Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΑΝΕΚ LINES: Επιλεκτική η εκστρατεία συκοφάντησης από τα Ναυτεργατικά Σωματεία

tags :
ΑΝΕΚ LINES: Επιλεκτική η εκστρατεία συκοφάντησης από τα Ναυτεργατικά Σωματεία

Η ΑΝΕΚ διαψεύδει τα περί «αυθαιρεσίας», «παρατυπίας», «ναυτεργατικής μεθόδευσης»

Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλαν 13 Ναυτεργατικά Σωματεία στην ΑΝΕΚ, η εταιρεία ξεκαθαρίζει τα εξής:

• Οι ναυτεργάτες που εργάζονται στην ΑΝΕΚ, δεν εκφράζονται από αυτές τις θέσεις. Αντίθετα την στηρίζουν και ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά της.
• Επαναλαμβάνουμε ότι καμία «αυθαιρεσία», «παρατυπία», «ναυτεργατική μεθόδευση» δεν έχει γίνει από μέρους μας αναφορικά με τη θερινή σύνθεση, ούτε η ΑΝΕΚ είναι η πρώτη ή η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που εφαρμόζει το Νόμο αναφορικά με το μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών με τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων.

Τα προβλήματα του κλάδου

Η εταιρεία θυμίζει ότι τον Μάιο του 2020, πριν την έναρξη ισχύος της θερινής σύνθεσης, μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία νόμιμα μείωσε τον αριθμό των κλινών από 758 σε 324 σε συγκεκριμένο πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο εσωτερικού, προκειμένου να μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός των μελών ξενοδοχειακού πληρώματος.
Αυτό έγινε σε μία εποχή χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή συγκυρία.
Είναι άξιο απορίας γιατί οι Διοικήσεις των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων δεν εξέφρασαν την παραμικρή διαμαρτυρία, ούτε νοιάστηκαν για τους συναδέλφους τους ναυτεργάτες που απασχολούνταν σε ένα δρομολογημένο πλοίο, που συνεχίζει όμως να βρίσκεται εκτός δρομολογίων από τον Οκτώβριο του 2020.
Από αυτή την επιλεκτική μεταχείριση καταδεικνύεται ότι οι πρωτεργάτες αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας, επιλεκτικά και μόνο απευθύνονται στην ΑΝΕΚ, διαφοροποιώντας τις στάσεις τους, για να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας και των εργαζομένων της.
Η ΑΝΕΚ πάντα θα απαντάει με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια σε όποιον επιχειρεί να αμαυρώσει την ιστορία και τη λειτουργία της, πόσο μάλλον όταν αυτές οι ψευδείς αιτιάσεις υποκινούνται από ψευδεπίγραφους «σωτήρες» των ναυτεργατών που εξυπηρετούν σκοπούς αγνώστων συμφερόντων.

Τι ανέφεραν τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία

Οι Διοικήσεις των 13 Ναυτεργατικών σωματείων καταγγέλλουν ως πράξη αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης της ισχύουσας νομοθεσίας στην επάνδρωση των Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων στην θερινή σύνθεση που διαπιστώθηκε ότι παραβιάστηκε ασύστολα στα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ LINES.
Η μεθόδευση αυτή έγινε παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ε.Ν στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων ο οποίος είχε δηλώσει ότι η σύνθεση θα εφαρμοστεί σε όλη την έκταση των πλοίων που αυτή έχει εφαρμογή από 1η Απρίλη 2021.
Η ΑΝΕΚ με την συναίνεση των υπηρεσιών του ΥΕΝ και σκαρώνοντας άθλιες αλχημείες προχώρησε στο σφράγισμα καμπινών με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να εφαρμόζει παράτυπα την χειμερινή σύνθεση!!!
Πρόκειται για μια επιθετική και εχθρική κίνηση απέναντι στον Ναυτεργατικό μας κόσμο με την οποία επιχειρείται η ντε φάκτο παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας και με τον τρόπο αυτό παρατείνει την ανεργία δεκάδων Ναυτεργατών του ξενοδοχειακού προσωπικού που έπρεπε ήδη να έχουν ναυτολογηθεί στα πλοία της εταιρείας και το χειρότερο ανοίγει τον δρόμο με αντίστοιχες παράτυπες διαδικασίες αυτό να επεκταθεί και σε άλλες εταιρίες στο μέλλον!!
Επισημαίνουμε ότι με αυτήν την απαράδεκτη απόφαση τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών των Ναυτεργατών και των ίδιων των πλοίων!!!
Η ευθύνη ΥΕΝ – ΣΕΕΝ – ΑΝΕΚ είναι βαρύτατες και από την πλευρά μας θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η αυθαιρεσία όχι μόνο δεν γίνεται κατά οποιοδήποτε τρόπο αποδεκτή αλλά αποτελεί αιτία άμεσης σύγκρουσης και αντιπαράθεσης προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κατοχυρωμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα.
Σημειώνουμε ότι η προκλητική ενέργεια έλαβε χώρα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ε.Ν επαναλαμβανόμενα παρέχει κίνητρα – προνόμια με εκατομμύρια ευρώ στηρίζοντας με δημόσιο χρήμα τις Ακτοπλοϊκές εταιρίες σε όλη την περίοδο της πανδημίας, τους απαλλάσσει από το ΦΠΑ, τους καταργεί τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία μας, τους αυξάνει κατά 40% τις επιδοτήσεις για την εκτέλεση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές.
Απαιτούμε από το ΥΕΝ άμεσα να επιβάλει χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση την εφαρμογή της θερινής σύνθεσης σε όλα τα Ακτοπλοϊκά πλοία και ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση μας η κατάργηση του 4150/2013.
Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντί του.
Καθιστούμε σαφές ότι θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ναυτεργατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης