Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος βάζει πλώρη για την εξαγορά Νιτσιάκου

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος βάζει πλώρη για την εξαγορά Νιτσιάκου

Στόχος η υπερδύναμη στο χώρο κρεάτων και αλλαντικών

H συναλλαγή της πώλησης της Chipita δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο όπως έδειξε η υπόθεση εξαγοράς του 21,5% των μετοχών της Μεβγαλ, ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την ρευστότητα ανά χείρας, κινείται γρήγορα προκειμένου αφενός να επιστρέψει στον χώρο του γάλακτος, αφετέρου να αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Νίκας στα αλλαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, η εισηγμένη εξετάζει δυο εξαγορές, εκ των οποίων η μια αναμένεται να προκύψει ύστερα από τη πρόσφατη συνεργασία με την εταιρεία Νιτσιάκος.
Η διοίκηση της Νίκας - η οποία ήδη προσφέρει στην αγορά προϊόντα αλλαντικών κοτόπουλου σε συνεργασία με τη Νιτσιάκος – σχεδιάζει την εξαγορά της ιστορικής βιομηχανίας πουλερικών, εφόσον πρώτα εξασφαλισθεί μια αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας.
Με την απόκτηση, αναμένεται να αναπτύξει σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακος, προσφέροντας παράλληλα διαφοροποιημένα προϊόντα έναντι του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα, με τα στοιχεία του 2019, η Νιτσιάκος εμφάνιζε κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ με αυξημένο κύκλο εργασιών στα 362 εκατ ευρώ, ωστόσο οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 64 εκατ. ευρώ.

Στήριξη από κεφάλαια

Εκτός από την ρευστότητα την οποία απέκτησε μέσω της συμφωνίας πώλησης της Chipita (περί τα 180 εκατ. ευρώ) ο κ. Θεοδωρόπουλος φέρεται να έχει την στήριξη επενδυτών οι οποίοι συμμετείχαν εξαρχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας και προσβλέπουν στην επαναφορά της στην κερδοφορία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Νικας έχει παρουσιάσει τις παραγωγικές της δυνατότητες και προς ξένους δυνητικούς επενδυτές, συνεπώς από πλευράς ρευστότητας η εταιρεία διαθέτει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να υλοποιήσει το πλάνο εξαγορών για τα επόμενα χρόνια.
Σε επίπεδο αγοράς, το 2020 η Νίκας έχει αυξήσει τα μερίδια αγοράς της παρά την πανδημία.
Ειδικότερα, κατά την χρήση 2020 ο όμιλος εταιρειών Νίκα αύξησε τις πωλήσεις του κατά 11,71%, και τα μερίδια στην συνολική αγορά αλλαντικών από 20,3% σε 21,4% σε όγκο πωλήσεων και από 19,1% σε 20,7% σε αξίες, διατηρώντας κυρίαρχη θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, βασιζόμενοι στη σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων και τη συνεπή τιμολογιακή πολιτική.
Οι πωλήσεις της εταιρείας Νίκας το 2020 ανήλθαν σε 57,7 εκατ. ευρώ και τα συνολικά μικτά κέρδη ανήλθαν σε 13,8% σημείωσαν άνοδο 28,5%.
Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι 877 χιλ. ευρώ το 2019.
Τα δε συνολικά αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές 809 χιλ, έναντι 3 εκατ. ευρώ του 2019.
Οι επενδύσεις το 2020 ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 17 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης