Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μειώνεται η τραπεζική μόχλευση στις εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο

Μειώνεται η τραπεζική μόχλευση στις εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο

Καθαρή νέα χρηματοδότηση απο τις τράπεζες 4 δις. ευρώ το 2021 – αποπληρωμές δανείων 1 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνε

Σχετικά Άρθρα
Οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις μειώνουν σταδιακά την τραπεζική μόχλευση των εισηγμένων και τις καθιστούν περισσότερο ελκυστικές στους επενδυτές,

καθώς ο δείκτης χρέους /λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η αποπληρωμή παλαιότερων δανείων τους πρώτους μήνες του 2021, αλλά και οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις οδηγεί μάλιστα τους τραπεζίτες να κάνουν χαμηλότερες προβλέψεις σχετικά με την καθαρή χρηματοδότηση η οποία θα διοχετευθεί τελικώς προς την οικονομία τη νέα χρονιά.
Συγκεκριμένα, ενω το 2020 η καθαρή χρηματοδότηση ( δάνεια μείον τις αποπληρωμές ) κινήθηκε περί τα 6,5- 7 δις. ευρώ για φέτος οι εκτιμήσεις ανώτερου τραπεζικού στελέχους κάνουν λόγο για τελική καθαρή χρηματοδότηση περί τα 4 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “δύσκολη χρονιά” το 2021, ωστόσο τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες λόγω πανδημίας, αλλά και η έναρξη νέων έργων είναι συνθήκες ικανές να αντιστρέψουν το τελικό αποτέλεσμα.

Aποπληρωμές 1 δισ. τους πρώτους μήνες

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες απο τραπεζικές πηγές, μόνο η ΔΕΗ απο την πράσινη ομολογιακή έκδοση και την τιτλοποίηση οφειλών έχει προχωρήσει σε αποπληρωμή παλαιότερων δανείων ύψους 575 εκατ. ευρώ ενω σε αποπληρωμή δανεισμού προχώρησε και η Μοτορ Οϊλ αυξάνοντας τις αποπληρωμές προς τις τράπεζες σε 1 δισ. ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2021.
Η τάση αυτή της αποπληρωμής παλαιότερων χορηγήσεων εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς αναμένονται και νέες ομολογιακές εκδόσεις, είτε ελληνικές, είτε διεθνείς.
Μέρος των εσόδων αυτών των ομολόγων θα κατευθυνθεί τελικώς προς την αποπληρωμή δανείων απο προηγούμενες χρήσεις μειώνοντας την μόχλευση τους.
Παρά το χαμηλότερο net Δέλτα όπως αποκαλείται η καθαρή τραπεζική χρηματοδότηση, τραπεζικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους καθώς εντός της χρονιάς αναμένεται η ενίσχυση της ρευστότητας απο τις τράπεζες, κυρίως, προς τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες θα εμφανίσουν και ανάγκες εν όψει της επανέναρξης του Τουρισμού. Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει και απο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το project της δίκαιης μετάβασης ( απολιγνιτοποίηση ).
Επιπλέον υπάρχουν έργα τα οποία είτε οδεύουν προς την τελική εκκίνηση, ( Ελληνικό, Εγνατία ) είτε έχει ξεκινήσει η εκταμίευση δανείων γι αυτά λ.χ Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν οι αναμενόμενες ιδιωτικοποιήσεις για την Δεπα Εμπορίας, Δεπα Υποδομών, η περαιτέρω ιιδωτικοποίηση του Αεροδρομίου Αθηνών, η έναρξη του κατασκευαστικού έργου Πύργος – Πάτρα κ.α.
Όπως αντικατοπτρίζεται και στις αυξημένες καταθέσεις, ύψους 22,5 δισ. ευρώ, η ρευστότητα που έχει διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας υπολογίζεται απο τραπεζίτες κοντά στο 10% του ΑΕΠ ή 15 δισ. ευρώ και αφορά τόσο τον δανεισμό απο τις τράπεζες, τα δάνεια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τις ομολογιακές εκδόσεις, τις επιστρεπτεές προκαταβολές κλπ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης