Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών εταιριών χάλυβα - Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο;

Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών εταιριών χάλυβα - Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο;

Οι συνθήκες θα επισπεύσουν και συμφωνίες όπως του HIG

Η εκτίναξη των τιμών Χάλυβα στα υψηλότερα επίπεδα τους διαχρονικά και η εγχώρια ζήτηση για τα προϊόντα χάλυβα αρχίζει να αποτυπώνεται πλέον στους ισολογισμούς των χαλυβουργικών εταιρειών, έτσι ένας ακόμη ταλαιπωρημένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας επιστρέφει, δημιουργώντας συνθήκες ακόμα και για διάσωση επιχειρήσεων.

Το γύρισμα του κλάδου, όπως και οι υπόλοιποι ( τρόφιμα, εμπόριο, βιομηχανία κλπ ) αποτελούν τους ασφαλέστερους δείκτες για τους επενδυτές για το εάν έχει γυρίσει πραγματικά η οικονομία.
Όπως θα δούμε οι προβλέψεις για την επόμενη διετία είναι θετικές, εξαιτίας της ανόδου των εγχωρίων επενδύσεων κατά 11,5% το 2021 και 20% για το 2022.
Το πρώτο σημάδι μεταστροφής του κλάδου αποτέλεσε το πρώτο εξάμηνο της εισηγμένης Σίδμα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν στις 25 Σεπτεμβρίου την οικονομική κατάσταση της θυγατρικής Σιδενόρ ( όμιλος Βιοχάλκο), αλλά και τα αποτελέσματα εμπορικών εταιρειών του κλάδου, όπως η Έλαστρον.
Συγκεκριμένα, μετά το ράλυ τιμών στα μεταλλεύματα, η Σίδμα ανακοίνωσε άνοδο λειτουργικών κερδών 938% καθώς αυτά ανήλθαν στα 19,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ( μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας ) αυξήθηκε στα 130,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 71,7%.
Η άνοδος στις πωλήσεις αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατά 47% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο. Τα κέρδη προ φόρων της Σιδμα ανήλθαν σε 28,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ.

Μείωση δανείων κατά 14,3 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει η εταιρεία “Η διαφορά στα αποτελέσματα προ φόρων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην λειτουργική κερδοφορία λόγω των διευρυμένων περιθωρίων μικτού κέρδους.
Το ποσοστό μικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 166,8% από 8,1% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 21,6% την αντίστοιχη φετινή περίοδο, ενώ σε απόλυτο νούμερο το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 364% ή κατά € 18 εκ. σε σχέση με πέρυσι, στα € 23 εκ..
Το υπολειπόμενο ποσό της αύξησης της κερδοφορίας οφείλεται στη λογιστική αντιμετώπιση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας, που ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021” Συγκεκριμένα, οι νέες δανειακές υποχρεώσεις – σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΧΠΑ9 - απεικονίστηκαν στην εύλογη αξία τους με αποτέλεσμα την μείωση τους κατά 14,3 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της Σίδμα είναι θετικά και ανέρχονται σε 12,7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τρία κοινοπρακτικά δάνεια συνολικού ύψους 76.1 εκατ. ευρώ.

Συνθήκες για συμφωνίες – Χαλυβουργία Ελλάδος - HIG

Οι προοπτικές του κλάδου για το 2021 ορίζονται τόσο από την αναμενόμενη αύξηση των εγχωρίων επενδύσεων την διετία 2021-2022, όσο και από την έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η διοίκηση της Σίδμα, εκτιμά ότι θα αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους
ως ηγέτιδα εταιρεία στα μερίδια αγοράς.
Εκτός από την Σίδμα, όμως, η επαναφορά του κλάδου ευνοεί και πρόσφατες συμφωνίες στον κλάδο.
Η απόκτηση των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος από το fund ΗIG, αναμένεται να επισπεύσει τις εξελίξεις προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία της μονάδας στον Βόλο ούτως ώστε να αξιοποιηθούν ως κέντρο logistics οι εγκαταστάσεις της Ελευσίνας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης