Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Γενικές Συνελεύσεις που βγάζουν στην επιφάνεια κόντρες μεταξύ βασικών μετόχων

Οι Γενικές Συνελεύσεις που βγάζουν στην επιφάνεια κόντρες μεταξύ βασικών μετόχων

Κάποιοι βασικοί μέτοχοι θέτουν θέματα προς συζήτηση στις γενικές συνελεύσεις και ζητούν εξηγήσεις

Περίοδος γενικών συνελεύσεων αυτή που διανύουμε και από τα όσα ανακοινώνονται φαίνεται πως μεταξύ γνωστών περιπτώσεων συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων, ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου φαίνεται πως η κόντρα οδεύει σε εκτόνωση.

Η πιο σημαντική περίπτωση δεν είναι άλλη από αυτή της Ελλάκτωρ, όπου η Greenhill έκανε λόγο για πρωτοφανή αποκλεισμό στη γενική συνέλευση της 22ας Ιουνίου, ενώ αναφέρουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μπλοκάρει την αύξηση κεφαλαίου λόγω του προστίμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, στον Ευθύμη Μπουλούτα για παλιότερη υπόθεση.
Από την άλλη η Reggeborgh ισχυρίζεται πως στη γενική συνέλευση εμφανίστηκε άλλη εταιρεία με τις μετοχές και άλλη είχε τα δικαιώματα και πως ο κ.Μπουλούτας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και το ενημερωτικό για την αύξηση θα εγκριθεί σύντομα και υπάρχουν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες να λυθούν.

Διαφωνίες στις μικρές εισηγμένες

Στην Αφοί Κορδέλλου, η διαμάχη μεταξύ των μετόχων μαίνεται με την Ελένη Κορδέλλου να καταθέτει σειρά ερωτημάτων στη γενική συνέλευση αλλά και να ασκεί το δικαίωμα για αναβολή στη γενική συνέλευση της 5ης Ιουλίου.
Στις 19 Ιουλίου θα γίνει η νέα γενική συνέλευση.
Την αναβολή της γενικής συνέλευσης της Κλουκίνας-Λάππας, ζήτησε και ο εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης, Λουκάς Σπεντζάρης, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τη διοίκηση.
Η γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου αναβλήθηκε και θα γίνει στις 14 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν θέματα προς συμπλήρωση της ατζέντας από τον κ.Σπεντζάρη.
Η πρόσφατη απόφαση για αύξηση κεφαλαίου στη Τζιρακιάν, «ξεσήκωσε» μέρος των βασικών μετόχων, με τη Μάιντα Τζιρακιάν να στέλνει εξώδικη καταγγελία αναφορικά με τη νομιμότητα της αύξησης κεφαλαίου.
Η αύξηση πάντως έγινε και καλύφθηκε πλήρως, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συζητήσεις για να βρεθεί λύση μεταξύ των μετόχων.
Από την άλλη στις τελευταίες δύο γενικές συνελεύσεις της Καρέλιας, φαίνεται πως απέχουν μέτοχοι που καταψήφιζαν όλα τα θέματα.
Ενώ, δηλαδή στην τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2019 είχε παραστεί το 96,7% των μετόχων, στις δύο επόμενες γενικές συνελεύσεις, του 2020 και 2021, η απαρτία ήταν στο 52,91% που σημαίνει ότι δεν πήγαν στις γενικές συνελεύσεις οι Ιωάννα Καρέλιας και Ασημίνα Σπυροπούλου που ελέγχουν το 45%.
Επίσης στη Jumbo, στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις υπάρχουν μέτοχοι μειοψηφίας που καταψηφίζουν θέματα της ατζέντας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις.

Θα υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον;

Τέλος, υπάρχουν «υποψίες» για λίγες ακόμα εισηγμένες, όπου έχει γίνει αποχώρηση βασικών μετόχων από τη διοίκηση αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τη στάση τους και μένει να φανεί αυτό στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών που συμμετέχουν και έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης