Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με επιιτόκιο 2,20% και στόχο 2%

Μυτιληναίος: Πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με επιιτόκιο 2,20% και στόχο 2%

Τι επιδιώκει η εταιρία Μυτιληναίο με την έκδοση των 500 εκατ;

Από σήμερα οι επενδυτικές Τράπεζες Bnp Paribas, Citigroup και Hsbc ανοίγουν το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο της Μυτιληναίος, ύψους 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5,5 ετών ενω η αξιολόγηση του είναι ΒΒ_ ΒΒ .
Η ελληνική εταιρεία με τη νέα έκδοση επιδιώκει ένα τριπλό στόχο : μείωση του δανειακού κόστους , εκπλήρωσης των κριτηρίων Περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης ( ΕSG ), αλλά και άντλησης των κεφαλαίων για εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις καθώς και επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θεωρητικά χαμηλότερο επιτόκιο με πράσινο ομόλογο           

Η Μυτιληναίος –  ανήκει στην ομάδα των ελληνικών εταιρειών (Coca- Cola, OTE, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ.) που δύνανται να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές – ενω το νέο πράσινο ομόλογο επιλέχθηκε καθώς είναι συνδεδεμένο με αρχές ΕSG και η εταιρεία ήδη έχει ανακοινώσει την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 75% μέχρι το 2030.
Θεωρητικά, επειδή η ομολογιακή έκδοση είναι πράσινη μπορεί να κερδίσει ένα χαμηλότερο επιτόκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες απο την αγορά ομολόγων, το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθει μεταξύ 2,30-2,20% ενω ο στοχος της εταιρείας είναι κινηθεί προς το 2% και χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, η έκδοση αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια απο οργανισμούς όπως η Ebrd, η οποία συμμετείχε και στην προηγούμενη έκδοση.
Η προηγούμενη διεθνής έκδοση της Μυτιληναίος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξης 2024 με επιτόκιο 2,5% κινείται ήδη στο 102,6% της ονομαστικής αξίας. 
Με επιτόκια 2,5% - 2,30%  στα ομόλογα η Μυτιληναίος διανέμει μερισματική απόδοση 3,6%  ενω έχει προχωρήσει σε αγορές ίδιων μετοχών, οι οποίες αναμένεται να ακυρωθούν αυξάνοντας τα κέρδη ανα μετοχή, αλλά και το ποσοστό του βασικού μετόχου.    

Ρευστότητα για εξαγορές - ιδιωτικοποιήσεις 

Οι θετικές ταμειακές ροές 285 εκατ. ευρώ, αλλά και τα νέα κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ. επιτρέπουν στην εταιρεία να αναζητήσει εξαγορές, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες διεκδικεί. Η συνολική ρευστότητα αυξάνεται στο 1,8 δισ. ευρώ, καθώς στα τέλη του 2020 η εταιρεία διέθετε ρευστότητα  1,3 δισ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ και δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές 800 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, η εταιρεία είναι έτοιμη για τις ιδιωτικοποιήσεις της Λάρκο, ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού όπου κατέθεσε προσφορά με την κοινοπραξία Vinci - Μυτιληναίος- Αβαξ.
Σ ότι αφορά τον Δείκτη μόχλευσης στα τέλη του 2020 ο Δείκτης καθαρού δανεισμού προς Ebidta ανήλθε στο 1,71 και ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 588 εκατ. ευρώ  έναντι 421 εκατ. ευρώ.            
Σύμφωνα με την Μυτιληναίος, η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες πρώτον, για την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, δεύτερον τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και τρίτον την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης.
Επίσης, ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων (συμπεριλαμβανομένων άλλων σχετικών υποστηρικτικών δαπανών), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολογιών (Green Bond Framework) της Εταιρείας.

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης