Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πακέτο στήριξης 400 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό - Tην Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την Εστίαση

Πακέτο στήριξης 400 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό - Tην Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την Εστίαση
Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου
Σχετικά Άρθρα

Μετά το πακέτο της Εστίασης έρχεται αντίστοιχο πρόγραμμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κονδύλια για τον Τουρισμό θα ανέλθουν περίπου σε 400 εκατ. ευρώ.
Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου αφού και σε αυτήν την περίπτωση αυτή απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
Όμως το περιεχόμενο χρηματοδότησης του προγράμματος έχει περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με της Εστίασης καθώς απαιτούνται «έξυπνες» ιδέες διότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν δαπάνες για την αγορά πρώτων υλών καθώς πρόκειται για κλάδο υπηρεσιών.
Το ζήτημα του περιεχομένου απασχολεί εξ ολοκλήρου την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχει ως επικεφαλή τον Γεώργιο Ζερβό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός για την χρηματοδότηση των εταιρειών του τουριστικού κλάδου θα εστιαστεί κυρίως στις δαπάνες λειτουργίας της εταιρείας και πιθανότητα να συμπεριλάβει στη λίστα και το κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Τα κονδύλια θα δοθούν άμεσα στις πληγείσες επιχειρήσεις δηλαδή μέσα στο 2021 και τα κεφάλαια θα καλύψουν τις δαπάνες του 2020 ή του 2021 είναι ένα θέμα προς συζήτηση με το αντίστοιχο γραφείο της Κομισιόν που θα κληθεί να δώσει την έγκριση για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων.
Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα της Εστίασης, λέει ότι δεν… ευσταθεί η αντίληψη εμείς ζητάμε χρηματοδότηση και άλλη πλευρά μας την παρέχει. Πρόκειται για μία αυστηρή διαδικασία με τους αρμόδιους της Κομισιόν να επιζητούν τα λεφτά να πιάσουν τόπο όπως κι εμείς άλλωστε , επισήμανε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της Εστίασης η έγκριση ήρθε με «μικρές» αλλά επιβεβλημένες διορθώσεις πριν αναρτηθεί η προκήρυξη στη Διαύγεια.
Ο χρόνος έγκρισης του προγράμματος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι την Πέμπτη 13 Μαΐου θα «τρέξει» το πρόγραμμα και όχι η Δευτέρα 10 Μαΐου.
Θέμα: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα:

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Παρασκευή 14/05/2021 και ώρα 10:00 με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30/07/2021 και ώρα 15:00. Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν δύνανται να λάβουν ενίσχυση. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Απριλίου 2021 και η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021.

Η κατανομή των 330 εκατ. ευρώ

Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης για την Εστίαση ανέρχεται σε 330.000.000 ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε διακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ 280.000.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ποσό των 50.000.000 ευρώ θα δοθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το βασικό κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα είναι η επιχείρηση να είναι σε θέση να παρουσιάσει ότι η πτώση του τζίρου είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τζίρο του 2019.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπουν ότι θα ενταχθούν συνολικά 35.000 επιχειρήσεις. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατατάσσονται στις νεοσύστατες φτάνουν τις 1700.

Το ανώτατο όριο των 100.000 ευρώ

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετήσιου Κύκλου Εργασιών έτους 2019, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης αυτής (Έντυπο Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε το έτος 2020, Υπηρεσιών). Η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).Τέλος να σημειωθεί ότι θεωρείται σχεδόν ανέφικτο να υπάρξει και δεύτερη προκήρυξη για τις επιχειρήσεις της Εστίασης με πτώση τζίρου στα επίπεδα του 20%.

Ποιες επιχειρήσεις θα αφορά η δεύτερη πρόσκληση

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή θα υπάρξει μία δεύτερη πρόσκληση μόνο για τις μητρικές επιχειρήσεις που διαθέτουν υποκαταστήματα διότι με την σημερινή πρόκληση εμφανίζουν πτώση τζίρου μικρότερη του30% καθώς η μητρική και τα υποκαταστήματα εμφανίζουν ένα ΑΦΜ και δεν περιλαμβάνονται στην πρόσκληση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης