Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η PwC τραβάει το χαλί της διοίκησης της FF Group - Οι πολλές παρατηρήσεις που πραγματικά…βγάζουν μάτι

Η PwC τραβάει το χαλί της διοίκησης της FF Group - Οι πολλές παρατηρήσεις που πραγματικά…βγάζουν μάτι
Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή υπάρχουν δάνεια σε θυγατρικές εταιρείες ύψους 900.000 για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να λάβει τα αιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια
Σχετικά Άρθρα

Χρειάστηκαν 12 σελίδες για να αιτιολογήσει ο Ορκωτός Ελεγκτής Δημήτριος Σούρμπης την αρνητική του έκθεσή για το οικονομικό έτος 2019.
Επί της ουσίας περιγράφει τα πεπραγμένα της διοίκησης του Γεωργίου Σάμιου που εκτελεί τα καθήκοντα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
Η γενική συνέλευση των μετόχων της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο παραβρέθηκαν οι δικηγόροι ως εκπρόσωποι των βασικών μετόχων της εταιρείας του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Ο δικηγόρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο κ Γεωργιάδης στην παρέμβασή του, έθεσε τα καυτά ζητήματα που έθεσε ο ορκωτός ελεγκτής της Pwc και υπέβαλε αίτηση αναβολής της ΓΣ των μετόχων της εταιρείας για τις 5 Οκτωβρίου με σκοπό να «θεραπευτούν» όλες οι παρατηρήσεις του ελεγκτή .
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι ανέφικτο η σημερινή διοίκηση να ανατρέψει την αρνητική έκθεση του ελεγκτή, επισημαίνοντας ότι όταν αυτό δεν έγινε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών πως θα γίνει σε 25 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι χωρίς την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2019 από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, η εταιρεία θα βρεθεί στον αέρα διότι δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο και αυτό παραμένει … μετέωρο

Τι δεν βρήκε η PWC - Το Ταμείο!

Μία από τις πολλές παρατηρήσεις που πραγματικά… βγάζουν μάτι είναι ότι η εταιρεία «δεν εφαρμόζει διαδικασία συμφωνίας των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών που απεικονίζονται στα λογιστικά της αρχεία και επομένως δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση των εντοπιζόμενων διαφορών.» Με απλά λόγια το Ταμείο της εταιρείας είναι διάτρητο.

Δάνεια σε θυγατρικές !

Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή υπάρχουν δάνεια σε θυγατρικές εταιρείες ύψους 900.000 για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να λάβει τα αιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια.

Λειτουργικά έξοδα !

Η PWC αναφέρει ότι « για σημαντικό μέρος του δείγματος που επιλέξαμε για τον έλεγχο επι των λειτουργικών εξόδων διοίκησης και διάθεσης της χρήσης που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2019 η διοίκηση της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να σας προσκομίσει τα απαραίτητα ελεγκτικά τεκμήρια. Και συμπληρώνει ότι ως εκ τούτου δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιώσουμε την ακρίβεια των δαπανών και το ορθό μερισμό τους στις επιμέρους λειτουργίες.»
theodoropoulos.JPG

Η Ενοποίηση Θυγατρικών.

Η σημερινή διοίκηση της FFGroup ανάλαβε να συντάξει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 και θεώρησε σκόπιμο να μη συμπεριλάβει τις θυγατρικές του Ομίλου. Ο γεγονός αυτό επισημαίνεται από την PWC κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας και εφαρμογής από τα ΔΠΧΑ 10 για τον τρόπο σύνταξης των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Απουσιάζουν όλα τα μεγέθη των θυγατρικών εταιρειών από την ΑΣΊΑ με τον κ Σαμιο να λέει στη γενική συνέλευση ότι ο εκπρόσωπος δεν συνεργάζεται, επισημαίνοντας ότι η Deloitte που ανέλαβε το έργο δεν ήταν σε θέση να το φέρει προς ολοκλήρωση. Απουσιάζουν οι θυγατρικές από την Ιαπωνία τον Καναδά την Κορέα τη Ρουμανία κι από άλλες χώρες. Η ενοποίηση των θυγατρικών δεν έγινε ούτε για την εταιρεία Μαρίνα Μυτιλήνης , η οποία εμφανίζεται να έχει λάβει δάνεια από την μητρική εταιρεία.

Δώδεκα σελίδες παρατηρήσεις

Στην αρνητική έκθεση περιλαμβάνονται άλλες 14 παρατηρήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας από τη διορισμένη διοίκηση μετά από πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επισφραγίστηκε από το Δικαστήριο όπως προέβλεπε η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πόσο αξίζει η εταιρεία στην μετά εποχή Κουτσολιούτσου

Πάντως τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου εμφανίζουν ότι η εταιρεία χάνει αξία και τα περιουσιακά της στοιχεία της FFGroup είναι σε καθοδική τροχιά.
Οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 πιστοποιούν ότι η τρέχουσα περιουσιακή αξία της εταιρείας ήταν στα 794.600.89,99 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήτα στα 69.553.317,11 ευρώ. Ένα χρόνο μετά και την αποχώρηση της οικογένειας από τη διοίκηση και την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων το 2018 η αξία της περιουσίας υποχώρησε σε 426.261.385,12 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έγιναν αρνητικά (-175.471.433,20 ευρω) .
Στις προ έγκριση οικονομικές καταστάσεις του 2019 εμφανίζεται η αξία της εταιρείας στα 412.442.686,38 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά και στην μετά Κουτσολιούτσου εποχή , αυξήθηκαν στα 285.303.945,60 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που είχαν ρευστοποιηθεί τα περιουσιακά στοιχεία με τα οικονομικά στοιχεία του 2017 η αξία της εταιρείας ήταν 794,6 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο αναστολής των μετοχών της εταιρείας με συνολικό αριθμό 66.948.210 προς 4,8 ευρώ η τιμή της μετοχής την ημέρα της αναστολής, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν 321,3 εκατ. ευρώ.

Η FF Group 2020 και το Χονγκ Κόνγκ

Η διοίκηση του κ Γεωργίου Σάμιου τον Φεβρουάριο του 2020 με επιστολή προς το Χρηματιστήριο Αθηνών δηλώνει ότι η περιουσιακή κατάσταση του Ομίλου παραμένει σχεδόν αμετάβλητη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ακίνητη περιουσία παραμένει σχεδόν στο σύνολο της ως είχε με το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της μητρικής εταιρείας να παραμένει υπό την επιβληθείσα δέσμευση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες . Τα μόνα πάγια περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν εκποιηθεί ως μη απαραίτητα για τη επιχειρηματική δραστηριότητα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ταμειακής ρευστότητας του Ομίλου είναι το εταιρικό ελικόπτερο και ένα ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ.
Βέβαια ο ορκωτός σημειώνει πως «Όπως αναφέρεται στη Σημείωση 42 των εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, τον Ιανουάριο του 2020 η Διοίκηση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Sourcing Limited, προέβη σε λήψη δανείου, ποσού 36 εκ. HKD, εγγράφοντας υποθήκη σε ακίνητο της εν λόγω εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Εταιρείας, η εν λόγω πράξη έγινε χωρίς τη συναίνεση της μητρικής Εταιρείας, το δε προϊόν του δανείου διατέθηκε κατά τρόπο μη εγκεκριμένο και μη επιβεβαιωμένο από τη Διοίκηση της Εταιρείας. Δεν κατέστη δυνατή η απόκτηση ελεγκτικών τεκμηρίων σχετικά με την ταυτότητα του δανειστή, τους όρους του δανείου, καθώς και την τελική χρήση του εν λόγω ποσού».
Και το εύλογο ερώτημα είναι αν πρόκειται για το ίδιο ακίνητο διότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση μάλλον μπερδεύεται ακόμα περισσότερο. Και εν τέλει πόσα ακίνητα έχει ο όμιλος στον Χονγκ Κόνγκ και με ποιες εταιρίες ιδιοκτήτες;

Τέλος να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση της 5ης Οκτωβρίου δεν αποκλείεται οι βασικοί μέτοχοι να αλλάξουν στάση και να δώσουν γραπτή έγκριση στους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις παρά την αρνητική έκθεση της PWC διότι σε άλλη περίπτωση η εταιρεία δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης