Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕSG δίχως την κοινωνία; Οι δράσεις για την ενίσχυση των πυρόπληκτων - Απουσία αντίδρασης από τις εισηγμένες

ΕSG δίχως την κοινωνία; Οι δράσεις για την ενίσχυση των πυρόπληκτων - Απουσία αντίδρασης από τις εισηγμένες

Που πήγε το κριτήριο S; Τι αναφέρει ο οίκος S&P

Σχετικά Άρθρα

Κενές περιεχομένου αποδεικνύονται – προς το παρόν - οι ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών σχετικά με τα κριτήρια ΕSG (Περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση) και συγκριμένα για το κριτήριο κοινωνία.
Ειδικότερα, η απουσία γενικευμένης αντίδρασης από τις περισσότερες εισηγμένες, ύστερα από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα, καταδεικνύουν ότι, λησμονήθηκε – προσώρας - ένα από τα πιο ουσιαστικά κριτήρια, η κοινωνική ευθύνη (social) η οποία, όμως, όπως θα δούμε επηρεάζει και την οικονομική τους πορεία με διαφορετικές επιπτώσεις στην καθεμιά.
Προ μηνός, ανακοινώθηκε από την ΕΧΑΕ ο Δείκτης ΕSG με 35 εταιρείες ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι, αρκετές εξ αυτών, λαμβάνουν χαμηλές βαθμολογίες (έως 10) από ανεξάρτητους οίκους (ISS) ιδιαίτερα στα κριτήρια περιβάλλοντος και διακυβέρνησης.
Ποιές ήταν, όμως, οι αντιδράσεις;
Τέσσερις μόλις εισηγμένες και μια μη εισηγμένη τράπεζα αντέδρασαν άμεσα, εν μέσω θερινών διακοπών, ανακοινώνοντας δράσεις για την ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων και περιοχών.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιοποιηθεί οι εξής δράσεις:

  • Η Τράπεζα της Ελλάδος ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, προσέφερε 5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων.
  • Η Μυτιληναίος, εξασφάλισε για δύο μήνες τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα Εricson καταβάλλοντας κόστος 3,3 εκατ. ευρώ.
  • Η Eurobank προσέφερε 1 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία και βιώσιμη αναδάσωση ενώ ήδη έχει χορηγική συνεργασία 546 χιλ. ευρώ με την Πυροσβεστική.
  • Η Alpha bank ανακοίνωσε 6μηνη αναστολή στην καταβολή δόσεων για τα δάνεια και προσέφερε 7500 τεμάχια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στον Ερυθρό Σταυρό.

Επίσης, τα καταστήματα της, δέχονται αιτήματα για ένταξη σε ειδικές ρυθμίσεις.

  • Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης 6μηνη αναστολή στην καταβολή των δόσεων και δέχεται αιτήματα ρυθμίσεων στα καταστήματά της.
  • Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε 6μηνη αναστολή και αποχή από την λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου εκτέλεσης.


Επίσης, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αποφάσισαν την 6μηνη αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων κατά των δανειοληπτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αν και τα μέλη των εταιρειών διαχείρισης αναγνωρίζουν ορθώς ότι, το μείζον πρόβλημα της αγοράς είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Επιπλέον, για το επόμενο διάστημα, οι τράπεζες προετοιμάζουν ειδικά προϊόντα και ενισχύσεις για τους πληγέντες.
Συνολικά, όμως, στο χρηματιστήριο τα αντανακλαστικά των εισηγμένων εταιρειών αποδείχθηκαν νωθρά, κυρίως, από τις εταιρείες υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.
Δεδομένου, δε ότι η επίδραση των πυρκαγιών στο ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει συνολικά το 1,6 δισ. ευρώ ( Τουρισμός, Αγροτική παραγωγή ) απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από τον ιδιωτικό τομέα.

Ποιό είναι ακριβώς το κοινωνικό κριτήριο ( S ) κατά την S&P Global;

Σύμφωνα με την S&P Global, ένας μεγάλος αριθμός από κοινωνικούς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική απόδοση τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Για παράδειγμα οι απεργίες του εργατικού δυναμικού ή οι διαμαρτυρίες καταναλωτών μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία των εταιρειών.
Η ίδια επίπτωση στα κέρδη προκαλείται από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ή διαμάχες που καταστρέφουν την φήμη των εταιρειών.
Η S&P σημειώνει επίσης, ότι οι εταιρείες που διασφαλίζουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν θέτουν θέματα ασφάλειας ή ελαχιστοποιούν την έκθεση τους σε γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην αλυσίδα προμηθειών, τείνουν να αντιμετωπίζουν λιγότερες διακυμάνσεις στην δραστηριότητα τους.
Δημιουργώντας τις εκτιμήσεις για τα δικά της κριτήρια ESG, η S&P ανέλυσε περισσότερες από 2000 περιπτώσεις εταιρειών με την επίδραση των ΕSG στις επενδύσεις και διαπίστωσε ότι πάνω από 90% αυτών των τεχνικών οδήγησαν σε αποδόσεις ίσες ή άνω του μέσου όρου. Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ΕSG υπάρχει προστασία των επενδύσεων, όπως συμπεραίνει η S&P.
Ένα παράδειγμα του κριτηρίου κοινωνία για την S&P είναι η εταιρεία Κohls η οποία το 2019 προσέλαβε τους εποχικούς υπαλλήλους δυο μήνες νωρίτερα από ότι συνήθως, εξαιτίας της δυσμενούς κατάστασης στην αγορά εργασίας.
Η Walmart, κατέστη επιλογή για τους επενδυτές όταν σταμάτησε τις πωλήσεις πολεμικού εξοπλισμού στα καταστήματα της.
H S&P ανέλυσε ακόμη τις σημαντικές επιπτώσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες - πέραν των περιβαλλοντικού κριτηρίου - ύστερα από την επίθεση με drone στην Σαουδική Αραβία όταν παρέλυσε το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Εν ολίγοις, όπως υποστηρίζει η S&P, “εάν οι απόψεις των κριτηρίων ESG- ρίσκα περιβαλλοντικά και διακυβέρνησης αφορούν τις επιδράσεις των εταιρειών στον πλανήτη ή τις εσωτερικές και πολιτικές λειτουργίες, οι κοινωνικοί παράγοντες είναι αυτοί που εγείρουν τις σχέσεις μεταξύ της εταιρείας και του κόσμου ή των θεσμών έξω από αυτήν.
Οι διατηρήσιμοι επενδυτές θα επιχειρήσουν να ελαχιστοποιήσουν τα ρίσκα που θέτουν οι κοινωνικοί παράγοντες στις αποδόσεις.
Όπως συμβαίνει και με τα κριτήρια ESG συνολικά, δείχνοντας μια προτίμηση για τις εταιρείες που προσέχουν τους κοινωνικούς παράγοντες οι επενδυτές βρίσκουν ένα τρόπο να αντικατοπτρίσουν τις αξίες τους στις επενδύσεις, ενώ οδηγούν επίσης σε υψηλότερες και περισσότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα”

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης