Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μάχη των τεσσάρων για τα 113 εκατ ευρώ του κτηριακού ΣΔΙΤ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Η μάχη των τεσσάρων για τα 113 εκατ ευρώ του κτηριακού ΣΔΙΤ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων
Σχετικά Άρθρα

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του ΥΠΥΜΕ, μετά το «πράσινο φως» του Υπουργείου για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο.
Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να αναπτυχθούν στην οδό Πειραιώς 166, σε μία έκταση επιφάνειας 8,7 στρεμμάτων.
Πρόκειται για ένα εκ των πλέον αναμενόμενων ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 112,5 εκατ. ευρώ, που είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από τους μεγάλους παίκτες της κατασκευαστικής αγοράς.
Το project ανήκει στο μεγάλο πακέτο των κτηριακών ΣΔΙΤ, ύψους 1 δισ. ευρώ, που «κυοφορούνται» αυτή την περίοδο, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τα βήματα ωρίμανσης της επένδυσης από την αρχή της χρονιάς ήταν σημαντικά δεδομένου ότι η έγκριση του έργου από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και η πρόσληψη τεχνικού και νομικού συμβούλου «έτρεξαν» σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, οδηγώντας τον διαγωνισμό στη γραμμή εκκίνησης.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις με «πράσινο» αποτύπωμα

Τα νέα, υπερσύγχρονα κτήρια θα σχεδιαστούν με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού με στόχο να επιτευχθεί πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερη) ενώ θα διαθέτουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προσβάσεις ΑμεΑ. Στα συνοδά έργα περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή πεζογέφυρας επί της Πειραιώς και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου θα αφορά στην πρόσβαση μεταξύ των νέων κτηρίων και του όμορου σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη δρόμου, όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων.
Το νέο κτηριακό συγκρότημα θα συστεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε 13 διάσπαρτα μισθωμένα κτήρια. Έτσι, πέρα από το περιβαλλοντικό προφίλ του έργου, το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι επίσης σημαντικό καθότι με τη συστέγαση όλων των υπηρεσιών θα εξοικονομούνται 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα αλλά και τον δραστικό περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

Ένας νέος επενδυτικός πόλος γεννιέται στον Πειραιά

Το νέο κτηριακό ΣΔΙΤ δεν είναι όμως το μοναδικό που αναπτύσσεται στην περιοχή. Σε παρακείμενη περιοχή, βρίσκεται και η Χρωματουργεία Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ), για την οποία τρέχει -παρομοίως- ένας ακόμη διαγωνισμός Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Σκοπός αυτής της επένδυσης -που εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ- είναι η μεταμόρφωση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ σε μία «Πολιτεία Καινοτομίας», το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την έρευνα και τεχνολογία.
Διεκδικητές του εν λόγω project που θα αναπτυχθεί σε μία έκταση περίπου 18 στρεμμάτων είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT και DIMAND. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επενδύσεις που δρομολογούνται σε μία άλλοτε υποβαθμισμένη ζώνη του Πειραιά, καταδεικνύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται στην πόλη τα επόμενα χρόνια.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης