Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκλειστικό: Τα απόρρητα στοιχεία του ΓΕΜΗ με τροπολογία Άδωνι Γεωργιάδη σε τράπεζες και συστήματα πληρωμών

Αποκλειστικό: Τα απόρρητα στοιχεία του ΓΕΜΗ με τροπολογία Άδωνι Γεωργιάδη σε τράπεζες και συστήματα πληρωμών
Ποιοι πίεσαν και πέτυχαν να προωθηθεί η τροπολογία
Σχετικά Άρθρα

Στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συστημάτων πληρωμών στα μη δημοσιεύσιμα στοιχεία που τηρεί το ΓΕΜΗ, αναμένεται να προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόσβαση θα αφορά κυρίως σε στοιχεία που σε προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν δημοσιοποιούνται από το ΓΕΜΗ και χρησιμοποιούνται από τα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα νομικών προσώπων και τις ατομικές επιχειρήσεις για την πιστοποίησή τους.
Η πρόσβαση αυτή βεβαίως εγείρει και ζητήματα τήρησης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι… αιτούντες

Σημειώνεται πάντως ότι οι τράπεζες δεν έχουν αιτηθεί την παροχή πρόσβασης καθώς τα στοιχεία τα οποία τους ενδιαφέρουν μπορούν να αντληθούν ανά πάσα στιγμή από τον Τειρεσία.
Έτσι είναι προφανές ότι η τροπολογία θα κατατεθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συστήματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα , πράγμα που μπορεί να εγείρει και άλλα ζητήματα δεδομένου ότι μεγάλοι όμιλοι έχουν αρχίσει να λειτουργούν συστήματα πληρωμών.
Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι εταιρίες συστημάτων πληρωμών και ειδικά η Viva Wallet έχουν ασκήσει σφοδρές πιέσεις προς το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του ΓΕΜΗ στα δεδομένα που αυτό διαθέτει καθώς σήμερα οι ίδιες δεν έχουν τέτοιου είδους εξουσιοδοτήσεις.
Βέβαια αποτελεί ένα ερώτημα αν κατά πόσο τους είναι αναγκαία τέτοιου είδους πρόσβαση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς άγρα πελατολογίου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης