόγραμμα 2 δίνοντας απαντήσεις σε όποια ερωτήματα θέτουν τα στελέχη των Επιμελητηρίων.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα 2

Το νέο Πρόγραμμα καλύπτει τόσο πληττόμενες επιχειρήσεις (μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών-επιτηδευματιών) που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:
Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης.
Επιδότηση δόσης μέχρι και 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Βασική προϋπόθεση ένταξης στο Πρόγραμμα είναι τα έσοδα της επιχείρησης το έτος 2020 να ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με το έτος 2019.
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr) έως
τις 9 Μαΐου 2021, μέσω μιας απλής διαδικασίας, δίχως να απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών για δεδομένα και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στις βάσεις δεδομένων Δημοσίου, τραπεζών και διαχειριστών δανείων. Η συνεισφορά του Δημοσίου για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Τα πέντε βήματα

Η διαδικασία της κρατικής επιδότησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε βήματα:
1ον. Υποβολή αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
2ον. Έλεγχος επιλεξιμότητας: Στις υποψήφιες προς επιδότηση επιχειρήσεις θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
3ον. Έγκριση επιδότησης: Εφόσον η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται από την ΕΓΔΙΧ ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιλέξιμη επιχείρηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο οφειλέτης ειδοποιείται μέσω e-mail.
4ον. Ρύθμιση δανείων: Σε περίπτωση που η επιλέξιμη επιχείρηση διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων της, ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της.
5ον Καταβολή επιδότησης: Το χρονικό σημείο καταβολή της επιδότησης έχει ως εξής: α) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης, β) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου της. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η πληρωμή πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης