Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H μάχη Quest - Cenergy για τον FTSE 25 - «Μάχη» για την κατάκτηση μιας θέσης

H μάχη Quest - Cenergy για τον FTSE 25 - «Μάχη» για την κατάκτηση μιας θέσης
Κινήσεις και από Autohellas - Πλαστικά Θράκης
Σχετικά Άρθρα

«Μάχη» για την κατάκτηση μιας θέσης η οποία θα οδηγήσει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα δώσουν η Quest (521 εκατ. ευρώ) και η Cenergy (494 εκατ. ευρώ) ενώ κινήσεις για αλλαγή των επιπέδων κεφαλαιοποίησης πραγματοποιούν και οι εισηγμένες εταιρείες Autohellas και τα Πλαστικά Θράκης.
Και οι τέσσερις μετοχές των εταιρειών έχουν αποδώσει σημαντικά στον Δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ΜiD Cap40.
O Δείκτης σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη εμφανίζει διψήφια άνοδο 35% από τις αρχές του χρόνου, με τις υψηλότερες αποδόσεις να προέρχονται από τις μετοχές της Ιntralot 190% , Ιntracom 178,6% και Πλαστικά θράκης 110%. Μάλιστα, σ ότι αφορά τις σταθερές αποδόσεις της Intracom από τις αρχές του χρόνου, αυτές παραπέμπουν σε κινήσεις μετοχών που έχουν μπροστά τους επιχειρηματικές εξελίξεις.

Πρώτη επιλαχούσα η Quest

Η Quest, εμφανίζεται ως η πρώτη επιλαχούσα για την άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση καθως η χρηματιστηριακή της αξία ανήλθε σε 521 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή της έφθασε τα υψηλά 20ετίας.
Η εταιρεία καταγράφει τα τελευταία χρόνια, συστηματικά σχεδόν, πωλήσεις με σημαντικές υπεραξίες ( βλέπε Cardlink ) και αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για την διεκδίκηση ενός σημαντικού έργου ( ταυτότητες ) - δουλειά από την οποία τα έσοδα πιθανότατα να οδηγήσουν και σε αναβάθμιση της μετοχής εφόσον το έργο κατακυρωθεί στην κοινοπραξία που συμμετέχει η Quest.
Η θυγατρική εταιρεία στον κλάδο πληροφορικής Unisystems, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, θα είναι από τους μεγάλους παίκτες στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς διατηρεί ικανό μερίδιο αγοράς στα έργα IT για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Επιπρόσθετα, η Quest αποκομίζει οφέλη και από την θυγατρική εταιρεία στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων ΑΑΕΑΠ ( Briq ) η οποία συνεχίζει τις επενδύσεις με νέες αγορές ακινήτων.

Cenergy

«Απελευθερώθηκε» μετοχικά ο τίτλος της Cenergy το τελευταίο διάστημα καθώς σταμάτησαν οι πωλήσεις από θεσμικό όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το Bankingnews.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανήλθε πλέον σε 494 εκατ. ευρώ ωστόσο το υψηλό έτους είναι τα 2,91 ευρώ.
Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη υπογραφή συμφωνίας με την Σουηδική εταιρεία Vattenfall για την προμήθεια υποβρύχιων καλωδίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για δυο αιολικά πάρκα με ισχύ 350 ΜW και θα παράγουν ενέργεια ισοδύναμη με την κατανάλωση 380.000 νοικοκυριών.
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ( 22 Σεπτεμβρίου ) θα αποτελέσουν οδηγό για τους επενδυτές καθώς η Cenergy συνεχίζει να επωφελείται από τα ενεργειακά έργα και, κυρίως, από τα υψηλά περιθώρια κέρδους τα οποία καταγράφει σε project υπόγειων καλωδίων.
Πρόσφατα, η εταιρεία ανέλαβε έργο ύψους 79 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ ενώ αναμένει και την εκκίνηση των έργων της υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ – πολλά από τα οποία είναι επιβεβλημένα μετά και από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Ώθηση στο υψηλό ανεκτέλεστο έργων θα δώσουν και τα έργα αγωγών τα οποία αναμενόταν να ξεκινήσουν εκ νέου στο β ΄εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Αutohellas

Αλλαγή επιπέδων κεφαλαιοποίησης επιχειρεί με συντονισμένες κινήσεις τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο η Autohellas. Σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφασίζει την παροχή εξουσιοδότησης για αύξηση κεφαλαίου, αλλά και την έγκριση σύναψης κοινού ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.
Η άνοδος της τουριστικής κίνησης αναμένεται να αποτυπωθεί, κυρίως, στα αποτελέσματα του 9μηνου.
Μέχρι τώρα, μετοχικά, η εταιρεία σημείωσε άνοδο μετά την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης 180 εκατ. ευρώ με την JP Μorgan μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων (τιτλοποίηση Abs ).

Πλαστικά Θράκης

Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας αποδίδουν κάθε τρίμηνο στα αποτελέσματα ενώ η εταιρεία εμφανίζει ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.
Αποτέλεσμα ήταν το ράλι της μετοχής από τις αρχές του χρόνου με συνολική απόδοση 110% και την χρηματιστηριακή αξία να φθάνει χθες τα 349 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης