Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς εκβιάζει και απολύει στελέχη ο «κ. Ηolding» των ΕΛΠΕ - Μετά από δημοσίευμα του Bankingnews!

Πώς εκβιάζει και απολύει στελέχη ο «κ. Ηolding» των ΕΛΠΕ - Μετά από δημοσίευμα του Bankingnews!
Τι ήταν εκείνο ακριβώς που ενόχλησε τον CEO σχετικά με την αποκάλυψη του Βankingnews
Σχετικά Άρθρα

Σε απόλυση μέσω υπογραφής εκβιαστικής εθελούσιας αποχώρησης εξανάγκασε το στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Αλέξη Αθανασόπουλο, η διοίκηση της εταιρείας.
Αιτιολογία;
Όπως τον ενημέρωσε ο αρμόδιος προσωπάρχης, η διοίκηση θεώρησε τον κ. Αθανασόπουλο ως υπεύθυνο της «διαρροής» προς το Βankingnews της αποκλειστικής είδησης για το «Σχέδιο μετατροπής των ΕΛΠΕ σε Holding» (4 Μαΐου 2021).
Όπως πρόσθεσε, δέχθηκε η εταιρεία δέχθηκε επίπληξη (;) και ερωτήματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η εταιρεία διαθέτει και τις αποδείξεις για την διαρροή καθώς όπως θα δούμε τα εταιρικά emails, αλλά και τα εταιρικά τηλέφωνα παρακολουθούνται αρμοδίως (sic).
Στην συνέχεια ο ίδιος προσωπάρχης απείλησε το στέλεχος ότι, δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση και η εταιρεία θα προσφύγει δικαστικά –παρά το γεγονός της 27χρονης παρουσίας στον όμιλο- εάν δεν υπέγραφε έγγραφο για την οικειοθελή του αποχώρηση από την εταιρεία.

Παρακολούθηση στελεχών;

Τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος προσωπάρχης και εκλεκτός του διευθύνοντος συμβούλου κ. Α. Σιάμισιη (πρώην στέλεχος της Colgate από την εποχή που ο κ. Σιάμισιης ήταν εκεί) δημιουργούν αρκετά νομικά ερωτηματικά για τις πρακτικές που ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια απέναντι στα στελέχη τους, για όσο διάστημα εργάζονται για την επιχείρηση.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα είχε αρκετά να πει.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στα γεγονότα.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bankingnews πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου και ακριβώς μια ημέρα μετά στις 5 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης προχώρησε σε διαδικτυακή παρουσίαση για το σχέδιο της Ηolding (Vision 2020) και αναφορές υπήρχαν σε μια ομάδα από οικονομικές και μη ιστοσελίδες.
H διοίκηση διά του προσωπάρχη κάλεσε το στέλεχος ένα μήνα μετά τα δημοσιεύματα για να τον απειλήσει με απόλυση.
Τι ήταν εκείνο ακριβώς που ενόχλησε τον CEO σχετικά με την αποκάλυψη του Βankingnews, όταν μια ημέρα μετά, ο ίδιος αποκάλυπτε προς όλα τα μέσα ενημέρωσης το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του για την Holding;
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πέραν από τον ίδιο.
Όπως προκύπτει από την ίδια την αγορά, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων μέσα σε ένα τρίμηνο έχει χάσει το 13% της αξίας της.
Ουδείς αναγνωρίζει μήτε το μεγαλεπήβολο σχέδιο, μήτε τις ακριβές επενδύσεις, ούτε καν τα κονδύλια τα οποία διαθέτει για ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας εις βάρος των μετόχων.
Η ίδια η αγορά αποτιμά τα ΕΛΠΕ με μια κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των θεμελιωδών μεγεθών της (1,7 δισ. ευρώ) ακριβώς, διότι δαπανά περισσότερα από ανταγωνιστές για την πράσινη μετάβαση, την εξάπλωση στα βαλκάνια, ενώ αποχωρεί από βασικές δραστηριότητες κ.ά. Κοντολογίς, η διοίκηση είναι εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική, έναντι του ανταγωνισμού.
Τα ίδια αναφέρουν οι ξένοι οίκοι στις εκθέσεις τους, επανειλημμένως μάλιστα.
Ωστόσο, το αν η διοίκηση είναι αναποτελεσματική αποτελεί θέμα της Paneuropean και της αξιολόγησης που θα πραγματοποιήσει σε αυτή, εν καιρώ, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν στοιχεία τα οποία την εκθέτουν ως όμιλο στην Ελλάδα.

ΥΓ. Η ανάσυρση της αλληλογραφίας -ύστερα από σχετική απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου – κρίθηκε νόμιμη σε μια περίπτωση δυο στελεχών που δρούσαν υπέρ μια ανταγωνιστικής εταιρείας. Προηγουμένως, όμως, δυο αποφάσεις δικαστηρίων είχαν κρίνει ότι, δεν αποτελούσαν νόμιμο αποδεικτικό μέσο καθώς πραγματοποιήθηκαν δίχως την συναίνεση των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση η ανάσυρση της αλληλογραφίας έγινε μετά την αποχώρηση τους.
Επίσης, με βάση το άρθρο 19 του Συντάγματος υφίσταται ακόμη το απόρρητο των επικοινωνιών.
Και εν τέλει, πέραν του νόμου, είναι σαφές ότι, ακόμα κι αν επικοινώνησε με το bankingnews το στέλεχος, η επικοινωνία δεν είναι μεμπτή, διότι δεν πραγματοποίησε ιδιωτικές ή άλλες συναλλαγές μέσω του εταιρικού email.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης