Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παιχνίδια παραπλάνησης με το ομόλογο του Ελλάκτωρ - Είναι άσχετοι ή έχουν δόλια κίνητρα;

Παιχνίδια παραπλάνησης με το ομόλογο του Ελλάκτωρ  - Είναι άσχετοι ή έχουν δόλια κίνητρα;
Η προσπάθεια συγκάλυψης λάθους, με παιδαριώδη ψεύδη, είναι χειρότερη επιλογή από το αρχικό λάθος.
Σχετικά Άρθρα

Αποτελεί σημαντική εξέλιξη, η μετακίνηση της διαπραγμάτευσης εταιρικού ομόλογο σε χρηματιστήριο διαφορετικό από εκείνο στο οποίο είχε εισαχθεί;
Ίσως και να μην ήταν αν αιτία της μετακίνησης ήταν να εξυπηρετηθεί η εταιρία κι όχι πρόσωπα.

Στην περίπτωση του εταιρικού ομολόγου της Ελλάκτωρ που αιφνιδιαστικά, αρχές Αυγούστου, μετακινήθηκε από το The International Stock Exchange (TISE) στο χρηματιστήριο MTF της Βιέννης, υπάρχουν πολλά ανεξήγητα.

Τα πραγματικά γεγονότα όμως, ξεκαθαρίζουν την αλήθεια:

· 21 Μαΐου 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ Θ. Μπουλούτας, σύμφωνα με ανακοίνωση στο TISE, αναλαμβάνει θέση director στην βρετανική θυγατρική Ellaktor Value Plc που έχει εκδώσει το ομόλογο, αντικαθιστώντας τον Α. Ξενόφο.

· 16 Ιουλίου 2021, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου, ο Θ. Μπουλούτας παραιτείται και μάλιστα αναδρομικά (!) από την 9 Ιουλίου, πριν δηλαδή την γνωστοποίηση του ενημερωτικού δελτίου.

· 6 Αυγούστου 2021, η εταιρεία ενημερώνει τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι η διαπραγμάτευση του ομολόγου, μετακινείται σε χρηματιστήριο της Βιέννης.

Τα ερωτήματα είναι προφανώς πολλά.
Γιατί ο Διευθύνων σύμβουλος έμεινε λιγότερο από δίμηνο στη θέση αυτή;
Τι τον υποχρέωσε να αποχωρήσει εσπευσμένα;
Ποιος είναι ο λόγος μετακίνησης του ομολόγου;
Το bankingnews πρόσφατα ανέφερε ότι οι αρμόδιοι του TISE είδαν ότι επιβλήθηκαν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο πρόστιμα για χειραγώγηση μετοχής, από δύο επιτροπές Κεφαλαιαγοράς κρατών της ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος) και υποστήριξαν ότι παραβιάζονται όροι του ομολογιακού δανείου ενώ «συνέστησαν» την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Αποχώρησε από την θυγατρική αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τις χρηματιστηριακές αρχές που επέμεναν να παραιτηθεί από την μητρική Ελλάκτωρ.
Η πρόχειρη «λύση» ήταν η μετακόμιση του ομολόγου στη Βιέννη. Αυτό είναι πρόβλημα, όχι όμως το μοναδικό. Ίσως είναι ακόμα χειρότερη υπόθεση, η προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας.

«Κύκλοι» της διοίκησης της Ελλάκτωρ, διοχέτευσαν την «διευκρίνηση» ότι η μετακίνηση του ομολόγου έγινε επειδή «Το TISE στο οποίο διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση το ομόλογο της Ελλάκτωρ ύψους 670 εκατ. ευρώ, έχει έδρα τα Channel Islands (Νησιά της Μάγχης) και είναι εκτός εποπτικής δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Κανένα από τα μέτρα προστασίας του θεσμικού και νομικού πλαισίου της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται επί τίτλων εισηγμένων στο TISE, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς (Market Abuse Regulation) και των συναφών νομικών προτύπων.»

Πότε έμαθαν οι αρμόδιοι της Ελλάκτωρ, ότι στα νησιά της Μάγχης δεν ισχύει καθεστώς Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Στα τέλη Μαΐου; Άλλαξε κάτι τις τελευταίες εβδομάδες στο καθεστώς των νησιών που βρίσκονται ανάμεσα στην Ηπειρωτική Ευρώπη και τη Μ. Βρετανία; Φυσικά όχι.

Η αλήθεια είναι το ΤISE που έχει έδρα τα Channel Islands (Νησιά της Μάγχης) ήταν πάντα εκτός ΕΕ σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή νομοθεσία. Στα νησιά, ίσχυε η Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση και όφειλαν να ακολουθούν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών.
Ακόμα και το Brexit δεν έχει επίπτωση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στα νησιά αυτά, καθώς ποτέ δεν είχε αρμοδιότητες η βρετανική εποπτεία της αγοράς, FCA. Το TISE εποπτεύεται από το Guernsey Financial Services Commission.

Η προσπάθεια συγκάλυψης λάθους, με παιδαριώδη ψεύδη, είναι χειρότερη επιλογή από το αρχικό λάθος.
Εκθέτει τους εμπνευστές τους που καλούνται να απαντήσουν στο δίλλημα: προσπαθούν συνειδητά να παραπλανήσουν επενδυτές και αρχές ή είναι άσχετοι; Όποιο κι από τα δύο ισχύει αποδεικνύονται ακατάλληλοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης