Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά το τίμημα έκπληξη 2,116 δισ ή 1,3 δισ. χωρίς τα δάνεια για τον ΔΕΔΔΗΕ το Macquarie στοχεύει στην... Αττική οδό

Μετά το τίμημα έκπληξη 2,116 δισ ή 1,3 δισ. χωρίς τα δάνεια για τον ΔΕΔΔΗΕ το Macquarie στοχεύει στην... Αττική οδό
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές οι Αυστραλοί θέλουν να ισχυροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο υποδομών και όπως φαίνεται ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η παραχώρηση της Αττικής Οδού που θα ανοίξει ως θέμα το 2022
Σχετικά Άρθρα

Η προσφορά του χρηματοοικονομικού ομίλου Macquarie από την Αυστραλία για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας – θυγατρική της ΔΕΗ - ήταν έκπληξη.
Προσέφερε τίμημα έκπληξη 2,116 δισεκ ευρώ ή 1,3 δισεκ. χωρίς τα 804 εκατ δάνεια.
Η διαφορά από τους υπόλοιπους μνηστήρες ήταν χαοτική με διαφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Η ΔΕΗ πουλούσε το 49% και οι προσφορές αναμένονταν μετά τον δανεισμό περί τα 700 με 800 εκατ.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι ο τελικός πλειοδότης, ήταν η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) με συνολικό μεικτό τίμημα 2,116 δισεκ. ευρώ.
Έτσι, η ΔΕΗ αναμένεται να λάβει ένα πολύ υψηλό τίμημα, της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, εάν υπολογίσουμε ότι τα υπόλοιπα 804 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 49% των συνολικών δανείων του ΔΕΔΔΗΕ που είναι 1,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη είναι ότι π.χ. το CVC υπέβαλε προσφορά καθαρή μετά τα δάνεια μεταξύ 700 με 800 εκατ., ενώ και οι υπόλοιποι επενδυτές που συμμετείχαν στην διαδικασία υπέβαλαν προσφορές περί τα 700 εκατ. με 800 εκατ ευρώ π.χ. η περίπτωση του CVC που θεωρείτο φαβορί.
Οι αποκλίσεις ήταν τεράστιες, με τους Αυστραλούς του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group να πλειοδοτούν με μεγάλη άνεση.
Το τίμημα 2,116 δισεκ. ευρώ σημαίνει συνολική μεικτή αποτίμηση 4,2 δισεκ. ευρώ πάνω από τις εκτιμήσεις, που ήθελαν τον ΔΕΔΔΗΕ να αποτιμάται περί τα 3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση το προσφερόμενο τίμημα η ΔΕΗ θα μειώσει τα δάνεια της κατά 804 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.
Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.

Θετική έκπληξη

Το αποτέλεσματα του διαγωνισμού είναι καλύτερο από ότι αναμενόταν από την αγορά και στηρίζουν την ΔΕΗ με κεφάλαια, για να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα της αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων στις Ανανενώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, το τίμημα είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες.
Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.
Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης
Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Ποιος είναι ο όμιλος Macquarie Group Limited

Ο Macquarie Group Limited είναι μια πολυεθνική ανεξάρτητη επενδυτική εταιρία και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα την Αυστραλία.
Ο όμιλος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας (ASX : MQG).
Ο όμιλος Macquarie απασχολεί περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους σε 31 χώρες, είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων υποδομής στον κόσμο και ο κορυφαίος σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Αυστραλίας, με περισσότερα από 595 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος στην Ελλάδα;

Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο όμιλος Macquarie σχεδιάζει να δείξει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Αττικής Οδού που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο project.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές οι Αυστραλοί θέλουν να ισχυροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο υποδομών και όπως φαίνεται ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η παραχώρηση της Αττικής Οδού που θα ανοίξει ως θέμα το 2022.
Να σημειωθεί ότι σήμερα την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού την έχει ο Ελλάκτωρ που θα είναι σχεδόν απίθανο να την διεκδικήσει εφόσον οι Αυστραλοί επιδείξουν ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης