Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τζιρακιάν: Βελτιώνει εξοπλισμό και αυξάνει παραγωγή μέσω της ΑΜΚ – Βλέπει ευκαιρίες από τα νέα έργα

Τζιρακιάν: Βελτιώνει εξοπλισμό και αυξάνει παραγωγή μέσω της ΑΜΚ – Βλέπει ευκαιρίες από τα νέα έργα

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου – Οι τιμές του χάλυβα δίνουν προοπτική κερδών στις εταιρείες

Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Τζιρακιάν, μετά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των σχετικών δικαιωμάτων.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης για τον κλάδο του χάλυβα διεθνώς.
Ο προσανατολισμός της διεθνούς οικονομίας στρέφεται στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και ενέργειας με τη ζήτηση σε χάλυβα αλλά και σε άλλα μέταλλα να τείνει αυξανόμενη.
Η αύξηση της ζήτησης αλλά και οι υψηλές προσδοκίες ανάπτυξης έχουν οδηγήσει τις τιμές των προϊόντων του χάλυβα σε ένα ράλι δωδεκαετίας, καταρρίπτοντας το ένα υψηλό μετά το άλλο, ενώ η ενίσχυση της κερδοφορίας του κλάδου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη υπό αυτές τις συνθήκες.
Παράλληλα, η συνεχής επενδυτική κινητικότητα στον κατασκευαστικό τομέα, ενόψει εκκίνησης εμβληματικών έργων όπως το Ελληνικό, η γραμμή 4 του μετρό, το νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη καθώς επίσης και μια νέα γενιά έργων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, έχει συμπαρασύρει και κλάδους της βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή δομικών υλικών, όπως τα μέταλλα και ο χάλυβας.
Μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα τέλη Μαΐου, η Τζιρακιάν (ΤΖΚΑ) προχωρά άμεσα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,048 εκατ. ευρώ με σκοπό την βελτίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της, αλλά και την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων  υλών.

Προκαταβολή 1,42 εκ ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Ενημερωτικό της Δελτίο, δύο εκ των βασικών της μετόχων έχουν καταβάλει ήδη πόσο 1,42 εκατ. ευρώ καλύπτοντας έτσι το ήμισυ περίπου της ΑΜΚ.
Με την αύξηση κεφαλαίου θα εκδοθούν έως 1.524.000 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς, με τιμή διάθεσης 2 ευρώ ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφισταμένων μετόχων σε αναλογία μια νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά μετοχή.
Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από την 4η Ιουνίου 2021 έως και την 17η Ιουνίου 2021.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου άσκησής τους. Επισημαίνεται, ότι η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων δεν θα είναι δυνατή τις τελευταίες τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη άσκησής τους.
Ως λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α ορίζεται η λήξη της συνεδρίασης της 14η Ιουνίου 2021.
Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη στη χρήση 2020 είχε πωλήσεις 17,7 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 247 χιλ. ευρώ από ζημία 1,8 εκατ. ευρώ.
Αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση τα ίδια κεφάλαια θα ενισχυθούν στα 7 εκατ. ευρώ περίπου βελτιώνοντας και τη σχέση δανείων προς ίδια κεφάλαια.
Το καθαρό χρέος ήταν στο τέλος του 2020 στα 11,9 εκατ. ευρώ.
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών υπολογίζεται στις 28/6.

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Από την αρχή του έτους μέχρι και την έκδοση του ενημερωτικού η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 251 χιλ. ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές αναλύονται ως ακολούθως: o ποσό 24,5 χιλ. ευρώ αφορά εργασίες σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο για την ενίσχυση του εδάφους για την υποδοχή 25 τόνων ρολών χάλυβα (coils) και έχει χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια, ενώ o ποσό 226,5 χιλ. ευρώ αφορά σε αγορές σύγχρονου μηχανήματος κοπής χαλυβδοσωλήνων (πριονιού) καθώς και νέου ανυψωτικού μηχανήματος για τα οποία έχει δοθεί προκαταβολή ποσού 78,40 χιλ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό κεφαλαίων από τους αλληλόχρεους δανειακούς λογαριασμούς.
Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω επενδύσεις θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2021 με ισχυρή δέσμευση υλοποίησης τους από την Εταιρεία, αφενός μεν γιατί έχουν δοθεί προκαταβολές, αφετέρου δε λόγω της σημαντικότητας τους για να μπορέσει η Εταιρεία να πιστοποιήσει προϊόντα της και να γίνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστική.
Τα κεφάλαια που απομένουν να αντληθούν από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν, μετά την κάλυψη των εξόδων της, για την χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του εκσυγχρονισμού των παραγωγικών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα ποσό 1,375 εκατ. ευρώ περίπου θα χρησιμοποιηθεί για αγορά νέων συγκολλητικών μηχανών και σύγχρονων πριονιών ακριβείας εκ των οποίων αναμένεται αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων τα οποία πλέον θα ικανοποιούν πιο απαιτητικές προδιαγραφές, ενώ θα τα καθιστούν εξαγώγιμα στις διεθνείς αγορές.
Περαιτέρω, περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στις στέγες των ακινήτων της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου θα επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης