Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σφαγή ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ με βαρείς χαρακτηρισμούς Μανουσάκη για την εποπτεία της αγοράς - Στο στόχαστρο οι ΥΚΩ

Σφαγή ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ με βαρείς χαρακτηρισμούς Μανουσάκη για την εποπτεία της αγοράς - Στο στόχαστρο οι ΥΚΩ
Επίθεση κατά της ΡΑΕ εξαπέλυσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Ανεξάρτητης Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εξαπέλυσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και προσωπικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ Μανούσος Μανουσάκης, για τα κακώς κείμενα της Ανεξάρτητης Αρχής.
Εξαπέλυσε «κεραυνούς κατά της Αρχής Ενέργειας αμφισβητώντας τις αποφάσεις της μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την ΡΑΕ ως έναν κρατικό φορέα παλαιάς κοπής και την ίδια στιγμή, ο κ. Μανουσάκης, προανήγγειλε ότι η ΡΑΕ θα απολέσει μέρος από τις σημερινές αρμοδιότητες που έχει.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος αρνήθηκε ότι έχει καταθέσει κάποιο αίτημα για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ συστάθηκε με το ν 2773/1999 και με το νόμο 3851/2010 έχει τον απόλυτο έλεγχο στην αγορά ενέργειας.

Η καθυστέρηση που έφερε κόντρα

Η οξύτατη αντιπαράθεση του ΑΔΜΗΕ με τη ΡΑΕ εκδηλώθηκε με την καθυστερημένη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής να δώσει έγκριση στην αναπροσαρμογή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή τις τρέχουσες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώθηκαν χθες και θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Αυγούστου.
Ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ… στόχευσε προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ αναφέροντας ότι άργησε να δώσει έγκριση καθώς το αρχικό αίτημα για αυξήσεις ήταν του 2020 και υλοποιούνται μετά 19 μήνες με ευθύνη της ΡΑΕ.
Οι βολές κατά της ΡΑΕ ήταν στοχευμένες κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ με τον κ Μανούσο Μανουσάκη να τονίζει ότι δεν έχει προχωρήσει σε μείωση του τιμολογίων ΥΚΩ για τις περιοχές που εντάσσονται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
Η διένεξη του ΑΔΜΗΕ με τη ΡΑΕ για το χρόνο εφαρμογής των αυξήσεων του διαχειριστή του συστήματος έχει στο επίκεντρο τον καταναλωτή, που αγόγγυστα θα πληρώσει τις αυξήσεις του ΑΔΜΗΕ χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχες μειώσεις των ΥΚΩ με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να «φουσκώνουν» εκτός των άλλων από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Κουβέντα για την ταμπακέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά για την τιμή της ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά που διαμορφώθηκε στα 115,31 ευρώ ανά Mwh για την Τετάρτη 30 Ιουνίου, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 2,7% σε σχέση με χθες.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ από την αρχή έως το τέλος της τηλεδιάσκεψης ήταν εστιασμένη κατά της ΡΑΕ η οποία όπως ειπώθηκε έχει το μαχαίρι και το πεπόνι της αγοράς ενέργειας παραβλέποντας και τους άλλους συντελεστές της αγοράς με το να εγκρίνει η να απορρίπτει αιτήματα στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή.
Πηγές της ΡΑΕ έλεγαν ότι οι αυξήσεις που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ ήταν στα επίπεδα του 30% για τις επιχειρήσεις και χάρη στη Ρυθμιστική Αρχή περιορίστηκαν στο 15,5% επισημαίνοντας ότι θα ήταν πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ έφερε στη συζήτηση κι άλλες άστοχες αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή όπως για παράδειγμα με την ολοκλήρωση μίας επένδυσης, υπάρχει η πιθανότητα να μην εγκρίνει το αρχικό ύψος της επένδυσης και να το περιορίσει κατά το δοκούν το κόστος του έργου με συνέπεια ο ΑΔΜΗΕ να ξοδεύει χρήματα τα οποία στο τέλος δεν θα εγκριθούν.
Ο πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο για να ακυρώσει το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ για μη έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την προσωρινή ματαίωση υλοποίησης του έργου του δυτικού διαδρόμου της Πελοποννήσου εξαιτίας προσφυγής που κατέθεσαν οι πέντε καλόγριες.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υπολογίζει ότι στην οικονομική χρήση του 2021 θα εμφανιστεί ένα επιπλέον κόστος 10 εκατ. ευρώ για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει στους μετόχους της εταιρείας , εννοώντας τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ως εισηγμένη εταιρεία.

Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ για τις χρεώσεις του συστήματος και των ΥΚΩ

Η επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή (χαμηλής/μέσης τάσης) από τα τέλη υπέρ του Διαχειριστή αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό επί του συνολικού λογαριασμού. Ενδεικτικά (όπως αναφέρεται σε αναλυτικό παράδειγμα στη συνέχεια), σε οικιακό λογαριασμό 4μηνης κατανάλωσης, συνολικού ύψους 448 ευρώ, η αύξηση του τέλους ΑΔΜΗΕ θα ανέρχεται σε μόλις 36 λεπτά του ευρώ.
Με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα πρέπει να μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΥΚΩ χρεώνονται στο σύνολο των καταναλωτών προκειμένου να επιμερίζεται το κόστος των ρυπογόνων τοπικών μονάδων παραγωγής, οι οποίες όμως παύουν να λειτουργούν μόλις τα νησιά διασυνδέονται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με τις διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (2018) και Νάξου (2020), οι ΥΚΩ πρέπει να μειωθούν κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Με τη διασύνδεση Κρήτης, αντίστοιχα, οι ΥΚΩ θα πρέπει να μειωθούν κατά 380 εκατ. ευρώ το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας Κρήτης-Πελοποννήσου). Μετά την ολοκλήρωση και της Κρήτης-Αττικής το 2023, η μείωση εκτιμάται σε 550 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2030.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υφίσταται καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές ενέργειας από τα έργα του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειώνονται όσο τα νησιά διασυνδέονται, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ΡΑΕ θα εισηγηθεί με απόφασή της τη μείωση των ΥΚΩ.

Παραδείγματα υφιστάμενων λογαριασμών (σε ευρώ)

Παράδειγμα 1: Οικιακός λογαριασμός (χαμηλής τάσης)
Συνολικό ποσό λογαριασμού: 448
Χρεώσεις προμηθευτή: 257,23
Χρεώσεις ρυθμιζόμενων: 129,84
Χρέωση ΑΔΜΗΕ: 11,68
Νέα χρέωση ΑΔΜΗΕ: 12,07 (αύξηση 0,36 ευρώ ή 0,08% επί συνολικού λογαριασμού)

Παράδειγμα 2: Εταιρικός λογαριασμός (μέσης τάσης)
Συνολικό ποσό λογαριασμού: 11.488
Χρεώσεις προμηθευτή: 7.522,62
Χρεώσεις ρυθμιζόμενων: 2.855,25
Χρέωση ΑΔΜΗΕ: 241,91
Νέα χρέωση ΑΔΜΗΕ: 279,7 (αύξηση 37,79 ευρώ ή 0,33% επί συνολικού λογαριασμού)

Νίκος Θεοδωροπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης