Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Ζητoύμε ισότιμη συμμετοχή του μικρού λιανεμπορίου

ΕΣΕΕ: Ζητoύμε ισότιμη συμμετοχή του μικρού λιανεμπορίου
Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός του εμπορικού κόσμου, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός του εμπορικού κόσμου και ειδικά του μικρού λιανεμπορίου για τα ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ, με την οποία είχε σήμερα συνάντηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η συζήτηση είχε ως κύριο θέμα την οργανωμένη και θεσμική εκπροσώπηση του μικρομεσαίου εμπορίου στις δράσεις για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του και την ισότιμη συμμετοχή του στα σχετικά προγράμματα που διαχειρίζονται εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4736/2020, «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030» καθιερώνονται τα συστήματα εγγύησης επιστροφής (Deposit Refund Systems – DRS) για συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευασιών: πλαστικό και αλουμίνιο και ιδίως πλαστικές φιάλες ποτών (θέσπιση πανελλαδικού συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τις πλαστικές φιάλες – ισχύς από 5.1.2023). Μάλιστα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, το σύστημα αυτό να επεκταθεί σύντομα και στα είδη ένδυσης (λόγω κλωστοϋφαντουργικών ινών).

Οι υποχρεώσεις του λιανεμπορίου

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030», το λιανικό εμπόριο θα υποχρεούται:
α. να πωλεί αγαθά που περιλαμβάνονται σε ένα εγγυοδοτικό σύστημα (δηλαδή το σύστημα που θα επιστρέφει στον καταναλωτή ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο το οποίο έχει προστεθεί στην τιμή),
β. να παραλαμβάνει τις επιστρεφόμενες συσκευασίες από τους καταναλωτές και να επιστρέφει την εγγύηση.
Η ΕΣΕΕ επισήμανε πως λόγω των νέων δεδομένων και λόγω της ευρύτερης σημασίας του λιανικού εμπορίου στην ελληνική οικονομία, κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή της συνομοσπονδίας στα σχετικά όργανα, εντός των οποίων διεξάγεται ο διάλογος του υπουργείου Περιβάλλοντος με όλους τους φορείς για την κυκλική οικονομία, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας.
Τονίστηκε πως απαιτείται αποφυγή δυο ταχυτήτων μεταξύ «μεγάλου» και «μικρού» λιανεμπορίου σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία με τον καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση εμπορικών επιχειρήσεων από δαπάνες που δεν τους αναλογούν.
Ο κ. Σκρέκας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός του εμπορικού κόσμου και ειδικά του μικρού λιανεμπορίου για τα ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα εξετάσει με προσοχή όλα τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως θα υπάρξει συνεχής και διευρυμένη ενημέρωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης