Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Kazaks (EKT): Υπάρχει προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού από ό,τι αναμένεται

Kazaks (EKT): Υπάρχει προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού από ό,τι αναμένεται
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ίσως διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν αν ο κορωνοϊός δεν προκαλέσει περαιτέρω σοκ

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ίσως διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν αν ο κορωνοϊός δεν προκαλέσει περαιτέρω σοκ, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Martins Kazaks.
Η σταθεροποιητική οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, τα επίμονα εμπόδια στον ανεφοδιασμό και η αύξηση των προσδοκιών δείχνουν όλο σε μια πιθανή άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων, ανέφερε σε συνέντευξη του.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό μέχρι το 2023, επικαλούμενη βελτιώσεις στις προοπτικές ως έναν λόγο για την εξάλειψη της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της στήριξης από την πανδημία.
«Εάν ο κορονοϊός δεν εκπλήξει αρνητικά, υπάρχει κάποια άνοδος για τις προοπτικές του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Kazaks, ο οποίος είναι και διοικητής της κεντρικής τράπεζας στη Ρίγα.
Προειδοποίησε δε ότι «μιλάω για δεκαδικά ψηφία εδώ», και ότι δεν βλέπει ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στον ή υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2% μεσοπρόθεσμα.
Η ευρωζώνη υφίσταται τώρα τις ταχύτερες αυξήσεις των τιμών σε μια δεκαετία, με ρυθμό 3%.
Οι αξιωματούχοι θεωρούν πως η άνοδος είναι σε μεγάλο βαθμό παροδική, και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2021 και θα επιβραδυνθεί στο 1,5% μέχρι το 2023.
«Υπάρχει ίσως κάποιο περιθώριο ανόδου για εκείνους τους αριθμούς στους επόμενους γύρους προβλέψεων», ανέφερε ο Kazaks.
«Συμφωνώ με τις τρέχουσες προοπτικές, αλλά θα έλεγα πως η ισορροπία των κινδύνων για τον πληθωρισμό είναι ανοδική».

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης