Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή, η Makaru και το παρασκήνιο με την ανάκληση της άδειας για ανεμογεννήτριες από τον Σκρέκα

Τέρνα Ενεργειακή, η Makaru και το παρασκήνιο με την ανάκληση της άδειας για ανεμογεννήτριες από τον Σκρέκα

Η 14ετής περιπέτεια που προηγήθηκε και η προοπτική της επόμενης ημέρας

Σχετικά Άρθρα
Την αναστολή έκδοσης αδειών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, ζητάει ο υπουργός ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας , με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ Αθανάσιο Δαγούμα, αιφνιδιάζοντας τόσο την Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας όσο και την ανάδοχο εταιρεία Makaru Ε.Π.Ε η οποία για την υλοποίηση των 13 ανεμογεννητριών θα ελάμβανε χρηματοδότηση από την εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή.

Το αιτιολογικό της απόφασης για την αναστολή της άδειας εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βασίζεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο των πυρκαγιών που είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσουν όλες οι αντίστοιχες επενδύσεις στη Βόρεια Εύβοια λόγω των πυρκαγιών.
Ο υπουργός Ενέργειας επισημαίνει στην επιστολή του, ότι «παρά τη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών»

Η αλήθεια για την άδεια με τις13 ανεμογεννήτριες

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε το σχετικό αίτημα στα συρτάρια της από το 2007 και αφορούσε ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων που περιελάμβανε και υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης με το Ηπειρωτικό σύστημα της χώρας δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια θα έβγαινε εκτός της συγκεκριμένης περιοχής.
Μετά από 14 χρόνια η ΡΑΕ έφερε το σχετικό αίτημα στο στάδιο της αδειοδότησης ολοκληρώνοντας την σχετική διαδικασία στις 15 Ιουλίου 2021 για να δημοσιευθεί στη Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή.
Η άδεια στην εταιρεία Makaru είχε παραχωρηθεί πριν την εκδήλωση των πυρκαγιών στην Β. Εύβοια.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 13 ανεμογεννήτριες είχαν συμπεριλάβει τεχνολογία της εποχής και η σημερινή τεχνολογία έχει προχωρήσει αφού μεσολάβησαν 14 χρόνια από το αίτημα μέχρι την αδειοδότηση.

Η ΡΑΕ δεν είχε αρμοδιότητα να παγώσει την άδεια.

Το ΥΠΕΝ καθυστέρησε να νομοθετήσει έτσι ώστε να έχει το νομικό έρεισμα η ΡΑΕ να σταματήσει την αδειοδότηση διότι με κυβερνητικές δηλώσεις ακόμη και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να σταματήσει μια υπηρεσία.
Η εκ των υστέρων νομοθετική ρύθμιση και η ενόχληση του υπουργού κ Κώστα Σκρέκα αποτυπώνεται με τη φράση «έκπληξη» παρότι μια Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

Τι σημαίνει η αναστολή για την Makaru Ε.Π.Ε και Τέρνα Ενεργειακή:

Η απόφαση του υπουργού κ Σκρέκα να νομοθετήσει για την αναστολή της άδειας της εταιρείας επι της ουσίας διατηρεί το δικαίωμα της για την περιοχή και να επανέλθει όταν συσταθεί η Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.
Στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα απαιτηθεί νέα περιβαλλοντολογική μελέτη και πιθανόν λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας από τις 13 που ήταν σήμερα να απαιτηθεί μικρότερος αριθμός ανεμογεννητριών ενώ η παραγωγική τους δυναμικότητα σε MW να είναι αρκετά υψηλότερη.
Πάντως στέλεχος της αγοράς ενέργειας λέει ότι η αδειοδότηση για μονάδες ΑΠΕ για μία χώρα που έχει βάλει ψηλά τον πήχη της απολιγνιτοποίησης καθιστούν ανέφικτο τον κυβερνητικό στόχο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης