Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ για την ΑΜΚ, διότι δεν έχει εφαρμόσει την Εταιρική Διακυβέρνηση

Στον αέρα το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ για την ΑΜΚ, διότι δεν έχει εφαρμόσει την Εταιρική Διακυβέρνηση
H διοίκηση της ΔΕΗ άφησε να κυλήσει ο χρόνος χωρίς να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα
Σχετικά Άρθρα

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η διοίκηση της ΔΕΗ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ Γιώργος Στάσσης το νόμο Ν. 4706/2020 που αφορά την εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που να σημειωθεί τέθηκε σε εφαρμογή από τις 17 Ιουλίου 2021 ενώ είχε δοθεί παράταση ενός χρόνου για την προσαρμογή των εταιρειών.
H διοίκηση της ΔΕΗ άφησε να κυλήσει ο χρόνος χωρίς να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Με βάση τη νομοθεσία η διοίκηση της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε αναρτήσει το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στην ιστοσελίδα της με την περίληψη για τις 10 αλλαγές που φέρνει η Εταιρική Διακυβέρνηση

Στο 2018 η Εταιρική Διακυβέρνηση στη  ΔΕΗ

Οι αποδείξεις για την αδιαφορία να εφαρμόσουν είναι στη ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Η Εταιρική Διακυβέρνηση της ΔΕΗ έχει σταματήσει στο 2018 με απόφαση του ΔΣ και αναγράφεται ημερομηνία 21/01.03.2018.
Η θέση της διοίκησης για διαφάνεια έναντι των επενδυτών εφαρμόζεται όπως ή ίδια το επιθυμεί και όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του ΒΝ, περιφρονεί την ελληνική νομοθεσία με τον εκλεκτό της κυβέρνησης να του παρέχεται μια άτυπη ασυλία.
Ανάμεσα στα τραγελαφικά της υπόθεσης είναι ότι η ΔΕΗ λέει στους επενδυτές από το 2018 και στη σελίδα 3 ότι η επιχείρηση έχει συντάξει τον παρόντα κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης τον οποίο εφαρμόζει αυτοβούλως και συνεχίσει αναφέροντας τα βασικά μέρη του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης , αλλά δεν υπάρχει καμία ανάρτηση για το νόμο Ν. 4706/2020 που καθορίζει βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνει μία διοίκηση.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει εξειδίκευση το νόμο και απαιτεί από τις εισηγμένες να συντάξουν το κείμενο της Εταιρικής Διακυβέρνησης όχι αυτοβούλως αλλά σε συνεργασία με φορέα «Εγνωσμένου Κύρους».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να βοηθήσει αποτελεσματικά την υλοποίηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, ερωτήσεις και απαντήσεις ανά άρθρο της ελληνικής νομοθεσίας.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι Εταιρείες που εφαρμόζουν ήδη τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) αλλοδαπού/διεθνή φορέα, πρέπει, μέχρι την 17.07.2021, να υποβάλουν αίτηση στην ΕΚ προκειμένου να αναγνωριστεί ο φορέας ως εγνωσμένου κύρους
Στην περίπτωση της ΔΕΗ καταρρίπτει το αυτοβούλως αλλά να σημειωθεί η εταιρεία που ελέγχει το Δημόσιο δεν εφαρμόζει την νομοθεσία που σκοπό έχει την πλήρη διαφάνεια των αποφάσεων της διοίκησης για την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών.

Η ΔΕΗ θα λογοδοτήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Το ΒΝ επικοινώνησε με αξιόπιστη πηγή της Εποπτική Αρχής, θέτοντας το ερώτημα σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για να επαναφέρει τη διοίκηση του Γ. Στασση που δεν εφαρμόζει την νομοθεσία. Η ίδια πηγή λέει ότι από την Ε.Κ έχουν εντοπιστεί οι παραλήψεις ανάμεσα σε αυτές είναι η άμεση ανάγκη για τον άμεσο διορισμό μιας ακόμη γυναίκας για να προσαρμοστεί με τη νομοθεσία. Ακόμη μας αποκάλυψε ότι η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΕΗ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα, τα οποία με βάση το Ν. 4706/2020 αρχίζουν από τα 5000 ευρώ και φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε εκ νέου ότι η ΔΕΗ δεν έχει παραλείψει κάποιες διατάξεις του νόμου αλλά ολόκληρη τη νομοθεσία της Εταιρικής Διακυβέρνησης διότι παρότι είχε την υποχρεώσει να αναρτήσει την περίληψη του νέου ΚΕΔ δεν το έχει υλοποιήσει.

dei_a.JPG
dei_b_1.JPG

Τα εμπόδια για την έγκριση του Ε.Δ για την ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ

Το κρίσιμο για τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό της δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΣ της Ε.Κ δεν θα …ανάψει το πράσινο φως στο ενημερωτικό δελτίο εξαιτίας του γεγονότος της μη εφαρμογής της νομοθεσίας για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Αξιόπιστη πίστη λέει ότι η Ε.Κ δεν αρκεστεί σε προφορική η γραπτή δέσμευση προσαρμογής στην Εταιρική Διακυβέρνηση αλλά οι αλλαγές θα συντελεστούν πριν την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης