Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

HIG Capital: Αποκτά τα δάνεια της Εθνικής στην Ελληνική Χαλυβουργία - Προς συμφωνία και με Alpha

HIG Capital: Αποκτά τα δάνεια της Εθνικής στην Ελληνική Χαλυβουργία - Προς συμφωνία και με Alpha
Κοντά σε συμφωνία για δάνεια (40%) της Χαλυβουργίας Ελλάδος βρίσκεται η HIG Capital
Σχετικά Άρθρα

Κοντά σε ολοκλήρωση μιας ευρύτερης συμφωνίας για δάνεια (40%) της Χαλυβουργίας Ελλάδος βρίσκεται ένας εκ των πιστωτών της το private Equity fund, HIG Capital, ύστερα από προσπάθειες τριών χρόvων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό Fund πρόκειται να ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα και την εξαγορά δανείων της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 33 εκατ. ευρώ.
Eπιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επιβεβαιώνονται απο τραπεζικές πηγές, το HIG αναμένεται να προχωρήσει σε κατά αρχήν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανεισμού με την Alpha bank- η οποία διατηρεί δανεισμό ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, αν και το deal θεωρείται κλεισμένo δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες ενω για την σύναψη της τελικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα δυο μηνών.
Eν τω μεταξύ, το HIG Capital, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριο μετά την εξαγορά της Makiosk, καθώς εξετάζει και νέα εξαγορά στον κλάδο των logistics, ενω δεν έχει αποκλείσει η μονάδα της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο να αποτελέσει ένα κέντρο logistics δεδομένου ότι, υπάρχει και άδεια λιμένα.
Πριν απο την απόκτηση των δανείων της Εθνικής Τράπεζας, το Hig Capital είχε εξαγοράσει τα δάνεια της Eurobank, ύψους 53 εκατ. ευρώ κοντά στο 15% της ονομαστικής τους αξίας.
Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα η οποία αποχώρησε το 2019 απο την μεταλλουργική προχωρώντας σε πώληση του δανείου της καθώς υπήρχαν συνεχείς καθυστερήσεις στην διαχείριση των δανείων.
Υστερα από την Eurobank, ακολούθησε η υπογραφή σύμβασης και με την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση δανείου, ύψους 55 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, με την απόκτηση των δανείων της Εθνικής Τράπεζας, το ΗIG capital, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής με υποχρεώσεις 141 εκατ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος πάντως, πιστωτής παραμένει η Alpha bank με δάνεια, ύψους 170 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρεί ότι μέσα, απο ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού και μετασχηματισμού η εταιρεία μπορεί να επιστρέψει σε κέρδη καθώς η μονάδα Χαλυβουργίας του Βόλου θα παράγει προϊόντα για τα μεγάλα τεχνικά έργα, ενώ η μονάδα στον Ασπρόπυργο θα χρησιμοποιηθεί ως μονάδα logistics.
Το 2019 Χαλυβουργία Ελλάδος εμφάνισε κύκλο εργασιών 187,5 εκατ. ευρώ, έναντι 186,2, μικτά κέρδη 23,7 εκατ. ευρώ, κέρδη Ebitda 5,3 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά φόρων 12,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ορκωτοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι, κατά την περίοδο 2015-2019 δεν διενεργήθηκαν αποσβέσεις, με συνέπεια η αναπόσβεστη αξία να είναι αυξημένη κατά 69 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια κατά 68 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το HiG Capital – Προ νέας εξαγοράς στα Logistics

Το αμερικανικό private equity fund το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 42 δις. δολαρίων έγινε γνωστό στην Ελλάδα από την απόκτηση της εταιρείας Mαϊλλης μέσω αναδιάρθρωσης δανεισμού.
Πρόσφατα, το αμερικανικό fund με εκπρόσωπο τον κ. Στ. Θεοδοσίου, στην Ελλάδα προχώρησε σε επένδυση και απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην εταιρεία Logistics Μakiosk στην Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, πέρυσι η εταιρεία υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.
Tο HiG Capital, όμως, εκτός απο τα Logistics προχώρησε και σε επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα καθώς απέκτησε τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα (Mayor Hotels) και δυο στην περιοχή της Ρόδου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης