Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Fit and proper για κλάματα στις εισηγμένες - Οι περιπτώσεις Μπουλούτα - Παπακωνσταντίνου και… Κουτσολιούτσων

Fit and proper για κλάματα στις εισηγμένες - Οι περιπτώσεις Μπουλούτα - Παπακωνσταντίνου και… Κουτσολιούτσων
Οι τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα

Σε φιάσκο εξελίσσεται ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων και ειδικά στο σκέλος της καταλληλότητας των μελών του ΔΣ καθώς φαίνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι εγείρεται ζήτημα fit and proper ουσιαστικά μόνο στην περίπτωση ύπαρξης αμετάκλητης καταδίκης για σημαντικά αδικήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς.
Έτσι θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και τα προφυλακισθέντα μέλη της οικογενείας Κουτσολιούτσου να μην έχουν κώλυμα να κατέχουν θέσεις στη διοίκηση εισηγμένων καθώς ουδεμία όχι αμετάκλητη αλλά ούτε καν πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση υπάρχει σε βάρος τους.
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι περιπτώσεις των κκ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου Προέδρου της Ιντεάλ και Ευθύμιου Μπουλούτα CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Περιπτώσεις που δείχνουν ότι πρώτον οι πρωτόδικες καταδίκες ή ποινές από την Κεφαλαιαγορά δεν τους δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα από την ίδια της Επιτροπή που υποτίθεται ότι είναι ταγός της νομοθεσίας, δεύτερον ότι ενώ φέρονται να έχουν διαπράξει τα αδικήματα προ ετών τους επιβλήθηκαν διοικητικές ποινές ή οι υποθέσεις στάλθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη δικαιοσύνη.
Πρακτικά δηλαδή όποιος και αν διαπράξει αδίκημα η τελεσιδικία αποτελεί άγνωστη λέξη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αναλόγως των προσώπων που διοικούν φαίνεται να περιγράφονται και οι πολιτικές καταλληλότητας των μελών ΔΣ που θεσμοθετούν και δημοσιοποιούν οι εισηγμένες και οι οποίες είναι στην κυριολεξία «φλου» όπως αυτή της Ιντεάλ όπου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάζεται μέχρι και η μετέπειτα καλή διαγωγή!!!.

Περίπτωση Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου με δήλωσή του που περιλαμβάνεται στο Ενημερωτικό δελτίο της Ιντεάλ αναφέρει «Μου έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση του άρθρου 7 ν. 3340/2005, (σ.σ. χειραγώγηση) αναφορικά με πράξεις θεσμικών πελατών (Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική ΑΕΕΓΑ) που εκτέλεσε η Εθνική Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, καθώς και για πράξεις της ίδιας της Εθνικής Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ ως ειδικού διαπραγματευτή επί του χρηματοπιστωτικού μέσου ΟΤΟΕ2 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά το χρόνο που ήμουν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της χρηματιστηριακής, δηλ. την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2010.
Κατά του διοικητικού αυτού προστίμου έχω προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και εκκρεμεί η εκδίκαση της σχετικής προσφυγής, ενώ το ίδιο έπραξαν και τα υπόλοιπα στελέχη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στα οποία επιβλήθηκε αντίστοιχα πρόστιμο.
Μετά την επιβολή των εν λόγω χρηματικών προστίμων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά την πάγια πρακτική της, προέβη δια της Γενικής Διευθύντριάς της, σε αποστολή του με αρ. 485/8.2.2018 εγγράφου προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί κατά του συνόλου των ανωτέρω στελεχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το με αρ. Τ.Ε.Κ. 13/2019 Κλητήριο Θέσπισμα του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, με το οποίο καλούμαστε για να δικαστούμε ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για τα ανωτέρω περιστατικά.
Σημειώνω ότι μετά τις σχετικές απολογίες, με ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και Ανακρίτριας, δεν επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος σε κανένα από τα ανωτέρω στελέχη.»

Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «ξύπνησε» και επέβαλε ποινή για πράξη του 2010, έστειλε με 8 χρόνια κενό την υπόθεση στη δικαιοσύνη και οι υπαίτιοι παραπέμφθηκαν για κακούργημα το οποίο δεν αναμένεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να τελεσιδικήσει την επόμενη πενταετία ενώ εκρρεμεί και η προσφυγή επί του διοικητικού προστίμου η οποία είναι άγνωστο πότε θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Περίπτωση Ευθύμη Μπουλούτα

Ο κ. Ευθύμης Μπουλούτας όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό δελτίο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει σε βάρος του

i. Επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 200.000 € δυνάμει της από 21.06.2017 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, για επάρκεια προβλέψεων στην τράπεζα “Marfin Popular Bank Public Co Ltd” υπό την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. της Marfin Popular Bank, το έτος 2010. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση η οποία απερρίφθη. Κατά της απόφασης του Εφετείου θα ασκηθεί αναίρεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ii. Επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 150.000 € δυνάμει της από 2018 απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας για συμμετοχή σε εγχείρημα χειραγώγησης στο Χρηματιστήριο Κύπρου της μετοχής Marfin Popular Bank Public Co Ltd υπό την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. της Marfin Popular Bank, για υπόθεση που αφορά το λογιστικό χειρισμό Ελληνικών ομολόγων το έτος 2011. Επισημαίνεται ότι για την υπόθεση αυτή έχει εξαλειφθεί πλήρως το αξιόποινο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 70/1981 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
iii. Επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 100.000 € δυνάμει της υπ’ αριθμ. 6/835/15.01.2019 απόφασης του Δ.Σ. της ΕΚ, για παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 3340/2005, για συμμετοχή σε εγχείρημα χειραγώγησης στο Χ.Α της μετοχής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» που διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 03.01.2011 έως και 11.02.2011. Κατά της εν λόγω απόφασης εκκρεμεί προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και
iv. Επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 20.000 € δυνάμει της υπ’ αριθμ. 918/25.06.2021 απόφασης του Δ.Σ. της ΕΚ, για παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 3340/2005, για συμμετοχή σε εγχείρημα χειραγώγησης στο Χ.Α της μετοχής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» που διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 04.04.2011 έως και 30.05.2011.
Η απόφαση αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα επισήμως, ενώ αμέσως μετά την κοινοποίησή της, θα προσβληθεί με προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάστηκε 8-10 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώνει έρευνα και μάλιστα με δόσεις και να επιβάλλει το 2021 και το 2019 πρόστιμα για χειραγώγηση στον κ. Μπουλούτα ενώ δεν είναι γνωστό αν το έχει αποστείλει και στη δικαιοσύνη και εάν θα χρειαστούν και άλλα τόσα χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεση.
Φαίνεται όμως ότι δεν την απέστειλε όπως στην περίπτωση Λάμπρου Παπακωνσταντίνου.

Η δεκαετής έρευνα μέχρι την επιβολή προστίμου αλλά και οι όλοι χειρισμοί γελοιοποιούν την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αποδεικνύει την βαθιά προβληματική έως και ύποπτη λειτουργία των υπηρεσιών της αλλά και των ηγεσιών της διαχρονικά που χρειάζονται δέκα ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσουν μια έρευνα και μάλιστα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση όπως η Marfin.
Και δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και ο διαφορετικός χειρισμός σε ότι αφορά στην αποστολή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη σε σχέση με την περίπτωση Λ. Παπακωνσταντίνου.
Υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται αντιληπτό ότι ο Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παρ ότι προφυλακισμένοι θα μπορούσαν άνετα να είναι κατάλληλοι για να διοικούν εισηγμένη καθώς δεν έχουν καν πρωτόδικη καταδίκη ενώ και για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από την Κεφαλαιαγορά προφανώς θα έχουν ασκήσει προσφυγή!!!
Αυτά για την ώρα... έρχονται και άλλα...

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης